Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde suicune » 04 Apr 2009, 22:13

Tin sa fac niste precizari in ceea ce priveste tutunul potrivit pentru incepatori. Parerile sunt impartite dar astea sunt niste recomandari subiective. Orice interventii sunt binevenite.

1. Nu cumparati tutunuri ieftine
In general, aceste tipuri de tutun inseamna un esec si bani irositi. Calitatea este indoielnica si nu sunt bune nici pentru pipa dumneavoastra deoarece au o cantitate mare de chimicale folosite pentru aromatizare care dauneaza viitoarei turte. Un tutun decent poate fi in jurul valorii de 30-35 de lei.

2. Nu va ghidati dupa recomandarea vanzatorului
Daca respectivul nu are experienta in domeniul tutunului, va recomanda tutunul care este mai scump sau care nu prea se vinde bine ca sa-l scoata din stoc.

3. Incepeti cu un tutun aromat
Acestea sunt cele mai folosite tipuri de tutun deoarece au o aroma placuta, sunt foarte bune pentru fumat in public si in general au un continut scazut spre mediu de nicotina. Dar si aici sunt tutunuri si tutunuri. Unele tutunuri aromate sunt foarte chimicalizate care vor da tutunului un gust putin gretos. Daca se intampla acest lucru, lasati putin tutunul la uscat.

4. Nu incepeti cu tutunuri care contin Perique si Latakia
Acestea sunt tutunuri cu un continut ridicat de nicotina, in unele cazuri chiar mai ridicat decat tutunul din tigari. Fumatorilor incepatori si neexperimentati o sa li se para un tutun mult prea tare si coplesitor. Ordinea categoriilor de tutun incercate cu timpul ar trebui sa fie asa: 1) tutunuri aromate 2)tutunuri naturale (Virginia) 3) tutunuri englezesti (cele cu Latakia si Perique).

5. Consultati site-ul http://www.tobaccoreviews.com
Acesta este cel mai bun site pentru a vedea pareri despre diferite tipuri de tutun. Cel mai bine este sa incercati tutunurile care sunt cotate cu "Recommended".

Cam acestea ar fi. Daca imi aduc aminte altele o sa le trec.

In ceea ce priveste tutunurile potrivite, cele mai bune ar fi: Amphora, Stanwell, Captain Black, Mac Baren, Sunday's Fantasy, W.O. Larsen pentru cine isi permite un tutun mai scump si gama de aromate de la Peterson.
suicune
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde Molia » 05 Apr 2009, 01:00

Cu riscul de a deruta doritorii de informatii precise intr-un domeniu pur subiectiv, tin sa te contrazic in privinta catorva aspecte:

1. Clan e un tutun ieftin si destul de bun comparativ cu multe tutunuri scumpe de pe piata romaneasca. Presupun ca ai zis ieftin si te-ai gandit la Tillbury, tutun de evitat cu orice pret. Nu mai sunt din pacate (de fapt din fericire) la curent cu preturile tutunurilor pe piata romaneasca.

2. De acord. Sau unul care se vinde bine pentru ca le-a fost recomandat si altora si s-au invatat cu el. (Tind sa cred ca e valabil pentru gama Larsen.)

3. De acord.

4. De acord din pura inertie. Cunosti pipari care au inceput cu asa ceva? Si asa sunt rare la noi, dar eu n-am auzit povesti triste cu pipari dezamagiti de la inceput de aceste tutunuri. Si din ce am observat, destui pipari persista in ciuda unei dezamagiri initiale.
Recomand ordinea aromate->englezesti->virginia.
Si englezestile se definesc ca tutunuri naturale!
Virginia e recomandata fumatorilor relativ experimentati.

5. Consultati rubrica noastra de reviewuri, ca e mai apropiata de realitatea pietei. (tutunuri relativ usor de achizitionat)

Recomand pentru inceput un plic de Amphora full aroma si unul de Clan aromatic, preferabil fiecare cu pipa dedicata. Dupa cel putin 3 plicuri de tutun, puteti migra spre gama Peterson. Aici aveti si aromate si Virginia cu Burley, cu Perique sau cu Latakia. La ora asta sunt printre cele mai bune tutunuri de pe piata romaneasca.

Fum rece!
Molia
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde Cinabru » 05 Apr 2009, 10:29

Stanwell si Captain Black m-au dezamagit (prima gama chiar foarte mult). Sunday's Fantasy merge bine la inceput, la fel Skandinavik Vanilla. Prima mea latakie a fost Erinmore Balkan Mixture, si de atunci sunt dependent de-a dreptul :1) Aromatice nu mai fumez decat foarte rar.

Molia are dreptate cand spune ca rubrica de review-uri de aici este mult mai utila pentru noi decat Tobacco Reviews. Plus ca s-a intamplat ca tutunuri cotate foarte bine acolo sa fie mai mult decat dezamagitoare, si vitavercea.
Avatar utilizator
Cinabru
Membru de onoare
 
Mesaje: 151
Membru din: 27 Oct 2008, 16:43
Localitate: Bucuresti

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde jericho » 29 Oct 2010, 21:19

Buna seara
Tin inca de la inceput sa precizez ca sunt destul de incepator.
Am cumparat de curand un tutun Kendal Balkan Mixture si dupa ce l-am deschis am observat ca este destul de umed.
Intrearea mea este se fumeaza asa sau trebuie uscat ?
Va multumesc
jericho
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde Molia » 30 Oct 2010, 06:12

Daca e prea umed e acru si maleabil, iar daca e prea uscat e iute si casant. Ideal ar fi sa-l fumezi la elasticitate maxima. Recomand sa lasi la uscat pentru cate o pipa o ora, il probezi, daca-ti place repeti procedura, iar daca e inca prea umed, data viitoare il vei lasa la uscat mai multe ore. In curand iti vei descoperi singur preferinta pentru o anumita umiditate a unui anumit tip de tutun.
Molia
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde ghibortz » 30 Oct 2010, 23:36

umiditatea "relativ" optimă a unui tutun se determină luând între degete o cantitate (cam cât arunci în pipă la o primă mână) pe care o strângi între degete printro apăsare uşoară...
tutunul va trebui să îşi revină uşor şi relativ la acelaşi volum de dinaintea strângerii...
cum zicea şi molia mai sus "Ideal ar fi sa-l fumezi la elasticitate maxima."
dacă rămâne presat înseamnă că e prea umed...
dacă se sfarmă e prea uscat...
mă rog metoda funcţionează uşor pentru tutunuri cu o tăietură "loose cut"...
la celelalte tipuri de tăietură nu e chiar atât de evident dar te vei obişnui în timp să îţi dai seama de umiditatea optimă prin minunea care se cheamă simţ tactil...
creieru' e 'oţ :1)
cred totuşi că lăsarea la uscat timp de o oră a unei cantităţi mici cum e cea pe care urmează să o fumezi întro pipă e cam multicel...
recomand nu mai mult de 15 minute şi tutunul răsfirat bine pe un şerveţel car eva absoarbe şi acesta la rândui excesul de apă.
la uscat însemnând ca tabacul să îşi aducă nivelul umidităţii la aceleaşi valori cu cele ale mediului în care îţi vei fuma pipa.
nu la soare sau în uscătorul de rufe :15)
ghibortz
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde RaduM » 14 Noi 2010, 17:38

M-am inteles destul de bine cu un Stanwell Classic.Acum am un Danske Club Cherry si il simt "iute si casant".Se poate sa fie prea uscat?
RaduM
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde Molia » 14 Noi 2010, 19:00

Dupa cum spuneam mai sus, tutunul care poate fi descris astfel e prea uscat. Incearca sa-l reumidifici inchizandu-l cateva zile intr-un recipient ermetic alaturi de un disc demachiant umezit cu care sa nu intre in contact direct. De obicei rezultatul nu va fi atat de bun ca tutunul proaspat, asa ca fii pregatit sa faci un drum pana la tutungerie.
Molia
 

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde TLGTLC » 17 Dec 2010, 14:32

Tutunul pentru rulat se umezeste lasand in cutie o felie de mar. E valabil si pentru tutunul de pipa? Si am citit ceva despre pietricica ce rau tinuta cateva zile in vin si apoi lasata in cutia de tutun. Ce rol are?
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde mrg » 19 Dec 2010, 06:32

Dupa mine, folosirea feliei de mar (cireasa sau coaja de portocala/mandarina) pe post de umidificator poate compromite definitiv un tutun folosind astfel de metode (experientia docet ;) ). Pentru a-l readuce la o umiditate acceptabila pt. fumat, eu folosesc o cutie de plastic in care amplasez o bucata de vata imbibata cu apa, fara ca vata si tutunul sa vina in contact (am facut un compartiment separat). Exista mai multe metode pe care le poti gasi pe forum.
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde asuba » 05 Ian 2011, 11:20

As dori si eu citeva recomandari. In primul rind nu reusesc cu nici un chip sa deduc din descrierile producatorilor care tutunuri au arome artificiale adaugate si care nu. Deci m-ar interesa produse care sa contina tutun si nimic altceva. Am cumparat de la McBaren Virginia no. 1 si Burley London Blend, crezind ca nu au arome adaugate, ca sa aflu apoi ca totusi au, desi nu prea multe (dintre acestea doua primul mi s-a parut bun, iar al doilea spre foarte bun). Am mai incercat Planta Image Virginia - singurul pe care scrie clar ca nu contine altceva in afara de tutun - si mi s-a parut bunicel, dar fara nimic deosebit. O experienta placuta (dar nu exagerat de placuta) am avut cu Van Dyck Mixture de la Stanwell, care nu mi s-a parut a fi aromatizat exagerat. In rest, am inceput cu Stanwell Classic (in inocenta mea credeam ca "clasic" e echivalent cu "fara arome") care chiar mi-a placut mult initial, dar dupa inca 100 de grame fumate a inceput sa nu-mi mai placa. Radford's Rum Royal mi s-a parut execrabil, si cu asta am trecut in revista tot ce am fumat pina acum. Deocamdata, luindu-ma dupa review-urile online, am comandat cite o cantitate mica de McBaren Scottish Mixture si Borkum Riff Classic Pure Tobacco, ca sa nu stea totusi pipele degeaba pina cind voi primi recomandari mai bune.

Am aratat ce am fumat pina acum, ce mi-a placut si ce nu, iar acum voia incerca sa sistematizez criteriile pe care mi-as dori sa le indeplineasca un tutun:
- sa nu fie aromatizat sau sa fie foarte discret aromatizat (total exclus vanilie, cherry si arome de fructe in general)
- sa aiba o tarie medie, eventual si mai slab
- intr-o prima faza as vrea sa contina un anume tip de tutun (virginia, burley, oriental, etc.) in proportie covirsitoare, pentru a ma ajuta sa descopar caracteristicile fiecarui tip in parte
- taietura sa fie de asa natura incit sa nu necesite tehnici foarte avansate de umplere a pipei, aprindere si intretinere a arderii :ymblushing:
- nu in ultimul rind, pretul ar trebui sa fie mic spre mediu; as zice pina in 15 euro per 100g

As mai avea o curiozitate legata de epitete precum "Scottish", "Irish" asociate diferitelor amestecuri de tutun. Din ce am citit, inteleg ca eu am fumat pina acum preponderent sau numai amestecuri olandeze; de asemenea am inteles ca tutunurile englezesti sint in general mai tari si contin Latakia, care ar fi recomandata fumatorilor de pipa mai experimentati. Dar in privinta tutunurilor scotiene si irlandeze nu am reusit sa ma dumiresc care ar fi caracteristicile lor de baza. Sau reprezinta doar simple etichete adaugate pe cutie din motive comerciale?
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde Augustinus » 05 Ian 2011, 16:30

