Dimensiune vatra

NECUNOSCATORII CER SFATURI AICI

Dimensiune vatra

Mesajde sarazin » 16 Ian 2015, 06:21

Salutare,
As avea cateva intrebari, nu am gasit raspunsul complet cautand pe internet si din cate am observat nu prea se discuta despre acest lucru.
Cum aleg dimensiunea vetrei? Care este durata medie a unei fumate in fuctie de dimensiune? Un diametru mai mic al vetrei ofera o ardere mai rece, mai lenta si un fum mai aromat?
Imi doresc o pipa din care sa pot fuma lent timp de 30-40 minute, fara sa umplu vatra pana la buza (ma gandesc ca va capata un aspect urat cu timpul buza vetrei) si nu doresc sa fumez tutunul pana la fundul vetrei, as prefera sa arunc ultima parte, banuiesc ca ultima cincime nu e prea buna si nici nu e bine pentru pipa sa fumez pana la ultimul firicel. Din gama Danske Club imi place modelul 11, 95 si 19(nu stiu cu ce difera 11 de 118, 95 de 86, site-ul oficial pare parasit, am gasit cateva inf in magazinele online care vand aceasta gama) . Primele 2 modele au vatra mica, 19 cred ca are vatra ideala, diametru mic de 18mm si adancime 36mm. Problema la modelul 19 este ca nu suporta filtru. Exista cumva si varianta cu filtru a acestui model? Prefer ca prima pipa sa fie cu filtru pentru a experimenta cu si fara filtru. Ca aspect imi place cel mai mult 95 urmata de 19.
Un articol interesant, dar care tot nu ma lamureste http://www.talkingtobacco.com/2012/04/h ... ing-pipes/
Articolul de la link-ul postat m-a lamurit cu influenta diametrului, acum a ramas durata in functie de adancime(cantitatea de tutun care incape). Diametrul nu e chiar lamurit nici el, cum influneteza raportul diametru/adancime calitatea fumului si durata fumatei?  As dori sa se faca abstractie de cazurile extreme, tutun foarte ud sau uscat, tutun care arde repede sau incet, doresc o medie.
Sa mai complicam putin problema :D  am vazut ca unele pipe au vatra conica. Care cum e mai cum? Cilindrica sau conica? Teoretic, cred ca cea conica e mai buna. Pe masura ce arde tutunul si e mai apropae de canal, dimensiunea jarului e mai mica datorita formei conice, se obtine un fum mai rece, mai bun la final. Din experienta ce puteti spune?
Avatar utilizator
sarazin
 
Mesaje: 28
Membru din: 15 Ian 2015, 07:52
Localitate: Bucuresti

Re: Dimensiune vatra

Mesajde Gordon » 16 Ian 2015, 08:31

Salut. E normal sa nu se prea discute despre acest subiect deoarece tine foarte mult preferintele si stilul fiecarui pipar in parte. P

Pot sa-ti spun parerea mea, care tine de preferintele si stilul meu.
In principiu, durata unei fumate depinde de doua aspecte: cantitatea de tutun care intra in vatra si de modul in care il fumeaza piparul. In functie de stilul piparului se intampla (vezi concursurile internationale de fumat pipa lent) ca folosind aceeasi cantitate de tutun si aceeasi pipa, unii pipari sa termine tutunul dupa 30 minute iar altii sa-l termine dupa 3 ore...
La extreme, daca umpli cu un tutun foarte tare un bol mare, e posibil sa nu-l poti fuma pana la capat. O pipa cu bol mic poate fi folosita pentru a savura un tutun intr-o pauza scurta iar o pipa cu bol mare pentru a petrece o dupa-amiaza placuta, citind o carte sau prestand orice alta activitate relaxanta.

Referitor la diametrul camerei de ardere, presupunand ca pipa este aprinsa corect (formand un disc de jar uniform), pentru a intretine arderea este necesar un anumit debit de aer pe mm2. Cu cat diametrul vetrei creste cu atat debitul de aer necesar pentru intretinerea arderii este mai mare. Folosind acelasi debit (aceeasi frecventa de pufait etc.), cu cat diametrul este mai mare cu atat arderea tinde sa nu mai poata fi intretinuta cu scaderea temperaturii fumului, si invers, cu cat diametrul scade, la acelasi pufait, creste arderea si temperatura fumului. In realitate, majoritatea piparilor isi adapteaza ritmul in functie de cum arde pipa. Exista si aici extreme, nu poti sa pui un tutun tare intr-o pipa cu diametrul camerei foarte mare deoarece cantitatea de fum livrata este mai mare si, avand in vedere taria tutunului, e posibil sa apara noduri in stomac, sughituri, etc., iar daca reduci ritmul pipa se poate stinge de multe ori.

Alegerea formei camerei tine si de modul de impachetare al tutunului. Un flake impaturit intra mai bine intr-un bol mai adanc cu diametrul mai mic. Daca forma camerei este conica, permite si intepenirea dopului de tutun in partea de sus a camerei, asigurand o zona goala imediat sub acest dop care produce un efect de "calabash" si racirea fumului. Si in cazul in care tutunul nu este flake, metoda Frank de umplere a bolului este "ajutata" daca bolul este conic, asigurandu-se formarea unui dop de tutun in partea de sus a vetrei cu un gol de aer sub el. Personal pefer pipele cu camera cilindrica. Mi se pare ca fumeaza mai bine indiferent de modul de impachetare.

Vei observa ca multi pipari isi dedica o anumita pipa unui anumit tip de tutun sau vei auzi afirmatii de genul "pipa asta fumeaza bine virginii" dar alegerea tine de preferintele, stilul de fumat si modului de impachetare al fiecaruia.

Referitor la cu filtru/fara filtru trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte: Filtrul cu carbon activ reduce o parte din componentele toxice din fum si o parte din lichid, insa schimba aroma tutunului. Filtrul de balsa reduce doar o parte din lichid, fara a influenta foarte mult aroma. Cu filtru se trage mai greu din pipa si se potriveste mai bine celor care au fumat tigari, fiind tentati sa foerjeze pipa. Fara filtru se trage mai usor din pipa, insa nu toti piparii sunt capabili sa nu forjeze pipa. Fara filtru, aroma este mai tare insa sunt si mai multe toxine livrate impreuna cu fumul. Anumiti pipari care fumeaza fara filtru usuca tutunul mai mult. Astfel, daca vrei sa testezi acelasi tutun cu si fara filtru e indicat sa-l testezi mai uscat atunci cand il fumezi fara filtru.

Referitor la pipele care racesc mai bine fumul iti recomand: calabah-ul (cel veritabil din tartacuta), pipele reverse calabash (relansate de [url=http://atelierrolando.com/pipes/ar140212-conducta-2]Negoita[/url]), pipele churchwarden, pipele meerschaum.
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Dimensiune vatra

Mesajde sarazin » 16 Ian 2015, 10:14

Multumesc pentru raspunsul detaliat! Experienta bate teoria :)

Cand am inceput sa "studiez" tainele pipatului mi-au placut foarte mult pipele churchwarden, forma, ergonomia, aspectul. Pusesem ochii pe Peterson D6 smooth. Nu am de gand sa tin pipele in dantura, nici pe cele scurte.
Dar mi-am dat seama ca nu prea o pot folosi pe afara in cursul zilei(dupa masa, sau seara cand mai ies), asa ca mai bine cumpar una scurta la inceput(un Danske Club pe care il lauda toata lumea) si pe urma imi iau toiagul de 15 inch Peterson pentru relaxare, muzica, citit, film, momentele cand ma gandesc la nemurirea sufletului.

In legatura cu spuma de mare, prin aprilie voi pleca in Turcia, o iau cu mana mea mai bine, fara comanda, fara sa aplez la prietenii de acolo. Vreau sa fie un churchwarden simplu, fara modele sculptate, ceva mai scurt(18 cm), cu mustiuc din lemn pe spigot, daca poate sa faca mesterul. Pipele Negoita sint superbe, si dupa design par reci. Dar nu pot aloc asa un buget pentru o singura pipa(750$), e un posibil hobby care nu stiu cum va evolua.

O singura intrebare as mai avea :) Ce model imi recomanzi din gama Danske Club? Eu tind spre 95, singurul lucru care ma ingrijoreaza e vatra prea mica(28x20), sa incapa tutun macar pentru 30 min, pot sa fumez calm si incet chiar daca am tras tigari pana acum http://www.fajkowo.pl/pl/p/Fajka-Stanwe ... ub-95/6605 Tot advicer-ul va avea ultimul cuvant, nu ma iau dupa ce imi suna mie bine.
Avatar utilizator
sarazin
 
Mesaje: 28
Membru din: 15 Ian 2015, 07:52
Localitate: Bucuresti

Re: Dimensiune vatra

Mesajde Gordon » 16 Ian 2015, 10:38

Nu am aceasta pipa, model 95, nu stiu cum fumeaza, insa din experienta altor pipari cam toate pipele Danske fumeaza bine. Daca-ti place cum arata, cumpar-o. Cel mai bine mergi la JPB Victoriei si-ti alegi de acolo. E important sa o si vezi, mai ales la pipele din briar, ca sa vezi textura, daca are defecte etc. Nu stiu daca o au in stoc dar te poti orienta la fata locului si pentru alte pipe: https://www.google.ro/maps/@44.450859,2 ... !2e0?hl=ro
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Dimensiune vatra

Mesajde sarazin » 16 Ian 2015, 10:50

La JPB aveam de gand sa ma duc. Imi place acest model pentru ca are un pic din stilul pipelor facute de Tom Eltang, un mester ale carui piese imi plac foarte mult. Inca o intrebare pt ca ai adus vorba de verificat. Cum arata urmele de chit? La ce altceva ar trebuie sa ma uit? Am citit ce scria in ghidul PCB.
Avatar utilizator
sarazin
 
Mesaje: 28
Membru din: 15 Ian 2015, 07:52
Localitate: Bucuresti

Re: Dimensiune vatra

Mesajde Gordon » 16 Ian 2015, 11:05

Nu am acum o poza la indemana insa briarul, avand in vedere ca este o radacina, in procesul de crestere poate incorpora obiecte straine (pietricele de nisip, scoarta, etc.), ramanand astfel la prelucrare niste cavitati mici pe suprafata. Acestea sunt umplute cu un kit de culoarea baitului care se observa la o examinare atenta. Dezavantajul acestor puncte umplute cu kit este, pe langa aspectul urat, ca in timp se pot dilata si iesi lemn. La pipele sablate sau rusticate nu se observa. Nici la pipele vopsite in culori inchise...
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Dimensiune vatra

Mesajde Gordon » 16 Ian 2015, 11:08

Uite aici, punctul mai rosiatic de pe shank: download/file.php?id=1938&mode=view
Avatar utilizator
Gordon
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 661
Images: 813
Membru din: 22 Oct 2008, 22:09
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Dimensiune vatra

Mesajde sarazin » 16 Ian 2015, 11:16

Am inteles, multumesc pentru informatii si scuze pentru avalansa de intrebari. De imperfectiuni si pietricele/nisip prins in briar citisem, dar nu stiam cum arata chitul. Se obesrva usor. Ma duc pana la JPB zilele astea si trec la practica. Gata cu teoria. Sper ca am ales bine, sa nimeresc o pipa fara defecte, cu o textura frumoasa a lemnului(sigur nu nimeresc ca in pozele de prezentare ca deh...) si in primul rand sa-mi placa.
Avatar utilizator
sarazin
 
Mesaje: 28
Membru din: 15 Ian 2015, 07:52
Localitate: Bucuresti


Înapoi la PENTRU CIVILI

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron