Kiseru

Kiseru

Mesajde Twain » 24 Ian 2009, 16:08

kiseru-.jpg

Cu ocazia Crăciunului, socrul meu mi-a dăruit o pipă deosebită, o "kiseru", adică o pipă japoneză tradiţională. Gestul său a fost cu atât mai emoţionant cu cât pipa aceasta este în familia lui de 31 de ani. A cumpărat-o chiar el, în 1978, în timpul unei delegaţii în Japonia. Făcând un calcul simplu, mi-am dat seama că socrul meu avea atunci aproximativ vârsta mea de acum. Asta m-a făcut să mă gândesc: oare şi eu, la un Crăciun de peste 30 de ani, îmi voi dărui pipele ginerelui meu? Uau... îndepărtată viziune.

Prima oară când am auzit de pipa kiseru a fost prin clasa a 12-a, când am citit "Ogio-san", cartea despre Japonia a lui Ioan Timuş, împrumutată de la un fost coleg de clasă. Autorul - licenţiat al Facultăţii de Litere şi Filosofie şi al Facultăţii de Drept din Bucureşti - a scris Ogio-san (în traducere "Domnişoare") bazându-se pe experienţa şi observaţiile acumulate personal în timpul a aproape 5 ani de şedere în Ţara Soarelui Răsare, între 1917 şi 1922. Cartea a apărut în trei ediţii, ultima (cea pe care o am şi eu) fiind la Editura Dacia, în 1984.

Ogio-san.jpg

După Crăciun, am căutat în bibliotecă volumul (al meu, de data asta) şi am recitit cele câteva pasaje în care autorul se referă la pipa japonezilor.
Prima dată a văzut pipa respectivă în trenul care-i ducea la Tokyo pe el şi pe baronul (prietenul său, numit aşa nu din cauză nobiliară, ci a modului dezordonat de a-şi cheltui banii):
"Un nipon mai vîrstnic scoate o pipă subţire, dreaptă, lungă de vreo doi dcm. Înghesuie un tutun tăiat foarte fin, ca o vată, într-o cavitate cît un sfert de degetar. Trage două fumuri, scutură pipa, o-ncarcă şi o aprinde de la scuturătură.
Mă uit la baron cum îl urmăreşte interesat şi-i aştept observaţia care nu-ntîrzie:
- Uite un sistem de a te lăsa de fumat. Că decît să te munceşti atîta s-o tot încarci numa' pentru două fumuri, mai bine te laşi păgubaş..."


A doua oară a văzut cum fumează pipa gazda lor, după ce negociaseră chiria:
"Japonezul ne oferă ţigări autohtone, care nu diferă prea mult de ale noastre. Apoi scoate pipa lui cu gămălie minusculă, o-ncarcă cu tutun, aprinde de la cărbuni, trage două fumuri, scutură scrumul, lovind uşor luleaua de capătul hibaciului, o-ncarcă iar pentru două fumuri şi tot aşa, ca şi călătorul din tren. Eu mă decid deodată:
- Hai să ridicăm şedinţa, că mai avem treabă."

(Nota: hibach e un fel de sobiţă minusculă, ca o vază, cu 2-3 cărbuni aprinşi înăuntru.)

Şi tot la gazdă, cu prilejul unei invitaţii la o masă tradiţională japoneză:
"Domnul Okada-san îşi scoate pipa lungă şi subţire ca un creion. Acum am ocazia s-o văd de-aproape, să cercetez şi tutunul: moale ca o aţă subţire, aşa e de fin tăiat. Trag şi eu un fum-două: nu mult deosebit de tutunul pe care-l ştim cu toţii."


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Revenind la zilele noastre, am căutat pe Internet date despre această pipa deosebită şi iată ce-am aflat.

Primele kiseru s-au inspirat din modelul pipelor lungi ale portughezilor, veniţi în Japonia prin secolul 17, pentru comerţ. Tot atunci, se pare, a ajuns şi tutunul în Japonia.
O kiseru este alcătuită din trei părţi: o ţeavă de bambus la ale cărei capete se află bolul şi muştiucul, ambele din metal, de obicei alamă suflată cu argint, dar şi din aur pentru clasele mai avute. În funcţie de perioada istorică, cele două piese metalice erau împodobite cu diverse motive decorative, caracteristice culturii japoneze.
Lungimea ţevii de bambus diferă, o kiseru putând avea între 10 şi 50 de centimetri. Se spune chiar că, pe vremuri, un pipar japonez nu purta la el decât cele două piese metalice, bolul şi mustiucul. Când avea chef să fumeze, tăia o tulpină de bambus din cel mai apropiat tufiş, îi monta la capete bolul şi muştiucul şi se aşeza să pufăie. Simplu şi eficient!

kiseruss3_small1.jpg

Din cauză că e de metal, bolul se încinge foarte tare, dar asta nu e o problemă prea mare având în vedere că ţeava de bambus răceşte bine fumul până ajunge la gură.
Tutunul pentru kiseru este, aşa cum spune şi Ioan Timuş, fin ca o vată şi se numeste koiki sau yamabuki. Se vinde în nişte cutii de lemn, cu o capacitate de numai 10 grame, şi care se deschid prin glisare, precum cutiile de chibrituri. Nici vorbă de etanşeitate, păstrarea umidităţii sau alte griji pe care le avem noi vizavi de păstrarea tutunului.
Ca să umpli o kiseru trebuie să îţi umezeşti degetul mare şi pe cel arătător (merge şi cu limba, dacă nu ai o buretieră prin preajmă), ca să poţi să faci o biluţă de tutun de mărimea unui bob de mazăre. Această biluţă o îndeşi în vatra minusculă, după care aprinzi uşor pipa.

koiki +.jpg

Spre deosebire de fumatul unei pipe europene, într-o kiseru nu se suflă pentru a înteţi jarul, pentru că bila aprinsă de tutun poate sări foarte uşor afară. Ceea ce este foarte periculos într-o casă tradiţională japoneză, făcută numai din lemn, rogojini de orez şi hârtie.
De asemenea, arderea trebuie supravegheată cu atenţie, pentru că spre sfârşitul fumatei - adică destul de repede - jarul aprins, rămas în vatră, poate fi tras cu usurinţă în gură.
Şi încă un aspect deosebit: tutunul de kiseru e suficient de slab ca să poată fi inhalat, la fel ca cel de ţigară.
În ziua de azi, foarte puţini japonezi mai folosesc kiseru. La fel ca în Europa, aproape peste tot în Japonia nu se mai fumează decât ţigări. Totuşi, mai există meşteri care manufactureaza kiseru, iar pipa se poarta într-un toc lung de piele, de care este legată borseta de tutun.

edokamasu1.jpg

În casă, pipa se aşează "la odihnit" pe un suport special, făcut tot în stil japonez şi numit tabakobon.

tabakobon.jpg
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Kiseru

Mesajde pecta » 24 Ian 2009, 18:09

Foarte frumoasa pipa ta japoneza. Poate o aduci la intalnire sa o admiram si noi pe indelete.

Te-ai gandit sa comanzi tutun pentru ea. Din cate stiu nu e foarte scump. Pe siteul de unde cred ca ai luat pozele am vazut si tutun de vanzare.
A pipe. It’s like a faithful spouse. When you go home, it’ll be there, quietly waiting for you.

Zorba The Greek
Avatar utilizator
pecta
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 117
Membru din: 28 Oct 2008, 00:08
Localitate: Bucuresti

Re: Kiseru

Mesajde Twain » 25 Ian 2009, 01:18

Nu m-am gândit. Fumatul acestei pipe mi se pare prea mare bătaie de cap.
Oricum, am văzut pe alte site-uri că din kiseru se mai obişnuieste să se fumeze şi bucăţele de ţigară, înfipte în vatră. Imagini perfecte în acest sens pot fi găsite şi în filmul "Memoriile unei gheişe".

memoirs1.jpg

memoirs2.jpg

memoirs3.jpg

memoirs4.jpg

memoirs5.jpg
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Kiseru

Mesajde Humidor » 25 Ian 2009, 11:22

Interesanta pipa, si te lasa inima sa nu o fumezi? Macar 2 fumuri.
Cu asa socru, sa tot iti cultivi pasiunile.

Si eu care credeam ca este suport de tigareta in filmul Momoriile unei gheise :15)
Interesant de vazut ce arome au tutunurile japoneze, or fi mai multe mixturi, cum se pastreaza (banuiesc ca vine uscat ca iasca in cutia aia de carton), se preteaza la maturare etc.

Vazusem la un magazin in Bucuresti niste pipe din astea dar am crezut ca sunt artizanale. ::26)

Citatele din Ogio-San cred ca sunt de pus la rubrica literatura.
Humidor
 

Re: Kiseru

Mesajde pecta » 25 Ian 2009, 22:27

@ Twain: Cred ca poti sa incerci cu tutun de rulat. Are
Din cate am inteles pipele kiseru sunt foarte greu de curatat

@ Humidor: In ce magazin ai vazut astfel de pipe ?
A pipe. It’s like a faithful spouse. When you go home, it’ll be there, quietly waiting for you.

Zorba The Greek
Avatar utilizator
pecta
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 117
Membru din: 28 Oct 2008, 00:08
Localitate: Bucuresti

Re: Kiseru

Mesajde Humidor » 25 Ian 2009, 22:43

Cred ca la Exotique am vazut mai de mult, am fost astazi si nu mai aveau decat unele indiene dar cu bolul mult mai mare si parca pe la Auchan Titan, este un mic magazin in aripa Iris.
Posibil sa fie fost imitatii chinezesti
Humidor
 

Re: Kiseru

Mesajde cristi_l » 26 Ian 2009, 00:05

este superba, foarte exotica. Chiar daca nu o vei folosi este o un obiect de palmares in colectia de pipe si un obiect de decor foarte fumos, desi este pacat sa ratezi o experienta orientala in ale fumatului
cristi_l
 

Re: Kiseru

Mesajde Twain » 28 Ian 2009, 16:06

Humidor scrie:Interesanta pipa, si te lasa inima sa nu o fumezi? Macar 2 fumuri.

pecta scrie:Cred ca poti sa incerci cu tutun de rulat.

cristi_l scrie:...este pacat sa ratezi o experienta orientala in ale fumatului

Sincer, şi eu aş vrea să o fumez, dar dacă nu am tutun din cele două soiuri pomenite mai sus (koiki sau yamabuki) nu am de gând să bag altceva în ea. Ar mai fi soluţia cu jumătăţile de ţigară înfipte în vatră, dar m-am jurat mai demult că nu mă mai ating de ţigări.

Humidor scrie:Si eu care credeam ca este suport de tigareta in filmul Momoriile unei gheise :15)

Nu eşti singurul. Soţia mea mi-a povestit că, în adolescenţă, când începuse şi ea să se joace de-a fumatul, a înfipt o ţigară în vatra pipei şi a fumat-o de acolo, crezând, de asemenea, că aşa sunt port-ţigaretele japoneze, sucite în sus. I-am cerut câteva impresii de atunci şi mi-a răspuns că ţigările fără filtru fumate din kiseru (Pall Mall dar, mai ales, Ligeros) îşi pierdeau din asprime şi deveneau mai dulci.

pecta scrie:Din cate am inteles pipele kiseru sunt foarte greu de curatat.

Nici pomeneală. Le desfaci în trei şi le iei la mână pe rând. Cele două extremităţi metalice pot fi spălate ca tacâmurile, cu detergent, şi clătite sub jet de apă fierbinte, iar prin tubul de bambus intră perfect o perie de pipă îmbibată în alcool.
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Kiseru

Mesajde Stefan » 17 Mar 2009, 21:17

IMG_3441_crop0.JPG

Iata si pipa mea Kiseru. Datorita voua am aflat ca am o japoneza. Voi toca tutun de pipa, ceva gold virginia ca sa o incerc. Felicitari celui care a deschis acest topic.
Stefan
 

Re: Kiseru

Mesajde Twain » 18 Mar 2009, 00:54

Mulţumesc.
Mai demult, găsisem pe Youtube câteva filmuleţe despre kiseru, dar mi-au ieşit aproape complet din minte. Le ataşez linkurile aici, pentru un plus de informaţii.

