de Twain » 08 Ian 2009, 16:41
[attachment=0]

Tutunul l-am primit in cutie metalica rotunda, cu o capacitate de 50 de grame.
Pe capac scrie:
"This full-bodied English mixture is carefully crafted for the experienced pipe smoker. Virginia and Turkish tobaccos harmonize with Syrian Latakia and a touch of Perique to create a taste that is resoundingly rich, spicy and satifying."La deschiderea cutiei am gasit un amestec preponderent inchis la culoare, doar ici-colo cu cate un petec auriu de Virginia, cu taietura in panglici scurte, nici una mai lunga de 1 centimetru.
[attachment=1]

Mirosul la deschidere: puternic, de foc de tabara, specific Latakiei, dar si cu izuri exotice, probabil de la Perique.
Umiditatea e abia sesizabila. Tutunul se aprinde extrem de usor si arde frumos, fara probleme, chiar cu o minima atentie. Inspirat de o experienta anterioara, am facut testul cu "2 minute pauza", dupa care am reluat pipa. Rezultatul? Tutunul nu s-a stins si l-am putut resuscita din doar cateva pufaituri cu vatra acoperita cu degetele. Am folosit o pipa de spuma de mare Altinay, model Topkapi.
[attachment=2]

Aroma este foarte puternica, rar am mai fumat un tutun asa de "plin". Artisan's Blend are multa personalitate. Latakia predomina, dar nici Perique nu se lasa mai prejos si din cand in cand concureaza pentru locul intai pe limba. Fumata decurge oarecum uniform, nu se remarca prea multe schimbari de gust, dar - culmea! - asta nu plictiseste, pentru ca fiecare pufait este o noua provocare pentru simturile bombardate de acest tutun zdravan.
Un lucrul pe care l-am gasit interesant a fost ca pe durata fumatei nu am remarcat niciodata acea caracteristica plina, dulceaga, cremoasa, care intervine la un moment dat in evolutia tutunurilor cu Latakia. Probabil din cauza tutunului Perique, care mentine aroma intr-un interval mai... dur.
Am vazut pe unele forumuri straine ca este comparat cu Nightcap. Am incercat si eu Nightcap, dar marturisesc ca nu m-a incantat asa de mult combinatia Latakia-Perique ca in Artisan's Blend. Aici, este superba.
Totusi, asa cum scrie si pe cutie, nu este un tutun pentru incepatori, ci se adreseaza mai curand celor pasionati de amestecurile puternice de Latakia. As indrazni sa spun ca nici pentru pasionati nu este un tutun de toata ziua, ci are nevoie de o pauza de 24 de ore intre doua pipe, ca sa nu "cada greu".
Tutunul lasa o cenusa gri, fina, si arde pana la capat, iar pipa nu se incinge si ramane uscata.
Fumul e gros, catifelat, si se simte foarte placut la limba. Nu ciupeste deloc.
Mirosul lasat in camera este cam greu, cam incarcat, probabil neplacut pentru un nas neexperimentat, desi mie mi se pare exotic si deloc respingator.
Un tutun foarte bun.
Categoric un tutun de avut in casa.
Il voi mai cumpara pe viitor.