Pagina 1 din 1

Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 11 Iul 2013, 10:12
de themaax
Cum e mai bine sa tin tutunul in tabachera cu care vine sau in punga din tabachera?

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 11 Iul 2013, 22:22
de Alien
Eu inghesui cutiile mele cu latakii si orientale in humidor. Ideea e sa il pastrezi undeva unde stii ca ramane la nivelul de umiditate dorit de tine. Nu stiu ce tutun ai tu, cu tabachera si punga, ale mele vin in cutii metalice si invelite in ceva hartie. ::6)

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 12 Iul 2013, 17:03
de Twain
Eu prefer să le pun la borcan IMEDIAT ce desigilez o cutie. Cu un capac bun, umiditatea se păstrează ani în şir. Astfel, am la dispoziţie mai multe tutunuri deodată, pe care le rotesc cum am eu poftă, de pe o zi pe alta.

Aşa arată sertarul meu cu bunătăţi. (Etichetele sunt scoase simplu, la imprimantă, şi lipite cu bandă adezivă. Nimic complicat.)

[attachment=0]
Tutunuri rotatie.jpg

[quote="Alien"]Eu inghesui cutiile mele cu latakii si orientale in humidor.

Mulţi nu recomandă păstrarea tutunurilor de pipă în humidor. Spre deosebire de trabucuri, tutunurile de pipă au tendinţa să-şi "împrumute" aroma unul altuia, astfel că, după o perioadă de timp, toate vor avea acelaşi gust. În plus, mirosul de latakie şi de oriental se imprimă în lemnul humidorului, cu efecte catastrofale asupra viitoarelor trabucuri ce vor fi găzduite acolo.

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 16 Iul 2013, 07:39
de themaax
Mda ... m- am jucat cu focul ... am lasat tutunul direct in tabachera ... cum il fac mai elastic, mai umed o leaca ???

Este vorba de acesta :

[attachment=0]
2013-07-13 13.29.22.jpg

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 16 Iul 2013, 14:13
de Twain
Sunt mai multe metode. De majoritatea doar am auzit. Eu am folosit-o doar pe a doua când am avut nevoie.

1. Metoda feliei de măr - considerată tradiţională. Tutunul se pune într-un borcan larg. Pe el se aşează o bucată de hârtie albă, iar pe hârtie se pune, cu coaja în jos, o felie de măr proaspăt tăiată. Se închide capacul şi se lasă 24 de ore.

2. Metoda humidorului - deşi se numeşte aşa, foloseşte tot un borcan, dar deasupra tutunului se pune acea pastilă umidificatoare, care se foloseşte în humidoare. Eu aplic această metodă, cu diferenţa că îmi confecţionez singur umidificatoarele, din aluminiu alimentar şi din tampoane demachiante subtilizate din trusa soţiei (sper că nu citeşte aici :15) ). Ce mi se pare comod la această metodă e faptul că nu trebuie să ai grijă ca umidificatorul să nu stea prea mult timp în borcan. Practic, conţine exact atâta umiditate cât este necesară pentru revitalizarea tutunului.

3. Metoda prosopului - tutunul se pune într-un castron de supă, ca să stea cât mai răsfirat. Gura castronului se acoperă cu un prosop umed, curat, şi se lasă aşa 3-4 ore, până se usucă. Se verifică tutunul dacă este suficient de umed, iar în caz că nu... se repetă operaţiunea. Prosopul nu trebuie să atingă tutunul.

4. Metoda congelării - cea mai rapidă metodă. Tutunul se pune într-un borcan, care se astupă şi se pune la congelator 15 minute. Într-un ibric mic se pune apă la fiert. După 15 minute ibricul se pune într-o oală cât mai mare, iar alături se introduce borcanul cu tutun, proaspăt scos de la congelator, cu capacul deşurubat. Oala se acoperă cu capacul ei şi se lasă aşa 60...90 de minute, până se răceşte apa.

5. Metoda cu aburi - se pune la fiert apă într-un ceainic cu cioc (detaliu important). Tutunul se pune într-o pungă perfect curată, cât mai mare. Când apa fierbe şi ies aburi pe cioc, se apropie punga astfel încât ceainicul să sufle aburii în interiorul pungii (probabil trebuie ajutor de la o a doua persoană). Se închide repede, prinzând cât mai mult volum de aer umed înăuntru. Se lasă 24 de ore.

6. Metoda pulverizatorului - implică pulverizarea de apă distilată direct peste tutunul uscat, dar personal nu o recomand. Se pare că ar predispune la mucegăirea tutunului.

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 17 Iul 2013, 09:22
de pari
Metodele 1 si 5 le-am folosit si eu; 1 eficienta! Am lasat tutunul in borcan cat a fost nevoie si il amestecam in timp; am folosit mar,lamaie... :1)

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 17 Iul 2013, 10:14
de MarcBarbu
2 si 3 am folosit si eu. Mai mult 2 :) Cand nu vreau sa ma complic, iau o farfurie intinsa pe care pun tutunul pe o portiune de cam 10-15 cm², inmoi o bucatica de vata in apa si o storc usor, o plasez in farfurie pe un servetel (ca sa absoarba eventualele scurgeri de apa din vata) si acopar totul cu un bol cat mai mic.

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 17 Iul 2013, 13:04
de themaax
metoda 4 nu merge ...:( incerc clasica cu marul

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 20 Mai 2017, 06:21
de Pipar 47
În loc de măr, am folosit cu succes o felie de cartof (nu împrumută gust sau arome tutunului). Acum mi-am cumpărat trei borcănele cu capac ermetic de sticlă și cu sistem de închidere și în momentul în care am deschis pentru prima dată punga cu tutun l-am și transferat în borcan. Sper să păstreze umiditatea corectă.

Re: Tutunul in tabachera ???

MesajScris: 29 Mai 2017, 15:18
de Learned
Si eu tot cu borcane operez. Daca vreau sa tin tutunul foarte mult atunci adaug o piatra umidificanta 1-3 ani tine usor fara probleme daca mai verifici umiditatea din cand in cand. Daca am un tutun foarte uscat il pun in borca, tin piatra in apa distilata si apoi in borcan cu ea. Apoi las tutunul asa 2-3 zile o saptamana poate, dupa e perfect din nou :)