Tipuri de tutun

Tipuri de tutun

Mesajde Baaron » 27 Oct 2008, 08:59

Exista in domeniu sute de producatori de tutun si mii de blenduri.
Cu ce difera intre ele in afara de ambalaj si pret?
Raspunsurile pe care le poate da un cunoscator dupa o degustare oarba pot fi combinatia de tutunuri folosite, procesul de invechire, taietura, aditivii folositi si chiar tarile de provenienta ale tipurilor de tutun detectate in mixtura. Unii sustin ca pot detecta si personalitatea unui anume blender. Aceasta ultima clasificare este disputabila, insa pentru restul vom incerca sa va lamurim pe cat se poate.

Dupa frunzele de tutun folosite:

Burley
Burley este un tutun de culoare deschisa, invechit aerisit si folosit in principal pentru productia de tigarete. Tutunul are continut scazut de zahar, multa nicotina si arde incet, cu arome subtile. In tutunurile de pipa este folosit ca baza pentru mixturile aromatizate, de obicei cu solutii alcoolice, sau pentru a modifica parametrii de ardere.
Plantele de burley sunt sadite ca dopuri de seminte in tavi de polistiren plutind pe oglinzi de apa fertilizata. Asta se intampla in martie sau aprilie. In mai si iunie sunt transplantate si pazite de eventuale infestatii. Mugurii florilor sunt taiati la aproximativ 60 de zile si tratati pentru a preveni aparitia mugurilor laterali. Acest procedeu forteaza planta sa investeasca toata energia in dezvoltarea frunzelor. Patru saptamani mai tarziu, frunzele sunt taiate cu un cutit greoi, special conceput si apoi insirate pe pari. Dupa 3-4 zile sunt atarnate in hambar. Tutunul este uscat lent, timp de cel putin opr saptamani, dupa care frunzele sunt sortate calitativ si puse la licitatie....Gustul blendurilor pe baza de burley evolueaza neuniform.

Virginia
Cea mai mare parte a tutunurilor de pipa folosesc virginia ca baza de plecare, multe dintre ele limitandu-se chiar la amestecuri intre diverse sortimente ale acestor frunze. Denumirea reprezinta zona de origine si cu cea mai mare productie, insa pe toata suprafata cu clima temperata a globului se gasesc plantatii cu acest soi. Se considera totusi ca productia americana este de calitate superioara. Virginia are potentialul cel mai mare de a irita limba, mai ales cand este fumat incorect. Cu cat tutunul este invechit mai mult, cu atat nuantele se vor succede de la galben la oranj inchis si gustul va deveni mai putin dulce. Raportul intre nuanta si cantitatea de zaharuri este opus pentru invechirea la caldura. Odata ambalat si sigilat, un blend de virginii, cu sau fara perique, va deveni mai putin iritant si mult mai parfumat. Crescuta la umbra, virginia va oferi in urma prelucrarii un tutun mai inchis, mai slab in nicotina.
Cantitatea mare de zaharuri face acest tutun sa arda lent si fierbinte prin comparatie cu restul.

Latakia
Un tutun inchis la culoare, uscat cu fum de pin si stejar, da o aroma de smirna si este folosit drept condiment in majoritatea mixturilor. Originea acestui tutun este orasul Latakia, in Siria, insa cea mai mare parte a productiei este realizata azi in Cipru, dupa o metoda asemanatoare, ce implica folosirea fum de rasinoase, rezultatul fiind totusi un tutun mai bland.
De curand, pe piata locala si internationala au inceput sa apara blendurile denumite generic balcanice. Acestea folosesc de cele mai multe ori o latakie de calitate slaba, in cantitati mari. Cuvantul "balkan" in numele unui tutun va garanteaza un gust persistent mult timp dupa incheierea fumatei.
Factorul de acceptare sociala al acestor tutunuri este in general scazut, mirosul fiind rareori agreat de nefumatori.
Aroma aceasta exotica, favorita britanicilor care a dat nastere unor mituri interesante despre procedeul de uscare, poate fi gasita din pacate in magazinele romanesti intr-o varietate relativ redusa.

Orientalele
Denumirea generica de orientale se aplica unei game largi de tutunuri-condiment de provenienta est-mediteraneana, care nu au capatat inca un renume. De notat din aceasta gama sunt tutunurile egiptene si turcesti. Sunt tutunuri seci, cu arome florale si continut ridicat de nicotina.

Perique
Un tutun rar, crescut doar in Louisiana, la manastirea St. James si recent suprafete restranse (de ordinul zecilor de metri patrati) din kentucky ca soi de burley si fermentat la presiune mare. Culoarea este cafenie iar mirosul tutunului seamana cu cel al muschiului din padure...Fumul este puternic, cu cea mai mare cantitate de nicotina. In amestecuri se foloseste in cantitati ce rareori depasesc 10%.

Cavendish
Cavendish inseamna tutun virginia, mai rar burley, presat in pachete de 2-3 cm si fermentat cu zahar si eventuale arome la temperaturi inalte. Astfel se pierde cea mai mare parte din nicotina dar tutunul ramane dulce.

Dupa taietura

Plug (dop)
Tutun presat in blocuri de diametru egal sau mai mare decat bolul pipei, care se taie la dimensiunea dorita, se asaza direct in bol si se aprinde. Tutunul presat arde lent si uniform.

Rope (funie)
Panglici de tutun impletite strans in franghii. Funia e taiata de catre fumator dupa lungimea dorita (obtinand un plug sau roll; termenul din urma descrie un tutun mai bland in interior, fermentat pe durata pastrarii funiei), apoi introdus in bol si aprins.

Flake (fulg)
Lamele de tutun presat care se indoaie si se imping in bol, recomandate fumatorilor experimentati, flake-urile ofera placere un timp indelungat.

Ribbon (panglica)
Tutun taiat in panglici lungi si subtiri, care se indeasa cu usurinta in pipa.

Loose/pebble (lejer/pietricica)
Tutun taiat marunt, asemanator celui pentru tigarete.

Ready rubbed (gata maruntit)
Amestec intre loose si ribbon, constituie majoritatea tutunurilor de pe piata.

Soap (sapun)
Bara de tutun presat care se taie cu o lama ascutita pentru obtinerea flake-ului sau plugului. Frecvent se foloseste pentru aceste pachete denumirea generica de plug.

Aditivi

Aromatizate
Majoritatea ofertei de tutunuri de azi contine aditivi artificiali care dau arome din cele mai diverse si placute. Dezavantajul acestor tutunuri (pe langa absenta studiilor referitoare la modificarile pe care le sufera aditivii la temperaturile de ardere si gustul puternic pe care il impregneaza in pipa) este faptul ca sunt de obicei mai umede iar temperatura de ardere este mai mare. Solutia de apa cu nicotina si gudron care se aduna in pipa are un gust neplacut. Asteptati-va ca un blend ce contine cavendish si fie aromatizat! Asteptati-va ca un blend denumit danez sa fie aromatizat!

Nearomate
Tutunuri mai aspre, mai racoritoare, care fumeaza mai rece si uscat nu sunt intotdeauna apreciate de senzorii olfactivi ai nefumatorilor din apropiere. Majoritatea blendurilor pe baza de latakia, aproape toate blendurile care contin perique si unele blenduri de virginia fac parte din aceasta categorie. Chiar daca virginia nu prezinta avantajele caracteristice nearomatelor, are in plus o paleta larga de arome posibile. Asteptati-va ca blendurile denumite englezesti sa fie nearomate!
Baaron
 

Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron