Palinca

Palinca

Mesajde misu » 10 Dec 2008, 21:04

Citat Twain:
"Daca e vorba de palinca din aia, de peste 80% alc., pe mine sa nu contati. Oricat am incercat in studentie sa-i gasesc vreun farmec, nu am reusit. Mai mult: nu am reusit nici macar sa inteleg de ce trebuie sa pun in gura un lichid a carui concentratie alcoolica il indreptateste sa fie folosit mai degraba ca desinfectant sau fire-starter decat ca bautura euforizanta." din topicul "Intalnire Vineri, 12 Decembrie, ora 18.00: propuneti unde",m-au facut sa deschid acest subiect, motivat si de faptul ca am ceva experienta si in fabricarea palincii si in degustarea ei :43)

Palinca este un dublu-distilat in principal din fructe: prune, mere, pere, cirese si eventual din asanumitele "bucate" respectiv grau sau porumb.
Taria acesteia variaza intre 50 si 52 de grade, foarte rar ajungand la 54 de grade (in situatia in care Whisky are intre 38 si 44 grade, vodka in jur de 40 de grade sau lichiorurile intre de 16 si 26 de grade).

Degustarea se face de obicei la o temperatura ceva mai scazuta decat temperatura camerei.
Temperatura palincii in timpul degustarii este foarte importanta, astfel unei palinci bauta rece i se va simti mai putin aroma si va fi mai usor de baut - taria nefacandu-se simtita (palinca rece este inselatoare in sensul ca nu-ti dai seama cand ai trecut pragul critic).
Palinca se poate bea si calda (caz in care taria si aroma sunt foarte pregnante - uneori deranjante) doar in cazul unui ger napraznic dupa ce intri in casa si stai sa te incalzesti la gura sobei sau in fata semineului.
Unii prefera sa se trateze in cazul unei raceli cu palinca fiarta care se amesteca cu piper negru macinat - o recomand celor antrenati :mrgreen:

Pe de alta parte, multa lume o foloseste ca dezinfectant - dar numai in cazul in care nu are alta solutie, dar ca fire-starter niciodata :o .
Cu privire la potrivirea dintre pipa si palinca, eu personal consider ca sunt alte bauturi mai potrivite pentru compania pipei, insa daca incearca cineva, recomand cu tarie ca palinca sa fie servita rece.

Palinka.jpg
Avatar utilizator
misu
 
Mesaje: 61
Membru din: 25 Oct 2008, 13:28
Localitate: Baia Mare

Re: Palinca

Mesajde Baaron » 11 Dec 2008, 10:31

Imi place palinca, in mod exclusiv numai cea "home-made"...asezonata cu putin piper si o jumatate de lingurita de miere apoi pusa la fiert..merge de minune cu pipa insa numai afara (nu in casa) in fata unui gratar grandios impanat cu toate cele necesare.
Obligatoriu inainte de gustarea primului pahar trebuie sa infulecati cateva jumari de porc consistente, cu putina sare si un pic de ceapa zdrobita cu podul palmei de coltul mesei....abia dupa primul paharel de palinca puteti aprinde o pipa, de preferat o Virginie sau Latakia...
Daca actiunea se petrece pe inserat, la marginea unui satuc uitat de lume, unde vantul iti indeasa pe nari mirosul de balegar si frunze arse cu atat mai bine...
Baaron
 

Re: Palinca

Mesajde misu » 11 Dec 2008, 14:19

Un tablou de vis ...
Avatar utilizator
misu
 
Mesaje: 61
Membru din: 25 Oct 2008, 13:28
Localitate: Baia Mare

Re: Palinca

Mesajde TLGTLC » 17 Dec 2010, 13:01

Oare ce tutun ar merge cu o horinca de Maramures asezonata cu niste slanina afumata (tot de acolo) si putin usturoi?
Avatar utilizator
TLGTLC
 
Mesaje: 133
Membru din: 01 Dec 2010, 17:32
Fumez pipa din: 01 Noi 2010


Înapoi la Băuturi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron