Tutunul, consideratii generale si istorice

Tutunul, consideratii generale si istorice

Mesajde Baaron » 29 Oct 2008, 20:26

Tutunul, consideratii generale si istorice
Tutunul este o planta ierbacee cu ciclu de viata anual, este originar din Mexic unde, în secolul al VI-lea era folosit în ritualuri magico-religioase, creste spontan în America de Sud unde este cunoscut sub denumirea de bacon, tiutium, tabac, duhan, a fost aclimatizat în multe alte zone ale globului. Apartine familiei SOLANACEAE, genul NICOTIANA, în care exista 60 de specii. Specia folosita la producerea industriala de tutun este NICOTIANA TABACUM.

[attachment=0]
Tutun_header.jpg

Descrierea precisa a plantei de tutun se datoreaza lui Gonzalo Hernandez de Ovideo y Valdes, guvernator de San Domingo, unde spaniolii initiasera primele culturi sistematice în scop de comercializare, fiind imitati de portughezi în Brazilia si de englezi pe teritoriul statului Virginia de azi.
În cantitati mici, tutunul se cultiva cam peste tot în lume, exista însa zone „ privilegiate ” mari producatoare : Asia ( China, în special India, Pakistan, Japonia ), America ( SUA; Brazilia ), Europa ( statele din Comunitatea Statelor Independente, Bulgaria ).

Tutunul a fost importat în 1518 în Peninsula Iberica de catre un misionar spaniol.
În timpuri îndepartate, pieile rosii, bastinasii de pe continentul american, foloseau frunzele de tutun uscate si macerate, atât în scopuri medicinale – împotriva muscaturilor de sarpe si a viermilor intestinali, cât si în scopuri rituale, la pornirea unui razboi si la pregatirea „ pipei pacii ” care constituia un pact nescris de neagresiune între triburi.
Istoria tutunului debuteaza odata cu descoperirea Americii de catre Cristofor Columb, în 1492, în insula numita mai târziu Cuba. Primele însemnari despre obiceiul de a fuma ne parvin de la Cristofor Columb, care arata ca la debarcarea sa în insula Guanahani ( San Salvador ) a constatat ca populatia indigena fumeaza din niste pipe de bambus” ceva” preparat din frunzele plantei de tutun, numita simplu de ei, tabac.

In anul 1519 când s-au întors în Europa, navigatorii spanioli ai lui Columb, condusi de capitanul Francesco Romano Pace, i-au oferit ambasadorului Frantei în Portugalia, Jean Nicot, un manunchi de frunze de tutun aprinse, povestind cu acest prilej ce au vazut ei ca fac bastinasii sud-americani cu ele. Unul din ofiterii capitanului Romano Pace, pe numele sau Diego Rodriguez, a îndragit fumatul si la întoarcerea în Europa aduce tutun si continua sa fumeze acasa, dar în urma reclamatiei sotiei sale ca „ înghite foc si scoate fum pe nas ” este judecat si condamnat la 10 ani de munca silnica de catre inchizitia spaniola , pentru „ legatura cu diavolul ”.

Astfel a patruns pe continentul european aceasta planta care s-a cultivat intens si care s-a extins apoi în toata lumea.
A fuma in acele vremuri era un semn de mondenitate, la început un privilegiu al nobilimii, dar, cu timpul, si al celor mai largi si mai nevoiase paturi sociale.
În Europa, Nicotiana Tabacum a început sa fie cultivata în Anglia, mai întâi ca planta decorativa, a urmat rapid cultivarea ei si pentru a fi utilizata la prepararea tutunului, care se fuma la fel ca astazi sau se priza nazal.
Din peninsula Iberica, raspândirea tutunului în Europa se leaga de numele ambasadorului francez la Lisabona Jean Nicot ( de unde provine si denumirea stiintifica a plantei - NICOTIANA TABACUM).
Jean Nicot, cultiva tutunul în gradina sa si îi folosea frunzele date pe razatoare pentru a-si lecui migrenele.

Anul 1558 este considerat ca fiind data la care a început raspândirea tutunului în Europa si apoi în restul lumii. În acest an, Jean Nicot a trimis tutun Caterinei de Medicis, regina-mama a Frantei, recomandându-l ca o iarba vindecatoare a tuturor suferintelor si în special a greturilor de care suferea suverana, decoctul de tutun fiind proslavit repede ca panaceu, idee subliniata de numele de„ herba panacea” sau „ herba sancta” , atribuite în acele vremuri tutunului. De la curtea Frantei, si apoi în întreaga tara, el a câstigat lumea în câteva decenii.
Trecerea de la utilizarea lui în scop terapeutic, ca si calmant, la utilizarea lui în scop de relaxare s-a facut aproape în toata lumea spre sfârsitul secolului al XVI-lea, mai ales prin comertul practicat de cetatile italiene. Dupa Europa, tutunul a fost introdus în Orientul Apropiat si apoi în Africa, Asia si Oceania. În China si India, marinarii spanioli l-au introdus pe la anii 1600-1605.
Patrunderea tutunului în unele tari si extinderea obiceiului de a fuma nu a fost lipsita si de asperitati.
În unele tari, atitudinea fata de tutun a fost de opozitie neta, în altele a fost ambigua.
Tutunul a fost folosit initial pentru fumat-tutun de pipa sau pentru prizat. Tot pentru fumat era folosit si în Orient, în amestec cu alte plante, substante iritante sau stupefiante.

Pipa a aparut în secolul al XVII-lea.
De atunci, nimic nu i-a mai putut opri succesul în crestere. Treptat, s-a trecut la tigarile de foi, care s-au fabricat în special în Cuba, iar apoi în Spania dar si în alte tari din Europa si din restul lumii.
Patruns la început în palate, tutunul s-a extins apoi în mase. În scurt timp, însa, oamenii au început sa observe ca tutunul avea multe urmari neplacute, chiar foarte grave pentru organism. Din acest moment începe interzicerea fumatului în diverse tari, masurile prohibitive fiind deosebit de aspre.
În Anglia secolului al XVI-lea, pedepsele mergeau pâna la decapitare, capetele fumatorilor fiind expuse în piete, cu pipa în gura, pentru a îngrozi populatia.În anul 1619, regele Iacob I al Angliei combate fumatul cu vehementa într-o publicatie, atragându-le supusilor atentia ca, daca nu-i asculta sfaturile „ va vatamati sanatatea, cheltuiti în desert banii, dezonorati natiunea ”.
Cei prinsi fumând, erau condamnati la 10 zile de arest si 6 silingi pentru fiecare pfund ( 0,5 kg.) de tutun fumat.

Papa Urban al VIII-lea excomunica printr-o bula papala pe cei care fumau în biserici, autorizând gardienii sa confiste toate tabacherele cu tutun, cele de aur urmând sa fie retinute.
În Rusia, unde tutunul a fost adus la începutul sec. al XVII-lea de englezi, fumatul si vânzarea tutunului erau pedepsite la început cu 60 lovituri de cnut la talpile goale, iar mai târziu cu taiatul nasului si deportarea. La a treia recidiva, se aplica pedeapsa capitala.
În Turcia, Murad al IV-lea interzicea fumatul, considerând ca tutunul îmbata, or Coranul opreste betia. Fumatorilor li se taiau buzele si nasul.
În sec al XVII-lea, în unele tari, se interzice fumatul în public, instituindu-se taxe mari pentru fumatori. Constatând ca pedepsele nu dau rezultate, unele guverne s-au gândit sa profite de perseverenta fumatorilor si au introdus „ monopolul tutunului ”, de pe urma caruia au obtinut si continua sa obtina si azi frumoase beneficii.
În 1811 , Napoleon a creat în Franta monopolul tutunului, institutie care nu a încetat sa se consolideze si sa aduca statului venituri substantiale.

La noi, tutunul a fost adus de turci la mijlocul sec. al XVI-lea.
În Tara Româneasca se percepea un bir numit „ haraciul tutunului ”, în Moldova voievodul Constantin Duca stabileste în anul 1698 o taxa pe pogonul de tutun cultivat, iar în Transilvania se introduce o amenda pentru fumatori. În România, primele informatii au fost furnizate de Ion Ionescu de la Brad cu mai mult de 150 de ani în urma, obiceiul fiind însa, asa cum s-a vazut, mai vechi, conform unor descoperiri arheologice datând din secolul al XVI-lea. Odata cu acceptarea acestui obicei au aparut si primele fabrici rudimentare de prelucrare a tutunului în 1812 în Moldova si în 1821 în Muntenia. Mult mai aproape de zilele noastre s-a trecut la folosirea de tutun si foita, din care fumatorul îs i putea confectiona singur tigara, iar în final, la fabricarea de tigarete.
Inventarea instalatiei industriale de fabricat tigarete, în anul 1881, industrializarea manufacturii tutunului si automatizarea fabricatiei produselor, spre mijlocul secolului XX, au facut posibila producerea în mari cantitati a tigaretelor gata de consum, ceea ce a constituit marele salt spre raspândirea actuala a fumatului la o însemnata proportie a populatiei, ajungându-se azi la un consum de 600 miliarde tigarete la nivel mondial.
Baaron
 

Re: Tutunul, consideratii generale si istorice

Mesajde Twain » 30 Oct 2008, 00:21

Foarte interesant articolul. Felicitari.
[color=#ECF3F7].[/color]
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron