In Timis

In Timis

Mesajde Humidor » 04 Ian 2009, 20:50

Fotografii vechi care atesta indeletnicirea cultivarii tutunului in Timis[attachment=0]
Sandra_Pregatirea_Tutunului.jpg
Şandra, jud. Timiş - După
culegere tutunul se înşira
pe sfori, pentru uscare
[attachment=1]
Grabatz_1936_Uscare_tutun1.jpg
Grabaţ, 1936 -
pregătirea tutunului
Grabaţ, 1936 -
pregătirea tutunului
pentru uscare
[attachment=2]
Billed_1967_Cultura_de_tutun.jpg
Biled, jud. Timiş, 1967
Humidor
 
Sus

Re: In Timis

Mesajde Twain » 05 Ian 2009, 02:32

Interesant.
Fotografiile astea (dar, cu deosebire, ultima) imi aduc aminte de cele cateva vacante pe care le-am petrecut in copilarie intr-o comuna din apropierea Olteniei, dar pe partea munteneasca. Acolo, vara, satenii obisnuiau sa insire "foi de tutun" pe sfori. Apoi, sforile le legau de niste rame si ramele le puneau inclinate, langa gard sau langa zidul casei, ca sa se usuce "foile".
Cam ca in poza de mai jos.

[attachment=0]
tutun la uscat.jpg
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti
Sus

Re: In Timis

Mesajde ssreload » 16 Sep 2010, 10:39

Imi voi cere scuze ca poate nu postez unde ar trebui (desi am aruncat o privire si nu am gasit un topic potrivit).
Da... si eu am ceva amintiri legate de poza atasata mai sus (cea cu tutunul pus la uscat).

Am copilarit in Teleorman pe vremurile apuse ale comunismului. Bunicii mei aveau "dreptul" sa aiba pamantul lor in afara CAP-ului(ceapeului),pe care sa cultive ce vor ei. Evident ca aceasta bunavointa a regimului (de a-ti folosi propriul pamant) avea un pret...de a cultiva pe o treime din suprafata tutun pentru colectare.
Asa ca am avut neplacerea de a cunoaste cum se cultiva la nivel individual tutunul. De altfel, pentru cei care nu au cunoscut prin simturile proprii (miros, tactil) planta de tutun, pot afirma ca este una din cele mai scarboase cu care am intrat in contact (lipicioasa si destul de urat mirositoare, navand mare lucru in comun cu ceea ce savuram noi acum).
Atasez 2 poze cu doua stadii ale tutunului, pana a ajunge frumos "atarnat" la soare la uscat sau taiat si rulat in mirificele tigari Carpati...
@ prima: cam atata era tutunul pe care il luam de la CAP pentru a-l infige in glia stabuna (nu cred ca are sens sa mai pomenesc metodele arhaice de cultivare: cum se faceau gaurile in pamantul tare cu varfuri de arac, cum se cara apa din sat pana la locul de cultivare ca sa uzi rasadul, ...)
@ a 2-a: cam asa arata cand culegeam primele frunze (cele dinspre baza plantei, care erau cele mai mari si considerate si de o calitate mai buna). Urma apoi procesul de insirare cu niste ace mari curbate din aluminiu, pe sfori din canepa si asezatul la uscat in stilul pozei atasate de colegul Twain...
Da... alte timpuri. Alti oameni, alte mentalitati... Revenind in timpurile noastre ma amuz acum...in doua etape ale vietii mele am zis ca nu voi fuma vreodata: cand culegeam frunzele de tutun in copilarie si cand un "consatean" m-a covins sa trag primul fum dintr-o mahoarca pe la vreo 5 ani.
Ce se mai schimba gusturile !
Fişiere ataşate
1.jpg
2.jpg
ssreload
 


Înapoi la Enciclopedie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron