Pagina 1 din 1

Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 10 Iul 2013, 22:33
de themaax
Am primit acum 3 ani ,de la bunica sotiei mele, o pipa a bunicului care ar fi fost cumparata din Bucuresti prin 1993.

Rog ajutor in identificarea ei si explicarea acelui filtru metalic ?!?

Insemne lizibile pe ea sunt urmatoarele:

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 11 Iul 2013, 05:59
de mrg
Salut,
Nu sunt 100% sigur, dar pare a fi o pipa Pipsan, turceasca din cate stiu/imi aduc aminte. Detin si eu una, am fumat din ea demult. Desi pe ea scrie ca ar fi briar, a mea nu s-a dovedit a fi asa ceva. Poate tu ai noroc.
Fum rece!

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 11 Iul 2013, 07:13
de Twain
themaax scrie:... si explicarea acelui filtru metalic ?!?

Acela este un răcitor. Aşa cum îi spune şi numele, nu foloseşte la filtrare, ci la răcirea fumului. A fost la mare modă prin anii '60, când era folosit de majoritatea fabricanţilor de pipe. Treptat s-a renunţat la el, astfel că azi mai e întâlnit doar sporadic. Şi-a pierdut din popularitate din cauză că, deşi într-adevăr are unele efecte de răcire, în acelaşi timp produce condens, care face pipa să bolborosească spre finalul fumatei. Iar dacă la o pipă fără răcitor soluţia contra bolboroselii este introducerea unei perii prin muştiuc până în vatră, pentru a absorbi surplusul de umezeală, la o pipă cu răcitor această manevră este, evident, imposibilă. Mai devreme sau mai târziu, fiecare pipar renunţă la respectiva piesă metalică, deşi unii fumători experimentaţi se pare că îi apreciază prezenţa.

mrg scrie:...Desi pe ea scrie ca ar fi briar, a mea nu s-a dovedit a fi asa ceva. Poate tu ai noroc.

Din ceea ce se poate distinge în pozele de mai sus, se pare că nici cea de aici nu are fibrajul briarului. Seamănă mai mult cu o pipă din lemn de păr. Sper să n-am dreptate.
Dacă, totuşi, e lemn de păr, nu înseamnă că nu poate fi fumată, dar trebuie un pic mai multă grijă ca să nu se încingă, pentru că lemnul de păr are o toleranţă mai scăzută la temperaturi mari.

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 11 Iul 2013, 08:21
de themaax
Am incercat sa fumez cu ea ... W.O. Larsen 2013 edition ... acel racitor fiind de metal ... condens ... schimba gustul tutunului ... am un gust metalic in gura ... cum contracarez acest efect? pot scoate racitorul? cum??? :-?

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 11 Iul 2013, 08:51
de atzitzi
themaax scrie:pot scoate racitorul? cum??? :-?


Racitorul este piesa metalica mai inchisa la culoare (din pozele tale) infipta in tenonul care este tot metalic.
Ca sa-l scoti va trebui sa tragi de el pina iese, eventual sa incerci miscari usoare de rotatie in ambele sensuri.

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 11 Iul 2013, 09:18
de themaax
atzitzi scrie:
themaax scrie:pot scoate racitorul? cum??? :-?


Racitorul este piesa metalica mai inchisa la culoare (din pozele tale) infipta in tenonul care este tot metalic.
Ca sa-l scoti va trebui sa tragi de el pina iese, eventual sa incerci miscari usoare de rotatie in ambele sensuri.


Si daca ramane numai tenonul care este tot de metal ... nu se face condens ???

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 11 Iul 2013, 15:45
de motzu
Mult mai putin condens - si materialele sunt diferite unul pare un inoxidabil pe cand condensatorul ala e dintr-un aliaj care se oxideaza usor -

Daca vrei sa scapi cat de cat, de bolboroseala, pune pe fundul pipei inainte de a o umple , boabe de orez - putine, fara praf pe ele caci e iritant - si cu grija - sa nu fie trase in gaura din fundul bolului. Stiu eu , cat sa faci un strat de 3-5 mm

Dupa care vezi cum o sa simti fumul - incearca si experimenteaza

Eu asa lua la acetona si apoi la smirghel, pipa aceea - sa fiu sigur ca nu are lac pe ea - dupa care as freca-o bine cu ulei de masline si as incerca sa o lustruiesc - am avut un Pipsan cu un strat ciudat de 'ceva' de care am scapat doar la smirghel - altfel desigur arata decent ca si prezentare

Fum rece
Succes

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 12 Iul 2013, 03:02
de Twain
themaax scrie:...acel racitor fiind de metal ... condens ... schimba gustul tutunului ... am un gust metalic in gura ...

Arată foarte oxidat. Probabil de aceea ai gustul metalic... :-?

themaax scrie:Si daca ramane numai tenonul care este tot de metal ... nu se face condens ???

Acel condens nu se face din cauză că răcitorul este de metal, ci din cauza construcţiei lui, cu o gaură care strangulează fluxul de aer. Inventatorul lui a vrut să pună în practică principiul lui Bernoulli, care spune (în linii generale) că dacă treci un volum de aer printr-o deschizătură mică, el capătă viteză şi, în acelaşi timp, se răceşte. De aici şi numele de "răcitor". În viaţa de zi cu zi, cel mai frecvent aplicăm principiul lui Bernoulli atunci când ţuguiem buzele ca să suflăm în supa prea fierbinte.
În pipă, când jetul de aer se răceşte, se produce şi condensarea umidităţii evaporate din tutunul aprins. Deci, n-are nicio importanţă că e din metal. Putea să fie şi din plastic sau din lemn. Atâta vreme cât strangulează fumul, produce condens. :-B
Pe de altă parte, aşa cum ai observat şi tu, şi o pipă fără răcitor face condens, dar din cauză că pereţii muştiucului şi ai shank-ului pipei sunt ceva mai reci decât fumul. La fel, nu contează materialul, ci temperatura pereţilor printre care trece fumul încărcat de umezeală.

Re: Pipa Mostenita Misterioasa

MesajScris: 12 Iul 2013, 10:09
de pari
Eu am fumat multi ani din pipe cu racitor(filtru) metalic, nu pentru ca le preferam, ci pentru ca nu gaseau in mod normal in Romania(1978-1990).
Nu am avut probleme cu " un gust metalic in gura ..." Eu foloseam spirt medicinal ca sa-l curat de nicotina.

Pot spune ca pe acel OBIECT(filtru/racitor) din aluminiu se strange multa nicotina, deci din punctul meu de vedere are rol si de filtru.

Pentru "de bolboroseala" am folosit futacul, cu care indesam progresiv tutunul in cuptorul pipei.
:1)