Eu cred că nu trebuie să te străduieşti chiar atât de tare ca să fumezi până la ultimul firicel de tutun pentru formarea turtei de pe fundul pipei. În primul rând, la o fumată normală nu o să ajungi prea des până acolo cu arderea tutunului. Aşa cum ai constatat şi tu, gustul pipei se iuţeşte spre final, aşa că mulţi (între care şi eu) preferă să se oprească atunci când fumatul nu le mai place.
În al doilea rând, poţi forma o turtă acolo (e drept, mai anemică) dacă, după terminarea fumatului (nu neapărat până la ultimul fir), amesteci scrumul cu linguriţa sau cuiul futacului şi laşi pipa să se usuce aşa, până a doua zi. După circa 24 de ore verşi scrumul, umpli vatra până la refuz cu un şerveţel de hârtie, presându-l bine ca să te asiguri că a ajuns până la fundul vetrei, şi îl răsuceşti viguros, ca să cureţi şi netezeşti interiorul pipei. După 5-6 (hai, 10!) repetări ale acestui procedeu o să observi că începe să se formeze o turtă timidă şi pe fundul vetrei, fără să mai fii nevoit să înduri neajunsurile de la finalul fumatei.
Pe de altă parte, trebuie să ştii că turta se formează greu, aşa cum ai observat, de altfel, într-un post pe care l-ai scris mai sus. Deocamdată, până începe să se mai acumuleze, încearcă să deprinzi ritmul de fumat care să nu-ţi mai încingă pipa aşa de tare. Mie, personal, o pipă încinsă mi se pare mult mai neplăcută la gust decât o pipă fără turtă. S-ar putea să constaţi şi tu acelaşi lucru.
În fine, vorba lui pari: "...perseverează, nu-ţi mai face atâtea probleme". Turta se formează ea, singură, fie că o supraveghezi îndeaproape, fie că nu. Cel mai important e să te relaxezi şi să te bucuri în tihnă de aromele tabacului tău favorit.