Salutare,
As avea cateva intrebari, nu am gasit raspunsul complet cautand pe internet si din cate am observat nu prea se discuta despre acest lucru.
Cum aleg dimensiunea vetrei? Care este durata medie a unei fumate in fuctie de dimensiune? Un diametru mai mic al vetrei ofera o ardere mai rece, mai lenta si un fum mai aromat?
Imi doresc o pipa din care sa pot fuma lent timp de 30-40 minute, fara sa umplu vatra pana la buza (ma gandesc ca va capata un aspect urat cu timpul buza vetrei) si nu doresc sa fumez tutunul pana la fundul vetrei, as prefera sa arunc ultima parte, banuiesc ca ultima cincime nu e prea buna si nici nu e bine pentru pipa sa fumez pana la ultimul firicel. Din gama Danske Club imi place modelul 11, 95 si 19(nu stiu cu ce difera 11 de 118, 95 de 86, site-ul oficial pare parasit, am gasit cateva inf in magazinele online care vand aceasta gama) . Primele 2 modele au vatra mica, 19 cred ca are vatra ideala, diametru mic de 18mm si adancime 36mm. Problema la modelul 19 este ca nu suporta filtru. Exista cumva si varianta cu filtru a acestui model? Prefer ca prima pipa sa fie cu filtru pentru a experimenta cu si fara filtru. Ca aspect imi place cel mai mult 95 urmata de 19.
Un articol interesant, dar care tot nu ma lamureste http://www.talkingtobacco.com/2012/04/h ... ing-pipes/
Articolul de la link-ul postat m-a lamurit cu influenta diametrului, acum a ramas durata in functie de adancime(cantitatea de tutun care incape). Diametrul nu e chiar lamurit nici el, cum influneteza raportul diametru/adancime calitatea fumului si durata fumatei? As dori sa se faca abstractie de cazurile extreme, tutun foarte ud sau uscat, tutun care arde repede sau incet, doresc o medie.
Sa mai complicam putin problema am vazut ca unele pipe au vatra conica. Care cum e mai cum? Cilindrica sau conica? Teoretic, cred ca cea conica e mai buna. Pe masura ce arde tutunul si e mai apropae de canal, dimensiunea jarului e mai mica datorita formei conice, se obtine un fum mai rece, mai bun la final. Din experienta ce puteti spune?