Dragi prieteni pipari!
Am o carte frumoasa scrisa de Eppe Ramazzotti si Bernard Mamy: "Pfeifen und Pfeifenraucher" din anii 80 (Pipe si fumatori de pipa) tradusa din italiana in germana; nu stiu titlul originalului. E o carte mare, opulenta, cu foarte multe fotografii de pipe din diferite colectii renumite. E o carte completa care ofera multe sfaturi piparilor. Pe paginile 142-143 este descris cum italienii, de mult (cred ca in jur de anul 1900) au imbunatatit tutunul ordinar:
Au amestecat tutunul Trinciato cu frunze de "Weichsel" (visina): O ruda a domnului Ramazzotti a taiat frunzele proaspete cu o foarfeca si le-a lasat sa se usuce in umbra. Pe urma le a pus intr-un borcan mare din sticla, presate, si a varsat tuica curata peste ele. A inchis borcanul etans umplut bine si l-a lasat sa stea un an. Pe urma a desfacut borcanul si a amestecat continutul in proportia de 5%-10% cu tutunul.
Atunci s-a amestecat tutunul tare de atunci cu gandaci: "Aromia Moschata", e o insecta care traieste de obicei pe salcii si are aripi stralucite de culoarea de bronz. La tara au prins acesta insecta, au omorat-o si au amestecat cu tutun. Mirosul a fost de trandafiri si muschi si rezultatul a fost bun.
Multe salutari,
Christian