John Rolfe, Pocahontas si tutunul Virginia

John Rolfe, Pocahontas si tutunul Virginia

Mesajde zudo » 18 Oct 2010, 17:37

Traducere
John Rolfe intră în istorie în mai 1609, când se îmbarcă pe Sea Venture pentru Virginia – noua colonie britanică în Lumea Noua.
Compania Virginia – fondată de investitori britanici – a finanţat şi sponsorizat colonia engleză fondată la Jamestown în 1607. Compania aştepta de la colonişti să demareze întreprinderi industriale în Virginia, ce urmau să aducă profituri investitorilor. Coloniştii au avut numeroase încercări: obţinerea mătăsii din creşterea viermilor, fabricarea sticlei, exploatări forestiere, cultivarea de sassafras (din rădăcina şi coaja căreia se extrag uleiuri folosite în parfumerie, fabricarea berii şi sucurilor slab alcoolizate etc), extragerea de smoală şi catran dar , toate, fără succes. Experimentele cultivării tutunului de către John Rolfe, însă, au generat primul export profitabil.
În acea perioadă consumul tutunului era déjà larg raspandit. Spaniolii au adus seminţele plantei în Europa, unde s-a răspândit repede în ţările din jurul Mediteranei.
Spania şi Portugalia monopolizaseră comerţul cu tutun în Europa. Anglia importa tutunul din Spania.
Coloniştilor englezi nu le placea tipul de tutun cultivat de către indienii din Virginia (Nicotiana rustica) ci preferau soiul produs de spanioli în Caraibe (Nicotiana tabacum)şi vândut în cantităţi şi la preţuri mari comercianţilor londonezi.
Sea Venture era nava principală a convoiului de 9 corăbii, purtând 500 de noi colonişti. În iulie 1609, corabia ajunge în Indiile de Vest unde este lovită de un uragan. Sea Venture eşueaza pe un recif în Bermude dar toţi cei 150 de colonişti ajung teferi la ţărm cu bărcile.
Aceştia gasesc insula primitoare şi hrană suficientă. În lunile următoare construiesc două mici vase din lemnul de cedru disponibil pe insulă. Navele îi duc, în mai 1610, la destinaţie, în golful Chesapeake, după încă 10 zile pe mare.
În timpul naufragiului, soţia lui John Rolfe dă naştere unei fiice, botezată Bermuda, dar aceasta moare pe insulă. Aceeaşi soartă o are şi soţia lui Rolfe, probabil la scurt timp după ce au ajuns în Virginia.
Ralph Hamor, pe atunci secretar al companiei, îl încurajează pe Rolfe în experimentul său de cultivare a seminţelor de tutun, obţinute de prin Caraibe, posibil din Trinidad. Rolfe împarte prietenilor tutunul astfel cultivat pentru testare, aceştia găsindu-l “plăcut, dulce şi tare”. Restul recoltei este trimis în Anglia, unde este apreciat favorabil, ca fiind asemănător cu “iarba spaniolă”.
În timp ce experimenta cultivarea noului tutun, alte evenimente importante afectează colonia. Pocahontas, cea mai dragă fiică a căpeteniei indiene Powhatan, este răpită de colonisti şi dusă la Jamestown pentru a negocia eliberarea ostaticilor englezi şi armelor lor, deţinute de Powhatan. Schimbul nu a mai avut însă loc niciodată. Pocahontas a fost dusă în tabăra Henrico unde a învăţat limba engleză, a fost convertită la creştinism şi botezată Rebecca. Se presupune că atunci a intrat în atentia lui John Rolfe.
Rolfe, care era un bun creştin, a luat greu decizia de a se căsători cu Pocahontas. El a compus o lungă scrisoare adresată guvernatorului Dale, prin care cere permisiunea de a se căsători cu Pocahontas. Nunta a avut loc în primăvara anului 1614. Datorită ei coloniştii au obţinut pacea şi timpul necesar dezvoltării şi extinderii coloniei.
In 1616, Rolfe împreună cu Pocahontas şi fiul lor Thomas merg în Anglia. Pocahontas moare la Gravesend şapte luni mai târziu, chiar înainte de întoarcerea în Virginia. John Rolfe îşi lasă fiul în Anglia şi se întoarce în ţara adoptivă.
La întoarcerea în Virginia, el îşi asuma un rol mai important în colonie. Devine consilier şi membru al House of Burgesses. Se însoara cu Jane Pierce, fiica unui colonist, şi continuă eforturile de a creşte calitatea şi cantitatea tutunului Virginia.
In 1617 exportul de tutun spre Anglia totalizează 20000 pounds (peste 9 tone). Anul următor acesta se dublează. Doisprezece ani mai târziu, exportul atinge 1,5 mil pounds (680 tone).Prima mare intreprindere americană a luat naştere.
John Rolfe moare în anul 1622. Deşi o treime din numărul coloniştilor a fost decimată pe parcursul acelui an de către indieni, nu se cunoaşte cauza reală a morţii lui Rolfe.
Într-o viaţă în care a trăit multe tragedii personale, Rolfe a dăruit coloniei o baza economica stabila, şi , mai departe, generatiilor următoare, tutunul pe care-l apreciem şi frumoasa poveste Pocahontas.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Înapoi la Enciclopedie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron