Forme de pipe

Moderator: mrg

Forme de pipe

Mesajde Baaron » 26 Oct 2008, 22:52

Pipele apar in cele mai diverse forme, ce se pot clasifica dupa nenumarate criterii, fiecare producator incercand sa afirme ca pipele sale sunt unice. Vom prezenta in cele ce urmeaza viziunea colectionarilor in ceea ce priveste catalogarea pipelor dupa forma.

Luand in considerare cel mai intalnit criteriu de selectie, pipele se impart in drepte (streight) si curbate (bent) dupa diferite proportii (1/4 bent, 1/2 bent, full bent). Astfel, pipele streight sunt cele pentru care mustiucul si shankul sunt drepte si perpendiculare pe bol, preferate de cei care vor sa dea impresia de vitalitate....1/4 bent inseamna un mustiuc usor curbat, al carui capat ajunge aproximativ la aceeasi inaltime cu bolul atunci cand vatra pipei este perpendiculara pe sol.
O pipa 1/2 bent are mustiucul curbat pronuntat dar armonios, depasind in inaltime bolul, iar shankul se termina aproximativ la jumatatea inaltimii bolului.
Full bent sunt denumite pipele caracterizate de un shank care se termina la aceeasi inaltime cu bolul si o curbura foarte pronuntata a mustiucului. Acestea sunt pipe comode, se pot rezema in dinti si barbie si nu ocupa campul vizual.

Exceptii de la aceasta clasificare sunt churchwarden-urile, saxofoanale si cavalierurile, caracterizate de forma mustiucului.
Churchwarden este denumita generic orice pipa streight sau 1/4 bent a carei lungime depaseaste 20cm, ajungand de obicei la 25 si mai rar peste 30. Aceasta lungime face pipele adecvate pentru citit, insa nerecomandate pentru tinut in dinti datorita bratului fortei foarte lung care face pipa sa para grea si exercita forte mari asupra mustiucului, curbandu-l sau rupandu-l.
Sunt preferate de cei care vor un fum rece.
Cavalier sunt denumite pipele full sau 1/2 bent al caror mustiuc este paralel cu bolul si au shankul deschis la ambele capete, capatul de jos fiind astupat cu un capac demontabil construit din acelasi material cu mustiucul, in care se va aduna umezeala rezultata din condensul fumului. Aceste pipe sunt comode pentru o pozitie verticala a trunchiului si recomandate mai ales celor care fumeaza repede, prin urmare umed.
Saxofon este o pipa 1/2 sau full bent, de dimensiuni mari, cu mustiuc prelungit, de obicei fabricata din meerschaum. Bolul acestor pipe depaseste frecvent diametrul de 2.5cm si adancimea de 5cm, devenind pipe de weekend in seturile colectionarilor. Prelungirea mustiucului se confectioneaza de cele mai multe ori din acelasi material ca si pipa, fumul rezultat fiind uscat si rece.

Clasificarea restului pipelor se face dupa forma bolului astfel:
Billiard va fi denumita o pipa dreapta cu bol cilindric si shank de lungime cel mult egala cu inaltimea bolului. Acesta este cel mai popular model de pipa la nivel mondial. Exista billiard si in variante 1/4 sau 1/2 bent. Un billiard full bent va fi denumit Oom Paul sau ungureasca. un billiard al carui shank depaseste in lungime inaltimea bolului va fi denumit Canadian, iar un canadian al carui mustiuc este saddle mount va fi denumit Lovat. Un billiard cu fundul plat pentru a putea fi asezat pe suprafete orizontale va fi denumit Poker, iar un poker 1/2 sau full bent va fi denumit Cherrywood.
Pipele al caror bol e conic, cu partea de sus mai lata vor fi etichetate ca Dublin, iar daca partea de jos este mai lata vor primi denumirea de Volcano.
O pipa cu bolul asemanator doua trunchiuri de con unite la baze, avand un aspect masiv si shank de forma unei prisme romboidale vor intra in categoria Bulldog. Acestea sunt de obicei pipe drepte. Aceeasi forma a bolului pentru pipe usor curbate, de obicei cu sectiunea transversala a shankului de forma ovala, vor primi denumirea de Rodhesian.
Pentru pipe cu bolul aproximativ sferic, denumirea va fi cea de Apple, pentru bol ovoid se va folosi Egg, iar pentru bolurile sferice din care lipseste o calota, de obicei pe partea dreapta, numele va fi Blowfish. Un apple cu un shank tronconic foarte gros in raport cu bolul in cele mai multe cazuri va fi considerat un Author.
In cazul in care mustiucul se termina sub nivelul bolului, se va considera ca pipa este un Zulu.
Simtul practic a dus la aparitia pipelor de buzunar, caracterizate de forma full bent, un bol plat, vatra cu sectiune ovala si mustiuc rabatabil peste deschiderea bolului.

Cutty este forma obisnuita a pipelor din lut, avand bol ovoid, vatra usor inclinata in fata si de multe ori un pinten indreptat in fata la imbinarea intre shank si bol. De obicei aceste pipe sunt mai lungi (intre 15 si 20 cm).
Horn este orice pipa de forma conica, arcuita, in forma cornului unei bovine, material care a fost uneori folosit pentru a le produce, fiind absorbant si arzand destul de greu.
Calabash este orice pipa 1/2 bent, conica, cu o calota sferica in jurul deschiderii bolului. Forma este inspirata de pipele confectionate din fructe de calabash, care au scazut ca popularitate, necesitand acum specificarea Gourd Calabash.

Modelele care nu se potrivesc vreuneia din aceste descrieri vor fi cel mai probabil catalogate de catre colectionari ca freehand. Exista multe alte forme care au mai mult de un singur producator, insa nu au capatat popularitate.

Suprafata pipei poate fi lucioasa, mata sau rugoasa. Pentru pipele din briar, pretul creste odata cu rafinamentul suprafetei, astfel cele rugoase (sandblasted sau rusticated) vor fi mai ieftine, majoritatea pipierilor neprezentand interes pentru textura acestor pipe. Cele lucioase sau de culori inchise urmeaza sa acopere gama de mijloc, lacul acoperind gaurile umplute cu chit si nepermitand etalarea briarului. Pipele de culori naturale si mate vor fi cele mai scumpe, pipierul acordand mult mai mult interes esteticii.

Mustiucurile se clasifica dupa forma buzei in fishtail (eng. “coada de peste”, terminatie lata) si P-lip (sistem brevetat de Peterson, in forma de “P”, cu canalul de fum orientat 20 de grade in sus, indreptand fumul spre cerul gurii pentru a evita iritarea limbii de un fum prea fierbinte). Mustiucurile fishtail cu o curbura brusca apropiata de shank si continuare plata se numesc saddle mount. Mustiucurile cu terminatie conica inspre shank se numesc army mount si au avantajul de a putea fi demontate cat timp pipa inca nu s-a racit.

[attachment=0]
Pipe Shapes.jpg
Baaron
 

Re: Forme de pipe

Mesajde Molia » 02 Apr 2009, 11:42

Sa-mi corectez un pic articolul:
Bolurile sferice turtite le-am omis. Poarta denumirea de tomato.
Pipele din corn aveau vatra captusita.
Constat ca si brandy e o forma comuna, adica un trunchi de con cu baza mare asezata pe o calota sferica din care pleaca shankul. Daca intorci bolul cu capul in jos obtii un tulip, din ce in ce mai populara azi.

Merita mentionate:
Calumetul (pipa pacii sau pipa vraciului), cu bol din catlinit (argila) in forma de T intors (mai rar in forma de L) si mustiuc lung si lat din lemn. Bolurile sunt uneori zoomorfe sau au 4 cercuri paralele pe bol reprezentand anotimpurile.
Kiseru, pipa japoneza cu mustiuc si bol metalic, cu o prelungire intre ele, de obicei din bambus. Aceste pipe au bolul mic si sunt un pic mai lungi decat pipele obisnuite.
Molia
 

Re: Forme de pipe

Mesajde ghibortz » 18 Sep 2009, 12:06

mici adăugiri dacă îmi permiteţi:

LIVERPOOL - "dublin" cu vatră cilindrică, dreaptă perpendiculară pe shank

[attachment=2]
99_e483d25cef949622ffd7b2bb446ba86d.jpg


PRINCE - apple (de multe ori "squat") shankul şi sipca descriu o curbă rectilinie descendentă uşor sub nivelul bazei vetrei

[attachment=1]
99_a651ca84d520f6b215d108d612347d1f.jpg


SQUAT - care e de fapt o altă denumire pentru tomato

si după forma vetrei

PANEL - după cum sugerează şi numele - în panouri/planuri - de cele mai multe ori octogonale şi hexagonale

[attachment=0]
99_72f41b058786c2d153aa8575c1a1501d.jpg


sper că am mai ajutat şi eu puţin.
ghibortz
 
Sus

Re: Forme de pipe

Mesajde Molia » 18 Sep 2009, 19:01

Observatie Bulldog versus Rodhesian: tendinta actuala observ ca e de a denumi Bulldog o pipa la care conul inferior face unghi mai mic de 90 grade cu bolul si Rodhesian o pipa la care conul inferior face unghi mai mare de 90 grade (mai grasa)
Molia
 

Re: Forme de pipe

Mesajde ghibortz » 18 Sep 2009, 21:59

[quote]O pipa cu bolul asemanator doua trunchiuri de con unite la baze, avand un aspect masiv si shank de forma unei prisme romboidale vor intra in categoria Bulldog. Acestea sunt de obicei pipe drepte. Aceeasi forma a bolului pentru pipe usor curbate, de obicei cu sectiunea transversala a shankului de forma ovala, vor primi denumirea de Rodhesian. (baaron)


am cautat o gramada de referinte la cele două forme. cea mai des întâlnită caracteristică (diferenţă faţă de un rhodesian)a unei pipe bulldog este shankul paralelipipedic.

rhodesienele au shankul cilindric/ovoidal şi sunt mult mai "permisive" în ceea ce priveşte forma sipcii ajungând şi la full bent în timp ce suratele bulldog în general sunt drepte şi rareori depăşesc îndoitura de sfert.

încă o particularitate devenită clasică a bulldoagelor/rhodesienelor o reprezintă adânciturile circulare de obicei duble de la nivelul întâlnirii celor două "boluri".

[attachment=1]
don carlos - rhodesian.jpg


[attachment=0]
stanwell - vario - bulldog.jpg
ghibortz
 
Sus


Înapoi la Elemente de bază

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron