Bauturi alcoolice de casa

Bauturi alcoolice de casa

Mesajde Baaron » 08 Apr 2009, 21:13

Pepenata

Se cauta un pepene mare, bine copt, rotofei (din cele verzi complet nu cu dungi)... se ia o sticla de alcool facut in casa (tuica, palinka etc)...si cu o seringa mare se introduce alcoolul in pepene, incet, fara apasari bruste...cam 500 de ml ar trebui sa intre, in functie de volumul pepenelui.
Dupa operatiunea asta se toarna putina ceara topita ca sa se astupe gaura facuta de seringa...
Se lasa la macerat 3-4 saptamani dupa care se baga circa doua zile la frigider...iar apoi se da cep si se strecoara licoarea intr-o sticla curata urmand a fi consumata ca bautura digestiva.
In functie de cat de copt este pepenele, tot asa de aromata va iesi si licoarea....pepenata.
Eu am incercat-o anul trecut si am de gand sa o mai incerc si anul acesta....merge de minune cu Virginia, dupa o masa copioasa sau un gratar haiducesc.

Spor la treaba!
Pepenata.jpg
Pepenata.jpg (40.43 KiB) Vizualizat de 13331 ori
Baaron
 

Caisata

Mesajde Baaron » 08 Apr 2009, 21:45

3-4 kg de caise se oparesc in apa clocotita 5 minute, se scurg, se taie in doua, se pun in damigeana (cu tot cu samburi) si se acopera cu alcool. Se lasa la macerat la soare 15 zile....apoi se scurge lichidul care se amesteca in parti egale cu sirop facut din 1kg zahar brun + 1 kg apa, fiert si racit.
Se toarna totul peste caise si se mai lasa o luna la macerat dupa care se serveste rece...acompaniata de o mixtura englezeasca.


PS...Unii prefera sa sparga samburii si sa puna miezul in licoare (e drept ca si aroma devine mai intensa)

caisata.jpg
caisata.jpg (31.24 KiB) Vizualizat de 13320 ori
Baaron
 

Vin de macese

Mesajde Baaron » 08 Apr 2009, 21:59

Ingrediente:
2 kg macese (sau 1,5 kg uscate), 3 kg zahar, drojdie cat o nuca, 10 litri de apa.

Se spala macesele, se curata de codite, se zdrobesc bine si se pun intr-un borcan mare de sticla. Se adauga apa calduta pana la 10 l. De 3 ori pe zi, timp de 3 zile, se amesteca in borcan cu o lingura de lemn. Se leaga borcanul la gura cu un tifon dublu si se pastreaza la temperatura de 18-20 grade.
Dupa 1 luna si jumatate, cand lichidul se limpezeste, se trage cu furtunul intr-o damigeana, fara ca furtunul sa atinga fundul vasului ca sa nu se tulbure lichidul si se pune intr-un loc racoros.
Dupa 14 zile, vinul se trage in sticle, se astupa cu dopuri de pluta fierte putin in apa. Sticlele se pastreaza culcate la intuneric si racoare. Vinul castiga in calitate odata cu invechirea.

macese.jpg
Baaron
 

Socata

Mesajde Baaron » 08 Apr 2009, 22:37

Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc pe care le pastrati in pungi de hartie la loc racoros. Doar ca atunci veti pune cu 2-3 flori mai multe, ca sa iasa asa aromata.
Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive, respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

Ingrediente
-10 flori mari soc
-500-600 gr zahar brun
-1 lamaie mare
-8 gr drojdie proaspata
-Un borcan de 5l

Preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului.
Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi...A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie).In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider....Se serveste rece.
Se poate ajusta aroma si cu un pic de alcool.
socata.jpg
Baaron
 

Lichior de menta

Mesajde Baaron » 08 Apr 2009, 22:53

Ingrediente
-1 l alcool,
-1 kg zahar,
-frunze de menta,
-cateva cuisoare.

Preparare
Se macereaza in alcool o lingura cu virf de frunze de menta uscate sau proaspete, timp de 8 zile, adaugind, apoi, aceeasi cantitate de sirop cu zahar... se lasa sa stea inca 3-4 zile. Pentru aroma, se pot pune si 2 cuisoare nemacinate, chiar de la inceput. Se filtreaza si se astupa bine....Se poate consuma imediat, rece.

Menthe.jpg
Menthe.jpg (56.25 KiB) Vizualizat de 13318 ori
Baaron
 

Vin de smochine

Mesajde Baaron » 08 Apr 2009, 23:04

Ingrediente
-1 kg smochine
-2 kg zahar
-6 l apa,
-3 lamai
-10 g drojdie de bere (optional).

Preparare
Smochinele se trec prin masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10 l.
Zaharul se dizolva in 3 l apa, se adauga sucul de la o lamaie si se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste smochine, impreuna cu zeama de la celelalte lamai (cca 100 ml suc) si coaja intreaga de la o lamaie (ca sa capete gust putin amarui). Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza , apoi se dilueaza cu putina apa si se adauga in damigeana. Se poate lasa sa fermenteze mai incet, numai cu drojdiile salbatice din aer si de pe smochine, ca sa nu capete gust de dospit.
Damigeana se astupa cu dop de pluta si se lasa la temperatura camerei (18-20 grade Celsius)ca vinul sa fermenteze 5-6 saptamani, agitandu-l odata zilnic. Dupa ce s-a limpezit bine, se trage in sticle. Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece. Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si zeama de la 2-3 lamai (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si cu zeama de la o lamaie, apoi se amesteca cu restul de apa rece si cu zeama celorlalte lamai). Vinul se lasa sa fermenteze 2-3 saptamini, agitandu-l odata zilnic, pana cind se limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul din seria I se amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de calitate mai buna, cu mult alcool.

Smochine.jpg
Baaron
 

Afinata

Mesajde Baaron » 09 Apr 2009, 08:19

Ingrediente
-5 kg afine
-3 kg zahar brun
-3 I votcă

Preparare
Se aleg afinele si se spala, se scurg si se pun in damigeana cu zaharul presarat in straturi, deasupra fiind stratul de zahar. Se leagă damigeana la gura cu tifon împăturit şi se pune la soare cca 4 saptamani.
Cand afinele s-au macerat si-au lasat un sirop care acopera fructele, se adauga alcoolul. Se inchide damigeana cu un dop de pluta si se mai pastreaza la macerat cca 3-4 saptamini.
Se strecoara prin tifon sau printr-o strecuratoare deasa, se pune in sticle si se pastreaza la rece. In aceleasi conditii se prepara si zmeurata, cornata si capsunata.

Afinata 2.jpg

Afinata 1.jpg
Baaron
 

Lichior de trandafiri

Mesajde Baaron » 09 Apr 2009, 09:11

Ingrediente
-250 g petale de trandafiri rosii (aproximativ 24 trandafiri)
-2 1/2 cesti zahar
-1 ceasca apa
-1 lingura coriandru
-2 1/2 cesti votca

Preparare
Se culeg petalele de trandafir si se inlatura varful alb care se uneste cu caliciul.
Intr-o cratita se face siropul din apa si zahar...Se aduga petalele de trandafiri si coriandrul..se fierb 5 min, apoi se ia cratita de pe foc si se acopera cu capacul...Se lasa sa se raceasca...Se toarna lichidul printr-o sita fina intr-un borcan , se aduga votca...Se inchide borcanul si se lasa o luna laracoare...Se filtreaza lichiorul obtinut si se transfera intr-o sita.

Trandafiri 1.jpg

Trandafiri.jpg
Baaron
 

Lichior de nuci verzi

Mesajde Baaron » 09 Apr 2009, 09:24

Ingrediente
-60 nuci verzi (mari ca pentru dulceata) cu coaja cu tot
-2 kg zahar brun
-2 litri alcool dublu rafinat
-5 litri must alb de casa

Preparare
Se toaca marunt nucile cu cutitul si se pun la macerat cu zaharul intr-o damigeana de 10 l.
Se tin la macerat aproximativ doua luni...Cand nucile sunt macerate, adaugam alcoolul si tinem damigeana inchisa ermetic inca o saptamana,dupa care sa adauga mustul...Se serveste rece.

Nuci.jpg
Baaron
 


Înapoi la Băuturi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron