Pagina 1 din 1

"Tutunul in trecutul Tarii Romanesti si al lumii intregi"

MesajScris: 02 Aug 2011, 20:54
de napoleon
Am reusit, pana la urma, dupa o "bataie" sustinuta, sa capat astazi un trofeu al literaturii de specialitate. Cel putin asa arata continutul! Lucrarea sus amintita a cunoscut tiparele Editurii Cartea Romaneasca prin anii 1931 si poarta semnatura lui Petre E. Mihaescu. Contine 289 de pagini din care cititorul afla atat gustul orientalului secular dar si al mixturilor occidentale, deopotriva.

Cartea reda momentele politice, economice, sociale si culturale ale aparitiei tutunului, fumatului si ale "tacamurilor de fumat" in Tarile Romane, dar le integreaza in contextul international al propagarii obiceiului fumatului. Si cum suntem intre secolele XVII - XIX, in Tarile Romane este prezentata si evolutia "lulelelor", de la cele de lut, faianta, portelan pana la cele din cires, alun, maces etc. Unele de import altele de productie locala.
Contine o bibliografie impresionanta: documente de arhiva, lucrari de specialitate istorica etc. Aproape fiecare capitol este luminat cu litografii, gravuri, picturi etc.

Si o remarca interesanta a autorului rezultata din documentele vremii:"Poporul de jos se servea numai de luleaua cu ciubucul scurt pe care o tinea in san, la brau sau in tureatca cismei, iar cand avea pofta de fumat o putea tine in dinti astfel incat mainile sa-i ramana libere pentru munca....."

Mai jos descoperim copertile, sumarul editiei si o pagina de interior a cartii:

Re: "Tutunul in trecutul Tarii Romanesti si al lumii intregi

MesajScris: 03 Aug 2011, 10:01
de Radu-Mihai
@Napoleon: o carte interesanta prin subiectul abordat,un lucru ce ne intereseaza si pe noi!
Am incercat si eu pe la diverse anticariate sa gasesc ceva asemanator,fara succes... :(

Re: "Tutunul in trecutul Tarii Romanesti si al lumii intregi

MesajScris: 03 Aug 2011, 10:11
de Gordon
Felicitari!

Re: "Tutunul in trecutul Tarii Romanesti si al lumii intregi

MesajScris: 03 Aug 2011, 21:11
de napoleon
Multumesc! Cateva luni bune am "urmarit-o"!

Cat priveste impartasirea cunostintelor acestei carti, cu mare drag! Dar asta o sa dureze un pic, sunt totusi vreo 300 pag!

Oricum, o sa aduc exemplarul original la urmatoarea intalnire a Clubului!