de zudo » 20 Ian 2011, 22:10
[quote="Twain"]Nici eu nu cred că e corectă metoda de aromare a tutunului prin adăugarea fizică a respectivului aromatizant. Prin aprindere, noul amestec produce un fum care nu are nici pe departe calităţile gustative dorite.
...
Demult, înainte de '89, când pe piaţă nu se găseau decât ţigări obişnuite, un coleg de serviciu - care prinsese gustul de mentolate cu ocazia unei ieşiri în Vest - îşi mentola singur ţigări Snagov sau Cişmigiu (îşi mai aminteşte cineva ce gust aveau?) ţinându-le închise cu boabe de mentol într-o cutie de tablă foarte asemănătoare cu actualele cutii în care se vinde tutunul nostru de pipă. Bobiţele de mentol le ţinea pur şi simplu amestecate printre ţigări, deci între ele şi tutun (aproape iască de uscat) era doar o foiţă de hârtie. Nu le ţinea închise mai mult de o săptămână, dar aroma era deja impregnată. Am fumat de la el în câteva rânduri şi ţigările erau mentolate semnificativ, adică "răceau" gura în mod distinct, nu era o aromă după care trebuia să-mi încordez simţurile ca s-o detectez.
...
Inclin sa cred ca ai dreptate. Totusi, cei de la MacBaren isi bat joc de noi ?! Poate ca nu a fost buna ciocolata, ori am pus prea multa, a fost prea concentrata sau cine mai stie cate variabile intra in ecuatie. Tind sa-mi intaresc convingerea, cu dezamagirea intrinseca, ca magia blenderilor e cel putin la fel de complicata ca arta marilor bucatari.
Da, am fumat Snagov, Cismigiu, Carpati si alte tigarete de trista amintire, pe care le-am mentolat cu cristale de mentol, "facute rost" de la parintele unui amic. Puneam cate o farama pe varful tigarii si petreceam flacara pe deasupra ei si se topea rapid, fiind absorbita de tutunul uscat (tutunul nu era tratat cu agenti de retentie a umiditatii). Avea gust de caca mentolat, usor mucegait, dar pe vremurile acelea tot ce iesea din tiparul cenusiu parea mai bun.