Coacerea tutunului
Scris: 25 Ian 2009, 17:05
de Willi Albrecht. Un rezumat de Christian Schneider
Fiecare fumator de pipa care a avut placerea sa guste un tutun pastrat multi ani cunoaste diferenta: Tutunul devine mai moale si placut la gust. Culoarea se schimba la un Virginia auriu in maro inchis spre negru.
Un articol al americanului Fred Hanna a atras atentia lui Willi Albrecht, care a descris experimentele sale in coacerea tutunului. Dupa teoria sa este posibil sa se imbunatateasca tutunul in cuptor - de exemplu un Virginia / Perique-Flake - capatand astfel aceeasi calitate ca a unui tutun vechi de 10 ani. Willi a facut acest experiment.
A ales doua cutii de Dunhill Deluxe Navy Rolls, una pentru experiment, altul pentru comparatie.
[div=center][attachment=1]NR1.jpg
[/div]Fiecare fumator de pipa care a avut placerea sa guste un tutun pastrat multi ani cunoaste diferenta: Tutunul devine mai moale si placut la gust. Culoarea se schimba la un Virginia auriu in maro inchis spre negru.
Un articol al americanului Fred Hanna a atras atentia lui Willi Albrecht, care a descris experimentele sale in coacerea tutunului. Dupa teoria sa este posibil sa se imbunatateasca tutunul in cuptor - de exemplu un Virginia / Perique-Flake - capatand astfel aceeasi calitate ca a unui tutun vechi de 10 ani. Willi a facut acest experiment.
A ales doua cutii de Dunhill Deluxe Navy Rolls, una pentru experiment, altul pentru comparatie.
[div=center][attachment=1]NR1.jpg
Cuptorul se incalzeste la 80-90 de grade Celsius si se coace cutia nedesfacuta pentru cca. 5 ore. Temperatura nu are voie sa se ridice peste 100 grade pentru a nu se usca tutunul. - Dupa 5 ore, Willi a desfacut cutia, zgomotul produs dovedind ca nu a pierdut vacuumul.
Rezultatul este un tutun de culoare foarte inchisa. Verificand umiditatea aconstatat ca a ramas neschimbata. Desfacand cutia originala, netratata, a constatat ca aici tutunul este de culoare deschisa, normala si are un aroma de prune. Acesta e logic, fiindca in bucatarie miroasea a prune dupa coacere si fiecare bucatar stie ca aromele care se degaja in bucatarie nu mai sunt atat de tari in mancare pentru ca o parte s-au evaporat.
[div=center][attachment=0]NR2.jpg