Din experienta pe care o am, nu prea se poate stabili cu precizie un tutun pentru incepatori. Atunci cand de apucam de fumat pipa o facem din anumite motive si tocmai acestea sunt cele care ne dicteaza si sortimentul de tutun cu care am putea incepe. Concret: exista persoane care se apuca de pipa, sperand ca astfel vor reduce efectul nociv al tigaretelor; in cazul lor, cele mai de succes sunt virginiile, pentru ca se apropie pe de-o parte de tutunul tigaretelor, iar pe de alta parte le descopera adevarata savoare a acestui sortiment de tutun. Exista, de asemenea, persoane care se indragostesc de aroma tutunul de pipa, in acest caz preferand sa inceapa cu un aromat, insa nu isi dau seama ca calitatea tutunului decat dupa testarea unui numar destul de mare de produs. Nu trebuie sa ii uitam pe cei care doresc sa-si imbunatateasca imaginea, fumand pipa. Eu cunosc o astfel de persoana care s-a apucat de pipa pentru a face impresie si, de la momentul primelor incercari, au trecut aproape 40 de ani. Pentru aceasta categorie, solutia tutunului usor aromatizat a fost si va ramane cea mai buna. Ideea este sa se simta si bine, sa nu-i deranjeze pe ceilalti si sa se distinga fata de ceilalti fumatori. Desigur, lista poate continua, insa nu acest lucru este relevant.
Pentru incepatorul roman in fumatul pipei lucrurile sunt ceva mai simple, oferta de tutunuri fiind inca destul de modesta. Desi nu incurajez pe nimeni sa se apuce de fumat, atunci cand nu am avut de ales am preferat sa-i indrum spre virginii. Ratiunea este simpla: marea majoritate a produselor de la noi se bazeaza pe virginii. Prin urmare, un Clan verde sau un Amphora Full Aroma sunt solutii destul de la indemana. Noii pipari au astfel ocazia sa testeze dulceata virginiei si sa inceapa sa identifice treptat calitatile unui tutun. Ulterior, va putea sa avanseze, testand aromaticele sau cele condimentate cu latakia, perique sau oriental. Dupa o vreme se vor fixa pe un tutun anume, insa vor fi capabili sa ia singuri decizia achizitionarii eficiente si a fumarii placute a unui produs nou.
Avatar utilizator
Augustinus
Membru de onoare
 
Mesaje: 102
Membru din: 24 Oct 2008, 12:49
Localitate: Bucuresti

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde TLGTLC » 05 Ian 2011, 16:49

La fel de incepator sunt si eu insa am dedus ca daca adunam 10 de pipari vom depasi cu mult 10 pareri. Un tutun care mie imi place mult si care nu m-a indepartat prea mult de gustul tigaretelor plus ca e destul de ieftin e Black Gold. Eu cu asta m-am obisnuit foarte repede si nu imi lipseste niciodata. Parca e o idee mai bun la cutie decat la punga.
Fişiere ataşate
black-gold-100gr.jpg
black-gold50g.jpg
black-gold50g.jpg (20.09 KiB) Vizualizat de 50284 ori
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde zudo » 05 Ian 2011, 17:22

strict subiectiv:
Peterson Irish Whiskey, Sherlock Holmes, Irish Oak, Erinmore Mixture, Astley's 1-2, Rattray's Dark Fragrant, de pe piata romaneasca;
Pentru cele disponibile online, cerceteaza review-urile (http://www.tobaccoreviews.com/brand_index.cfm).
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde asuba » 05 Ian 2011, 17:39

Multumesc celor care au raspuns pina acum. Mai astept si alte pareri, cit mai detaliate. Tutun nu am de unde sa cumpar in Romania (cum spuneam intr-un post mai demult, m-am mutat din Bucuresti intr-un satuc izolat din Banat), trebuie sa gasesc o varianta acceptabila (pret versus transport) la magazinele online din Vest.
Black Gold l-am remarcat si eu datorita pretului mic, dar tocmai de aceea mi s-a parut suspect. Nici n-am gasit referinte privitor la el pe internet. Poate o sa-l incerc totusi.
@zudo: Am notat recomandarile si o sa le aprofundez pe site-ul pe care l-ai mentionat.
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde asuba » 05 Feb 2011, 19:24