Unul dintre filme ilustreaza destul de bine felul în care se umple şi se fumează această pipă. Se vede foarte bine cum protagonistul răsuceşte între degete acea bilă de tutun care trebuie formată pentru a umple pipa. Şi cum, într-adevăr, o pufăie doar de 2-3 ori înainte să o scuture.De asemenea, am găsit o filmare de la un târg sau expoziţie de kiseru din Japonia. Arată câteva modele interesante.Am găsit si un documentar despre istoria acestei pipe. Chiar dacă filmul e comentat în japoneză, imaginile ilustrează cam ceea ce am rezumat eu în primul post al acestui topic.Iar pentru pipierii noştri de aici, de pe forum, un filmuleţ interesant despre cum se fabrică o astfel de pipă. Fără banc de lucru, direct pe podea, în cel mai tradiţional stil oriental. Imagine

.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Kiseru

Mesajde Usagy » 02 Oct 2009, 15:51

Salutari la toata lumea in primul rand.

Sunt o admiratoare a culturii japoneze si indraznesc sa intreb daca stie careva unde as putea gasi o pipa kiseru in Romania.
Problema e ca imi trebuie una pt o sceneta japoneza, destul de repede, si nu as mai avea timp sa comand una din Japonia.

Daca poate cineva sa ma ajute....

Multumesc anticipat :)

Gabriela
Usagy
 

Re: Kiseru

Mesajde Molia » 02 Oct 2009, 21:14

Twain mai rar se uita pe forum in ultima vreme si e unicul membru fericit posesor al unei asemenea pipe din cate stiu. Un singur alt kiseru am vazut in Romania, la targul anticarilor din Parcul Carol, acum vreo 2 luni, la 30 lei, cu extensia din bambus de vreo 7 cm si o lungime totala de vreo 12cm, dar se putea adapta usor. In magazinele noastre nu vei gasi asa ceva. Cauta in Sir (complexul comercial de la Lujerului) ceva asemanator, ca se mai gasesc pentru fumatorii de cannabis. Recomandarea mea ar fi sa comanzi ceva de pe eBay, ca pe okazii n-ai sanse sa gasesti. Daca e o licitatie care se termina curand ar trebui sa ai pipa in posesie in sub o saptamana.
Bafta, luna plina!

P.S. Daca e doar pentru o sceneta, functioneaza o bucata de trestie de pe malul colentinei, tabla de la o cutie de suc sau bere, o suprafata cilindrica, un ciocan si daca vrei sa o si fumezi pe scena, cositor sau preferabil plumb sa lipesti bolul, shankul, mustiucul, apoi bolul si shankul intre ele (A nu se inhala fumul in general, a nu se inhala fumul unei pipe astfel lipite in mod special, cu toate ca japonezii inhalau fumul de pipa. Oricum, era vorba de tutun netratat chimic si cantitati sub un gram, facute bila si aprinse pentru consum instant). Calitativ n-ar diferi de pipele produse din 1900 incoace decat prin grosimea tablei si calitatea sudurilor. Nu uita sa lacuiesti trestia intr-o culoare inchisa si daca vrei sa para pipa mai veche sa o afumi un pic.
Molia
 

Re: Kiseru

Mesajde mrg » 16 Sep 2010, 09:44

Cred ca am mai vazut ceva in niste desene animate japoneze - manga?!, rog cunoscatorii sa ma corecteze - vazute tot pe un site de cu pipe. Uite, am si gasit adresa si postul respectiv: http://briarfiles.blogspot.com/2010/06/ ... ukaku.html. Si un link catre Wikipedia (nu spune prea multe, dar macar completam sursele de informare :-) ): http://en.wikipedia.org/wiki/Kiseru. Si, da, am ghicit corect (tot conforma Wikipedia), e manga! :D
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007


Înapoi la Enciclopedie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron