Partea a II-a: Perioada de înflorire a Chinchales

Partea a II-a: Perioada de înflorire a Chinchales

Mesajde Gordon » 22 Feb 2017, 19:18

In anul 1817 a fost ridicat monopolul spaniol asupra producţiei de tutun, a fabricării trabucurilor şi comerţului cu tutun. Ca urmare a avut loc o adevărată explozie. Deja în anii douăzeci ai secolului 19 Havana era căutată de numeroşi oameni de afaceri întreprinzători. Ei veneau de la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Hamburg şi din alte oraşe pentru a-şi construi propria afacere cu renumitele trabucuri.
În anul 1840 în Havana existau 306 manufacturi de trabucuri, în 1861 numărul lor s-ar fi ridicat deja la 516.

Dezvoltarea în următorii ani a fost una rapidă. În Anglia havanele erau foarte apreciate, în America de Nord la fel, însă cele mai mari cantităţi Cuba le exporta către Spania. Deja în această perioadă havanele au devenit peste tot în lume un nou simbol al statutului social cu un suflu de lux. Datorită cererii mari pentru havane şi aprecierii deosebit de mari de care se bucurau, la scurt timp, pe piaţa internaţională, au început să apară nenumărate falsuri. Aşadar era nevoie de o modalitate de a marca havanele originale.

Ramon Allones, un spaniol ce trăia în Havana, a fost în 1845 primul care a ambalat trabucurile sale în cutii de 25 de bucăţi, iar pe cutii a lăsat să fie aplicate imagini care ofereau clienţilor săi informaţii despre produsul său şi originea acestuia. Pentru aceasta el a folosit aplicaţii litografice.

Lithographie_Ramon_Allones.jpg


În cazul aplicaţiilor litografice este vorba de ilustraţii realizate prin procedee litografice. Metoda litografică era pe atunci un procedeu încă nou care fusese descoperit abia în anul 1798. Era însă foarte adecvat pentru multiplicarea scrierilor şi imaginilor. Cu ajutorul unor materiale diferite, pe o piatră este aplicată o ilustraţie. Aceasta este presată pe o hârtie cu ajutorul unei presiuni mari. Această metodă s-a impus în multe domenii, în special pentru reprezentări pictografice. Trebuie să nu uităm în primul rând că pe atunci fotografia, de exemplu, nu era folosită în mod uzual. Deja de la începutul secolului, mai exact din 1822, în Havana exista un atelier pentru aplicaţii litografice. Numărul acestora a sporit în următorii ani.

După un timp relativ scurt aceste ilustraţii simple au fost înlocuite cu cromolitografii, adică cu imagini color. Aceste reprezentări foarte complicate, de cele mai multe ori ornamentate cu aur reprezintă adevărate opere de artă. Prin această formă de calitate a prezentării se sublinia în acelaşi timp calitatea superioară a însăşi produsului havana.

Adaptare dupa 5TH AVENUE
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Înapoi la Istoria fabricilor de havane

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron