Pagina 1 din 1

Fotografii cu pipe

MesajScris: 04 Iun 2010, 21:40
de Lifelover
La reuniunea de astazi, colegul victor m-a sensibilizat asupra unei probleme: dificultatea si complexitatea procesului de fotografiere a unei pipe, pentru obtinerea unui rezultat satisfacator. Avem cativa fotografi pasionati si, indraznesc eu sa spun, talentati printre noi; ii vom invita sa-si posteze aici cateva opere, sa dezbata acest subiect... si, daca vor fi ei atat de gentili, am sa-i rog sa permita utilizarea lor in numerele viitoare ale revistei/brosurii PCB. Vedem si ce se poate face cu atasamentele si marimea lor.

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 06 Iun 2010, 12:05
de pari
Threat-ul poate ar fi bine sa se numeasca: Fotografii cu pipe si pipari !?
"probleme: dificultatea si complexitatea procesului de fotografiere a unei pipe" - fotografiile "de produs" sunt in general mai dificil de realizat pentru ca presupun un "mic studio" dar, exista si exeplul brosurilor de la BILA, Metro...(care folosesc programe speciale de prelucrare) de calitate indoielnica. :1)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 06 Iun 2010, 15:15
de Twain
Am asteptat zilele astea ca sa las pe oricine altcineva sa posteze aici inaintea mea, dar, pentru nimeni nu se incumeta, m-am decis sa iau eu taurul de coarne si sa prezint, pe scurt, metoda pe care o folosesc eu.

Ustensile:
- o camasa cu model uni sau cat mai discret (pt. fundal)
- un trepied simplu si cat mai ieftin (pt. stabilitate).
- softul gratuit IrfanView (pt. o minima prelucrare finala a fotografiei).

Se pune camasa pe jos, sau, in cazul meu, pe un scaun in dreptul ferestrei. Momentul fotografierii trebuie ales in ora cea mai stralucitoare a zilei, pentru a beneficia de cat mai multa lumina. Totusi, nu trebuie sa intre soarele in cadru, pentru ca da umbre dure in fotografie. De asemenea, perdeaua de la fereastra trebuie lasata la locul ei, pentru ca, de asemenea, contribuie la "indulcirea" umbrelor din cadru.

[attachment=7]
Twain 1.jpg


Se aseaza pipa pe camasa, avand grija sa nu fie prin apropiere nicio cuta sau urma de sifonare a materialului care ar arata urat in poza. Nu mai pomenesc de mici imperfectiuni, cum ar fi pete, scame sau mici rupturi care mai apar pe imbracaminte si care, de obicei, sunt imperceptibile cu ochiul liber, dar devin foarte vizibile intr-o fotografie de aproape.

[attachment=6]
Twain 2.jpg


Aparatul foto se regleaza in modul Manual. Zoom-ul se foloseste pana la limita la care aparatul poate focaliza subiectul asezat atat de aproape. Se anuleaza declansarea blitz-ului. Ca sa se elimine orice tremur din cauza mainii, se foloseste declansarea cu intarziere (minimum 2 sec.)

[attachment=5]
Twain 3.jpg


Aceeasi metoda se foloseste pentru fotografierea cutiilor de tabac, sau a continutului lor.

[attachment=4]
Twain 4.jpg


Diferenta ar fi ca, la acesta din urma, nu e nevoie de fundal, pentru ca poza se decupeaza astfel incat in cadru sa ramana numai firele de tabac (sau flake-urile, in exemplul dat de mine).

[attachment=3]
Twain 5.jpg


De dragul experimentului, se pot folosi materiale cu diverse modele pentru fundal, iar rezultatele vor fi de fiecare data diferite. De observat, insa, ca pe masura ce detaliile fundalului sunt mai pregnante, cu atat detaliile pipei au tendinta sa scape atentiei privitorului. Deci... un pic de moderatie la alegerea fundalului nu strica.

[attachment=1]
Twain 7.jpg
[attachment=2]
Twain 6.jpg


La pipele de spuma, suplimentar, trebuie facut balansul de alb, pentru a nu devia coloratura splendida a acestui material. Pentru asta se introduce in cadru o coala alba, pe care se regleaza aparatul foto si care este indepartata inaintea fotografierii. Tot de dragul experimentului, eu am folosit uneori ca fundal coala alba. Rezultatul a fost ca, din cauza lipsei detaliilor de fundal, pipa parea ca pluteste imponderabila. Mie mi-a placut, dar poate ca altii sunt de alta parere.

[attachment=0]
Twain 9.jpg


La final poza se incarca in IrfanView, unde se intoarce (daca este cazul), se decupeaza cadrul in apropierea pipei si se redimensioneaza (eu nu las pozele mai mari de 800 pixeli pt. latimea maxima). De asemenea, IrfanView are o varianta "for web" de salvare a pozelor, care reduce la sfert dimensiunea lor in kB.

Tot aici trebuie sa precizez ca oricine e liber sa foloseasca pentru fundal absolut orice material din casa, care i se pare potrivit. Ideea cu camasa am preluat-o mai demult de pe internet, dar desi m-am straduit, nu am reusit sa mai gasesc site-ul respectiv. Initial vroiam sa postez doar linkul catre acel site, nu sa scriu tot textul de mai sus, dar n-am avut noroc.

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 06 Iun 2010, 16:11
de Humidor
Pentru fotografierea unei pipe, fara umbre, se poate folosi o cutie fotografica improvizata cu pereti din hartie alba transparenta, luminata din spate (fundal complet alb). Un tuturial gasiti aici: http://adragosphoto.info/d-i-y/#cutiafotografica

Pentru cei care au aparate mai performante, va recomand urmatorul ghid fotografic in special partea de macro): http://adragosphoto.info/upload/ghid-fo ... agos-2.pdf

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 11 Iun 2010, 17:24
de pari
Fotografie Contre-jour ...cu pipe!

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 18 Dec 2010, 14:55
de @lex
Pipele mele Stanwell :)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 16 Ian 2011, 17:33
de victor
Un Peterson la 2000m altitudine.

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 16 Ian 2011, 17:37
de victor
Vauen V si foc

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 16 Ian 2011, 17:40
de victor
Stanwell Mojo. Noaptea.

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 05 Iul 2013, 00:23
de Twain
[url=http://briarportraitgallery.com/]The Briar Portrait Gallery[/url] - un site pentru cei care vor să-şi încânte ochii cu fotografii de pipe frumos granulate.
Autorii site-ului fotografiază pipe folosind lumini bine poziţionate, apoi le aplică pe computer un filtru de accentuare a fibrelor. Ei justifică asta prin faptul că briarul, care este un lemn extraordinar de frumos, de cele mai multe ori are un fibraj prea greu vizibil cu ochiul liber. Practic, ei fac digital aceeaşi muncă pe care pipierul o face manual, când tratează briarul cu baiţuri de nuanţe diferite, pentru a scoate în evidenţă modelele desenate de natură în el. Nu adaugă nimic şi nu scot nimic. ([url=http://briarportraitgallery.com/?p=3663]Aici[/url] e articolul explicativ.)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 05 Iul 2013, 08:23
de pari
Multumim, interesant motiv pentru a avea un site de fotografii cu subiect "briar pipes" :1)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 06 Iul 2013, 10:31
de Baxter
La intalnire la Timisoara.Fum rece va doresc si dumneavoastra,domnilor...

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 06 Iul 2013, 10:58
de Gordon
Multumim! Salutari timisorenilor!

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 06 Iul 2013, 14:57
de Twain
Salutăm din Bucureşti!
Drăguţă compoziţia foto! :1)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 07 Iul 2013, 08:36
de pari
Salut piparilor banateni!
Povesteste de intalnirile voastre...locatii, membrii... :1)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 30 Oct 2013, 08:44
de Baxter
Ca si membrii fumatori de pipa,tot trei suntem. :D In ritmul asta,in 10 ani,vom fi 15 :)) Cu rabdare si tutun...."..bucurosi le-om duce toate...".Polonezi,au 20 de Pipa Club afiliate la federatie.Mai avem un pic :)) :))

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 02 Ian 2014, 10:41
de Baxter
Ashton - Winding Road in W.O. Larsen.

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 10 Ian 2014, 08:32
de Baxter
Solani - Aged Buley Flake in Stanwell 89.

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 10 Ian 2014, 15:43
de Twain
Îmi plac pozele tale, dar aceasta din urmă e chiar deosebită. Câmpul redus de claritate evidenţiază foarte bine textura pipei. :1)

Re: Fotografii cu pipe

MesajScris: 12 Ian 2014, 09:10
de Baxter
Mutumesc.Drept sa spun, nu-mi prea dau silinta,este meritul aparatului :P Pus pe automat,si luat cateva cadre, pana pica ala care trebuie.Arta foto, nu e punctul meu forte. ;) Fum rece va doresc,domnilor.