Revin cu impresii si noi cereri de recomandari. Am incercat din ce mi s-a propus MacBaren Dark Twist (mi s-a parut foarte bun si sigur o sa mai cumpar), MacBaren Navy Flake (bun spre foarte bun, parca se simte o usoara aroma adaugata la inceput, apoi predomina gustul de Burley - ramine pe lista de cuparaturi daca nu mi se recomanda un flake de Burley mai bun la aceeasi categorie de pret) si Peterson Sherlock Holmes (acesta mi s-a parut de-a dreptul delicios la primul bol, dar acum aproape am terminat cutia si nu mai sint la fel de entuziasmat; desi aroma adaugata e subtila, parca am inceput sa o percep din ce in ce mai puternic, ceea ce ma deranjeaza - oricum, un tutun bun spre foarte bun). Cea mai mare "descoperire" a fost insa Scottish Flake de la McConnell, un tutun excelent, cel mai bun din ce am incercat pina acum, care a reusit si performanta de a nu ma pisca deloc la limba (din curiozitate am forjat special o pipa fara filtru, fumul a fost fierbinte dar a refuzat sa "piste"). Am incercat si MacBaren Scottish Mixture (bunicel, poate chiar bun, mai ales cind nu ai altceva de fumat la indemina; trebuie sa ai grija sa nu te piste la limba). Ultimul pe lista - si in ordinea preferintelor - Captain Black (White): mi-am luat un plic in ideea de a identifica un tutun ieftin si mereu la indemina, dar n-am putut fuma mai mult de doua boluri, imi da senzatia ca inhalez parfum.

Acum mai cer citeva sfaturi si recomandari. De data asta stiu mai exact ce vreau :)
- un flake de burley cit mai putin (preferabil deloc) aromat (altul in afara de MacBaren Navy Flake)
- merita diferenta de pret dintre Virginia No1 si Virginia Flake de la Mac Baren, sau sint cam acelasi lucru sub forme diferite?
- ati fumat tutunurile pure, pentru mixat, de la McConnell, ca atare? M-ar interesa Burley, Black Cavendish si Virginia. Exista vreun motiv pentru care mi-ati recomanda sa nu le cumpar in scopul de a le fuma neamestecate?
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde zudo » 05 Feb 2011, 20:01

1. Cel mai bun si singurul flake cu burley pe care l-am incercat este Aged Burley Flake de la Solani. Se gaseste in oferta JPB si are o aroma (practic greu sesizabila) de ciocolata. Apreciez si Burley London Blend de la MacBaren, desi este mai aromatizat si e taiat ribbon.
2. Diferentele dintre Virginia#1 si Virginia Flake de la MacBaren nu tin numai de taietura. Amandoua sunt usor aromatizate, ca mai toate MacBaren-urile -cu exceptia HH-urilor - dar fara a coplesi, nicio clipa, aroma naturala a virginiilor. Virginia#1 o gasesc prea iute pentru limba mea si am aflat ca si pentru a altor confrati.
3. Din mix-urile propuse de McConnell am incercat separat doar Pure Virginia. Pisca tare la limba si nu are ceea ce un cunoscator de vinuri ar spune "corpolenta". Dealtfel, nici in amestecuri nu-si joaca rolul pe care-l asteptam.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde Rodica Turliu » 06 Feb 2011, 12:39

:) Ma alatur celor care considera Amfhora Full Aroma un tutun potivit pentru incepatori. Pot spune ca se fumeaza usor, fara probleme deosebite(nu pisca deloc, arde foarte bine),are o fina aroma de fructe confiate si flori. Este delicios, o adevarata placere sa-l fumezi!
Avatar utilizator
Rodica Turliu
Membru de seama
 
Mesaje: 84
Membru din: 27 Ian 2011, 14:51
Localitate: Bucuresti

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde TLGTLC » 08 Feb 2011, 23:59

Cellini Classico mi s-a parut atat de usor iar aroma placuta si de durata l-ar putea pune in topul celor mai bune tutunuri pentru incepatori. Chiar mi-am corupt un prieten cu ajutorul lui!
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010

Re: Cel mai potrivit tutun pentru incepatori

Mesajde pari » 09 Feb 2011, 11:35

Este foarte important sa raspunzi(sincer) la intrebarea: De ce am ales sa fumez pipa? ...si de aici sa sa te intrebi: care este cel mai potrivit tutun pentru mine(ca incepator)?
Aceeas "problema" a punctat-o si Augustinus.
Dupa ce vom afla raspunsul, probabil vei avea parte de sfaturi la subiect; ce zici?
:-?
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti

Următorul

Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron