Vincent Manil - Bouchon de Semois
Dupa o aventura "clocita" la intilnirea cu ocazia zilei internationale a fumatorlor de pipa din februarie si un traseu inceput din Bruxelles, continuat prin Corbion, via Paris si statie terminus Bucuresti, dar nu inainte de a fi aerisite un weekend pe Valea Prahovei am reusit sa intru in posesia micutei comori care reprezinta cireasa de pe tortul belgial... raritatile numite "bouchon de semois", devenite patrimoniu.
Cutia contine 20 de bucati, de forme si dimensiuni neregulate. Din acesta cauza cele mai inalte au fost usor deteriorate din cauza transportului neadecvat efectual de "civili".
"Dopurile" sint realizate in proportie de 90% manual, cu o productivitate de de pina la 20 de bucati pe ora, vindute la un pret cam piperat, 2.5euro/bucata.
"Busoanele" conice pentru introdus in pipa si fumat relaxat de la doua ore in sus, permit ca circulatia aerului in pipa sa se faca in mod diferit fata de alte impachetari. Acest lucru permite ca pipa sa nu se incinga aproape deloc, conducind la un fum rece si extrem de savuros.
Un tabac incarcat de arome dezarmant de naturate, pour connaisseurs, cum spune producatorul, destinat spre degustare.
In prima parte a fumatei, in perioada in care arderea se face in afara pipei, placerea este intrerupta de necesitatea scuturarii scrumului care nu reprezinta o activitate prea facila, dar care face parte din ritual.
Fumat incet, fara teama ca s-ar stinge, fumul cremos excita intreaga cavitate bucala inclusiv papile despre existenta carora nu mai stiam.
Senzatia usor neplacuta la nivelul gitului trebuie tratate periodic cu inghitituri mici de vin rosu, preferabil Châteauneuf-du-Pape sau un Grenache... dar merge si un merlot autohton. Asta pentru a nu ne indeparta de rusticitatea tabacului si creerea contrastelor adinci cu perceptiile nobiliare.
Incarcatura mare de nicotina ii poate satisface din plin si pe cei pretentiosi.
Intradevar, nu este un tutun pentru incepatori, trebuie sa fi fumat multe casing-uri si topping-uri chimice ca sa fii in stare sa apreciezi calitatea si unicitatea acestui tabac, altfel vei si tentat sa-l treci in categoria "Carpati", "National" sau "Marasesti".
Votul? La chestionar am adaugat "Excelent", "Foarte bun" parea putin.