Sunt mai multe metode. De majoritatea doar am auzit. Eu am folosit-o doar pe a doua când am avut nevoie.
1. Metoda feliei de măr - considerată tradiţională. Tutunul se pune într-un borcan larg. Pe el se aşează o bucată de hârtie albă, iar pe hârtie se pune, cu coaja în jos, o felie de măr proaspăt tăiată. Se închide capacul şi se lasă 24 de ore.
2. Metoda humidorului - deşi se numeşte aşa, foloseşte tot un borcan, dar deasupra tutunului se pune acea pastilă umidificatoare, care se foloseşte în humidoare. Eu aplic această metodă, cu diferenţa că îmi confecţionez singur umidificatoarele, din aluminiu alimentar şi din tampoane demachiante subtilizate din trusa soţiei (sper că nu citeşte aici
). Ce mi se pare comod la această metodă e faptul că nu trebuie să ai grijă ca umidificatorul să nu stea prea mult timp în borcan. Practic, conţine exact atâta umiditate cât este necesară pentru revitalizarea tutunului.
3. Metoda prosopului - tutunul se pune într-un castron de supă, ca să stea cât mai răsfirat. Gura castronului se acoperă cu un prosop umed, curat, şi se lasă aşa 3-4 ore, până se usucă. Se verifică tutunul dacă este suficient de umed, iar în caz că nu... se repetă operaţiunea. Prosopul nu trebuie să atingă tutunul.
4. Metoda congelării - cea mai rapidă metodă. Tutunul se pune într-un borcan, care se astupă şi se pune la congelator 15 minute. Într-un ibric mic se pune apă la fiert. După 15 minute ibricul se pune într-o oală cât mai mare, iar alături se introduce borcanul cu tutun, proaspăt scos de la congelator, cu capacul deşurubat. Oala se acoperă cu capacul ei şi se lasă aşa 60...90 de minute, până se răceşte apa.
5. Metoda cu aburi - se pune la fiert apă într-un ceainic cu cioc (detaliu important). Tutunul se pune într-o pungă perfect curată, cât mai mare. Când apa fierbe şi ies aburi pe cioc, se apropie punga astfel încât ceainicul să sufle aburii în interiorul pungii (probabil trebuie ajutor de la o a doua persoană). Se închide repede, prinzând cât mai mult volum de aer umed înăuntru. Se lasă 24 de ore.
6. Metoda pulverizatorului - implică pulverizarea de apă distilată direct peste tutunul uscat, dar personal nu o recomand. Se pare că ar predispune la mucegăirea tutunului.