Gasite la 40 lei bucata, la targul colectionarilor, vineri, in parcul Carol. Toate 3 erau in urate, dar aratau potential. Mustiucurile erau puternic oxidate.
De sus in jos:
"Lve Lindall - MADE IN DANEMARK"
Sablata, cafenie, cu un bol enorm (cca 6 grame tutun), serioasa, dar imputita de aromatice. Avea vreo 4mm de turta si mustiucul verde inchis. Am dat turta jos in intregime, am aplicat metoda profesorului 20 de ore, am tinut mustiucul in clor 20 de ore. Mirosul de aromatice n-a disparut complet. Astept sa-si faca o noua turta. Mustiucul a devenit cenusiu, iar dupa o stergere serioasa, negru. Mustiucul e inca foarte aspru, mat, o senzatie placuta, de aderenta puternica. nu aluneca din gura.
Pipa are un defect tehnic major: tunelul de fum shank-vatra e la nivelul tenonului, producand mult condens. Am speranta ca ma va ajuta Algu cu un adaptor de 9mm din briar gaurit usor diagonal. Mustiucul joaca un pic, dar am convingerea ca se va rezolva dupa cateva fumari acest joc, odata cu umezirea briarului.
"DENICOTEA - ELITE / REGATTA - BRUYERE EXTRA"
Natur, clasica, cross grain, 5 zgarieturi superficiale (cred si sper) umplute cu chit), stratul de carnauba inca prezent, nefumata. Mustiucul era puternic oxidat, verde deschis. A devenit cenusiu inchis si aspru dupa imersare in clor timp de 20 ore si stergere. Voi incerca sa il lustruiesc candva, caci i-ar sta bine lucios. In mustiuc am gasit un filtru conic, lung, cu cristale de pipa, tot de la Denicoteea. Camera de filtru ar trebui sa raceasca perfect fumul, fara prea mult condens, suprafata avand unghiuri permisive (nu se aude fluierat) Pipa pare gaurita perfect si imi imaginez ca va fuma incredibil.
"ALBERTSON - 86"
Executata perfect (nu acord usor calificativul acesta), sablata, supla si imbracata in negru. Am gasit-o cu 2 mm de turta de virginie si mustiucul galben cu pete verzui, usor unsuros si cu urme de dinti. Avea si un racitor, asa ca prima miscare a fost sa las mustiucul in congelator vreo 30 min si sa scot racitorul. Am inlaturat turta, am inmuiat prin metoda profesorului resturile de turta si le-am inlaturat cu pasla, am tinut mustiucul 20 de ore in clor, l-am lustruit si acum e negru si luceste. Vreo 2 perii imbibate in spirt sanitar si vreo 2 perii uscate mai tarziu s-a si desfundat.
Pipa e primul meu churchwarden. N-am lasat-o sa respire prea mult dupa ce am scos sarea, am umplut-o cu o virginie umeda si am chinuit-o cat am putut. S-a incins, caci are peretii subtirei, insa n-a dat nici un semn de condens, spre surprinderea mea. A trecut cel mai crunt test de stres si va fi fumata de-acum cu multa blandete, tot cu virginii.
Dupa umila mea parere, doar pipa asta ar fi meritat peste 100 euro.