de Twain » 09 Feb 2009, 15:05
[attachment=1]
Despre "Three Nuns" am auzit multe lucruri pozitive de-a lungul timpului, asa ca a fost justificata curiozitatea cu care am achizitionat o cutie luna trecuta. Primita la ultima intalnire a piparilor, cea de pe 6 februarie, cutia mea de Three Nuns a fost deschisa pe loc si oferita spre degustare celor prezenti. Eu mi-am amanat aceasta placere pentru confortul caminului personal.
Imi amintesc ca prima impresie atunci, la deschiderea acelei cutii patratoase, a fost una de uimire. Tutunul la care ne uitam noi, cei din jurul mesei, avea o forma inedita: monede mici, asezate amestecat cu fragmente destramate, in forma de panglica. Aminteau vag de cele de la Dunhill Navy Rolls, numai ca dimensiunea primelor era cam jumatate fata de acestea din urma.
[attachment=0]
Three Nuns este un amestec de Virginia cu Perique. Mirosul tutunului in cutie este cel obisnuit de Virginia, cu usoare accente de fructe uscate. (Caise? Stafide?) Nu am reusit sa detectez si adaosul de Perique, desi stiam ca exista.
La atingere, am descoperit o umezeala destul de accentuata, asa ca acasa a trebuit sa las tutunul un pic la uscat, cam vreo 3 ore. Oarecum insuficient, dupa cum am constatat in timpul fumatei.
Tutunul se aprinde bine si arde destul de constant, desi eu am reaprins de vreo 7-8 ori din cauza umezelii ramase. Tot din aceasta cauza, pisca un pic la limba daca te grabesti, dar nu suparator. In a doua parte a fumatei, insa, toate micile neplaceri dispar, cel mai probabil din cauza ca jarul din vatra usuca tutunul ramas dedesubt.
Am folosit o pipa Peterson 307, o veche prietena de-a mea. Initial rusticata si destul de aspra la atingere, am finisat-o personal pana cand a ajuns catifelata, si i-am accentuat curbura mustiucului, ca s-o fac mai usor de tinut in dinti avand in vedere ca, din cauza marimii, este destul de grea.
[attachment=2]
Am gasit aroma fumului de Three Nuns surprinzator de asemanatoare cu cea de Irish Oak de la Peterson. (O fi fost si pipa de vina?) Inconfundabil: gust dulceag de Virginia amestecat cu cel condimentat de Perique. Asta nu este neaparat un lucru rau, eu fiind un vechi amator de Irish Oak, tutun din care am consumat deja suficient de multe cutii incat sa nu le mai stiu numarul. Nota dePerique este insa mai blanda la Three Nuns, in timp ce tutunul de la Peterson il stiu ca fiind un pic mai intepator.
Asa cum am spus si mai sus, partea dinspre final a fumatei s-a transformat usor-usor intr-un deliciu. Aromele s-au contopit intr-un gust armonios, piscaturile la limba au disparut cu totul si o savoare delicata mi-a umplut narile.
In concluzie, Three Nuns este un tutun foarte bun, mai ales daca este uscat corespunzator, cel mai bine de pe o zi pe alta, adica cel putin 24 de ore.
Pentru ca nu sunt un amator de virginii, inca nu m-am hotarat daca, la terminarea acestei cutii, o sa cumpar una noua, dar acum, sub influenta primei impresii, sunt inclinat sa cred ca da, merita sa am acest tutun pe raftul cu pipe pentru cate o fumata de exceptie.