Moderator: Cinabru
de Twain » 07 Ian 2009, 15:20
[attachment=4]

Am primit acest tutun la intalnirea de pe 12 decembrie 2008, dar nu am avut timp sa deschid cutia decat zilele trecute.
Pe ambalaj scrie
"A tobacco for connaiseurs... A very special blend of golden Virginia from the USA and from South-East-Africa with a little "white" Burley. A touch of Perique rounds the pure tobacco taste. Long flake slices, rolled."Acest tutun se comercializeaza intr-o cutie de 100 de grame cu capac de tip "ness Amigo", adica din acela care se deschide de obicei cu o surubelnita mai sanatoasa. Initial am incercat sa deschid cutia cu varful unei foarfeci dar era s-o stric, asa ca am optat pentru lama unui briceag, dar si aceasta s-a indoit.
Odata deschisa cutia, ce gasesti in interior te socheaza: patru panglici uriase de tutun flake, late de vreo 4 centimetri si lungi de 40, incolacite una peste alta!!! La prima vedere, am crezut ca in cutie este infasurata o curea de pantaloni si nu o bucata de tutun.
[attachment=3]

[attachment=2]

[attachment=1]

Mirosul la deschidere este predominant de Virginia, fructat si dulce. Eu, nefiind un mare amator de virginii, am fost un pic dezamagit, pentru ca asteptam mai degraba aroma de Burley, dupa care ma dau in vant. Dezamagirea mi s-a risipit, insa, dupa ce am tras primul fum.
Umiditatea in cutie este perfecta pentru fumat imediat. Am taiat o bucata, am faramitat-o marunt, dupa obiceiul meu de a fuma flake-urile, si am umplut o pipa din spuma de mare de la Altinay, model Bent Apple.
[attachment=0]

Aprinderea a decurs fara probleme, asa cum scrie la carte: primul foc pentru "prajit" suprafata tutunului si al doilea pentru aprinderea propriu-zisa.
Tutunul arde neasteptat de bine. Ca dovada, cand am lasat pipa din mana la un moment dat, ca sa fac altceva, dupa doua minute, cand m-am intors la ea, tutunul inca ardea discret. Asta spre surprinderea mea, care eram deja cu bricheta in mana, dar de care n-am mai avut nevoie: dupa numai doua pufaituri jarul s-a intetit fara probleme, iar pipa a capatat din nou fum gros si bun.
Alt aspect demn de semnalat este arderea foarte uniforma si viguroasa pana la capat, fara acea anemiere de care dau dovada multe tutunuri catre sfarsitul bolului. Am avut parte de fum bogat pana cand si ultima farama de tutun s-a transformat in cenusa, iar pipa s-a stins firesc, facandu-ma sa trag o gura de scrum ca cel mai neinitiat novice. Se pare ca asa te "anunta" acest tutun ca s-a terminat, pentru ca nu ai alt indiciu ca nu mai ai nimic in pipa.
Scrumul ramas este asemanator cu piperul macinat si se scutura frumos, lasand vatra curata.
Gustul evolueaza in valuri. Aroma predominanta este cea de Burley, spre multumirea mea, dar ea se impleteste delicios cu cea de Virginia dulce si, cand te astepti mai putin, o simti in nas si pe aceea exotica, de Perique, care completeaza acest amestec superb. Daca la inceput taria nu este deosebita, pe masura ce bolul se consuma, puterea tutunului creste si aroma devine din ce in ce mai complexa si mai buna. Chestia asta mi-a trezit in minte analogia cu o orchestra, ce incepe o partitura piano, ajungand la mezzoforte pe la mijloc si la forte in final.
In camera lasa o aroma placuta, bine primita de partea femeiasca a familiei.
Nu am simtit ciupituri la limba, desi pipa mi s-a incins catre final, cand, din cauza evolutiei superbe a gustului, am inceput sa pufai pipa din ce in ce mai pofticios.
Recomand acest tutun amatorilor de Burley, desi nici cei care prefera Virginia nu cred ca vor fi dezamagiti. Foarte bun.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator