Pastrarea trabucurilor

Pastrarea trabucurilor

Mesajde Gordon » 06 Ian 2008, 01:00

Trabucurile sunt pastrate in humidor

Acesta este un recipient special care asigura o umiditate (si temperatura) constanta permitand astfel pastrarea calitatilor si maturarea tutunului.
Conditiile optime in interiorul unui humidor sunt: uniditate - 70% la o temperatura de 18�C. La aceste valori aerul contine 10 grame de apa pe metru cub. In acest mediu, un trabuc absoarbe apa intr-un procent de 14% din greutatea proprie permitand astfel continuarea procesului de fermentare si apoi o ardere perfecta.

Daca trabucurile uscate sunt mai fragile la atingere, invelisul se poate crapa iar arderea este mai rapida producand un fum agresiv neplacut, trabucurile umede ard mai greu, neuniform, producand un fum acid neplacut.

Exista cunoscatori care pastreaza anumite trabucuri intentionat in medii mai uscate sau mai umede pentru a obtine modificari ale aromei. O alta metoda pentru modificarea aromei este pastrarea in acelasi humidor a trabucurilor cu arome diferite. In timp acestea isi imprumuta aromele.

La o umiditate cuprinsa intre 65-70%, trabucurile pot fi pastrate pentru perioade lungi de timp. In timpul stocarii tutunul fermenteaza, consumand oxigen. Este necesar ca o data pe saptamana sa se aeriseasca humidorul pentru improspatarea aerului. Prin fermentare sunt eliminati anumiti produsi chimici nocivi. Trebuie avut in vedere ca umiditatea sa nu creasca pese 80%, in aceste conditii fiin posibila aparitia mucegaiului sau a ciupercilor.

Un humidor clasic este facut dintr- lemn nobil fiind captusit la interior cu lemn de cedru spaniol. In interiorul humidorului se gaseste un umidificator care trebuie alimentat periodic cu apa. Lemnul de cedru spaniol are proprietatea de a pastra umiditatea optima. Aceasta esenta degaja un miros placut imbunatatind calitatile trabucului. Lemnul de cedru spaniol impiedica formarea de ciuoerci, mucegaiuri indepartand totodata insectele daunatoare.

Transportul de la magazin

In momentul in care cumparati trabucuri trebuie sa va asigurati ca acetea au fost pastrate in conditii optime la magazin. Un trabuc uscat nu mai poate fi recuperat. Un trabuc prea umed poate fi contaminat cu mucegai, ciuperci sau insecte. Pe langa aroma modificata, un trabuc contaminat va poate pune in pericol humidorul prin tansmiterea sporilor.
Din pacate, in majoritatea magazinelelor specializate de la noi din tara, trabucurile sunt pastrate in conditii inadecvate. Chiar daca acestea sunt inchise in humidor higrometrul indica adesea sub 50% umiditate.
In aceste cazuri este recomandat sa cumparati trabucuri care sunt ambalate in tuburi din aluminiu. In aceste tuburi inchise etans trabucurile sunt infasurate in foi din lemn de cedru spaniol unele fiind prevazute in capat cu un mic umidificator.
Nu va faceti probleme ca in timpul transportului, in cateva ore, trabucurile s-ar putea deteriora.

Stocarea acasa

Anumiti consumatori prefera sa pastreze trabucurile in ambalajul original puse astfel in humidor.
Adevaratii cunoscatori prefera sa pastreze trabucurile, fara ambalaj, in humidor captusit cu lemn de cedru, timp de cateva luni inainte de a le fuma. Un trabuc premium trebuie pastrat cel putin 2-3 luni in humidor inainte de a-l savura.
Verificati periodic parametri humidorului conform cu instructiunile de utilizare.

Humidorul nou achizitionat va fi adus mai intai la parametri prin cresterea umiditatii. Dupa aproximativ 1-2 saptamani acesta poet fi incarcat cu trabucuri. Este recomandat ca incarcarea sa fie facuta progresiv.

La un humidor nou este posibil ca lemnul sa nu fie complet uscat. Se pot scurge rasini din interior spre suprafata lemnului de cedru. In acest caz, stergeti rasina cu o carpa uda inmuiata in acetona. Contactul direct intre rasina si trabuc duce la deteriorarea acestuia.

Stocarea pentru o calatorie

In vederea transportului trabucurilor, exista humidoare de calatorie, care permit transportul a pana la 50 de trabucuri.
Pentru transportul la petreceri sau alte ocazii speciale, sunt tuburi si tocuri speciale. Acestea protejeaza trabucurile in special importiva ruperii.

Alimentarea umidificatorului

Humidorul nu este perfect etans. Odata cu aerisirea lui, introducerea de noi trabucuri, precum si datorita pierderilor prin lemn, apa din umidificator se consuma.
Este necesara alimentarea periodica a acestuia. Alimentarea poate fi facuta cu:
- apa distilata,
- cu lichid special pentru umidificator.
Apa distilata trebuie sa fie pura, fara germeni de bacterii sau spori. Se recomanda folosirea apei distilate de la farmacie. Apa distilata folosita la bateriile de masina sau la radiatoarle nu este buna.

Solutia speciala pentru umidificator este formata din 50% propilen glicol si 50% apa distilata.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron