Construirea unui fund fals

Moderator: mrg

Construirea unui fund fals

Mesajde Molia » 22 Mar 2009, 12:08

Din pacate pipele nu-si adapteaza gaurile dupa stilul nostru de lucru, asa ca suntem nevoiti sa le adaptam noi. Aproape toti avem in colectie o pipa frumoasa, care fumeaza bine sau de care ne-am atasat, dar a carei canal din shank in vatra se opreste ceva mai sus decat fundul bolului.
In cazul fericit ne consolam cu gandul ca tutunul care ramane in bol, nears, functioneaza ca filtru de umiditate sau umplem pipa cu cristale (acele bobite absorbante din silicat) pana la nivelul gaurii. In cazul mai putin fericit, pipa va fi abandonata sau donata, fiind dezamagita sau dezamagind pe altcineva.

O asemenea pipa am primit de la Baaron. E vorba de o Venini neagra, usoara, poate chiar un pic usuratica, tinand cont de mustiucul cam transparent pe care-l poarta, dar care fumeaza impecabil. Aparent stapanul a fost atat de dezamagit de ea incat am primit-o fara prea multa turta, cu inelul demontat, nici macar demachiata in stilul propriu al stapanului. Asta se intampla prin decembrie.
Acum toate aceste defecte au fost remediate si pipa concureaza aprig pentru un loc de varf in colectie. Nu voi intra in detalii referitor la lipirea unui inel, inlaturarea lacului si formarea turtei. Urmatoarea procedura e invatata la intalnirile lunare de la Twain:

Pentru a construi un fund fals e nevoie de o solutie saturata de miere in apa, cam 1/2 din volumul de umplut si de cenusa rezultata in urma fumarii unei pipe, preferabil cernuta, sa fie cat mai fina. Se amesteca solutia de miere cu cenusa.
Se introduce o perie cat mai stufoasa in bol si, in cazul in care gaura nu e centrata, peria se indoaie un pic spre centru. Pipa se va aseza cu calcaiul in jos, astfel incat noul fund sa se incline usor spre capatul de perie patruns in bol.
Se va turna noua solutie in bol pana cand ajunge la nivelul periei si se va inclina usor in lateral pipa, pentru a da o forma concava noului fund.
Pipa se lasa cu calcaiul in jos (pozitia naturala in majoritatea stativelor, inclusiv cele pliabile), la uscat, miscand zlinic peria cat sa descrie un con cu varful in shank si raza de vreo 5 cm. Eu am asteptat cam o saptamana pana cand noul fund a ajuns la o duritate acceptabila, am scos peria si am curatat shankul cu o noua perie.
La primele 4-5 folosiri, la final, se va rascoli cu grija cenusa pentru a nu deforma noul fund umezit in urma fumarii, se va acoperi buza pipei si se va scutura viguros pipa inainte de golire, asa cum am face pentru a grabi formarea unei noi turte. Se va intari stratul superior al fundului pipei, cel inferior ramanand poros, absorbant.

Consistenta actuala a fundului si capacitatea de absorbtie sunt comparabile cu ale meerschaumului, iar pipa pastreaza gustul dulce al briarului.
Molia
 

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Molia » 22 Mar 2009, 12:11

Mentionez ca Twain a aplicat aceasta procedura majoritatii pipelor sale, facandu-le vetrele conice. Eu o aplic din necesitate, preferand ca fundul vetrei sa semene a calota de sfera, nu a con, pentru a nu forma dopuri de tutun cand fumez afara si tasez mai puternic, luptand cu vantul.

LE: Cum turta repara imperfectiunile bolului, daca la primele fumari zgariati fundul nou format scobind in dopul de tutun, acesta se va remedia in timp daca fumati pipa pana la capat.
Molia
 

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde mante » 22 Apr 2009, 09:55

mie nu mi-a iesit.
nu am folosit deloc apa, am amestecat miere cu scrum fin pana am obtinut o pasta vascoasa pe care am pus-o in pipa cu ajutorul unei scobitori. Am fumat pipa dupa 8-9 zile cand la inclinare nu se observa nici un fel de tendinta de deformare a noului fund dar care era totusi moale si lipicios(am bagat degetul). Dupa fumat fundul era intr-adevar tare dar foarte neregulat, depasea si gaura de fum. Nici nu s-a intarit cu totul pt ca atunci cand am incercat sa-l nivelez, s-a desprins o bucata, ramasese maglavaitz moale in adancime amestecat cu tutun nears.Cred ca am gresit ca am presat tutunul cand am umplut pipa. Am curatat totul. Voi incerca de-acum sa-l construiesc treptat,pun putina miere, fumez, pun putina miere, fumez si tot asa.
Panzer Vorwärts! Aber mit Verstand!
Avatar utilizator
mante
 
Mesaje: 20
Membru din: 09 Feb 2009, 15:34
Localitate: Botosani
Fumez pipa din: 0- 2-2009

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Molia » 22 Apr 2009, 13:45

Dupa o luna de fumat (~15 fumari), fundul a cedat, devenind din nou pasta. Ramane de format turta in stil traditional, pufaind pana la ultimul fir si rascolind cu futacul. Daca Twain simte nevoia sa adauge ceva, e binevenit. O fi fost volumul umplut prea mare? (aproape 1cm cub)
Molia
 

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Twain » 22 Apr 2009, 16:31

Un aspect important: scrumul să fie cât mai fin, ca o pudră, aşa că trebuie cernut înainte de folosire. Orice particulă mai mare va strica liantul şi fundul fals se va fărâmiţa în scurt timp. Eu folosesc o sită fină de plastic, cu care cern doar prin scuturare şi nu prin presare.

În privinţa mierii simple, fără pic de apă, nu recomand. În primul rând e prea vâscoasă. Şi apoi e posibil ca, în timpul fumatelor, să strice gustul tutunului şi să impregneze pipa pe termen lung cu "aromă" de miere arsă.

Înainte de aplicare se umezeşte fundul vetrei cu o perie de curăţat îndoită în formă de U şi înmuiată în apă simplă, altfel particulele de scrum rămase în vatră nu lasă soluţia apă-miere să adere la pereţi.

Cum procedez eu:
1. astup gaura de fum cu o perie de curăţat, având grijă să intre în vatră cam 5 mm. Ca să îşi menţină poziţia, îndoi restul periei în jurul canalului de fum.
2. cu linguriţa futacului (sau cu orice altă linguriţă la fel de mică) pun soluţie apă-miere pe fundul vetrei până fac o mică baltă.
3. cu o coada de linguriţă obişnuită pun în acea baltă un strat gros de scrum, cernut fin.
4. apăs zdravăn scrumul cu futacul, de mai multe ori, până când se îmbibă bine şi răzbate umezeala la suprafaţă. Dacă nu se umezeşte tot, înseamnă că ori am pus prea mult scrum, ori nu am pus destulă soluţie apă-miere în vatră, aşa că scutur uşor pipa ca să scap de surplusul de scrum uscat şi reiau de la pct2, punând din nou soluţie peste scrumul deja lipit.
Atenţie: la presare, se modelează cu futacul o suprafaţă înclinată către gaura de fum, care trebuie să rămână în punctul cel mai de jos al vetrei!
5. când stratul a ajuns deasupra găurii de fum, înlătur uşor cu cuiul futacului scrumul de deasupra periei înfipte în tunelul de fum. Răstorn pipa ca sa scutur uşor "firimiturile" rezultate şi scot peria cu grijă, prin răsucire înceată. Prin interiorul vetrei mai modelez un pic cu cuiul spaţiul rămas în dreptul găurii de fum.
6. la final, mai pun câteva picături de soluţie apă-miere peste stratul rezultat, ca să fie cât mai umed, dar - atenţie! - cu masură, totuşi, ca să nu băltească.
7. după toate astea pun pipa la uscat şi, în general, după 3-4 zile, o pot fuma fără grijă.

Molia scrie:Mentionez ca Twain a aplicat aceasta procedura majoritatii pipelor sale, facandu-le vetrele conice. Eu o aplic din necesitate, preferand ca fundul vetrei sa semene a calota de sfera, nu a con, pentru a nu forma dopuri de tutun cand fumez afara si tasez mai puternic, luptand cu vantul.

La rândul meu, trebuie să menţionez că vetrele mele nu devin conice, ci în formă de V. ::21)

vatra modif.jpg
vatra modif.jpg (14.38 KiB) Vizualizat de 13248 ori
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Molia » 23 Apr 2009, 10:16

Mda. tind sa cred ca la mine a fost problema udarii bolului inainte de procedura principalul vinovat. Am turnat solutia peste un strat de cenusa ce a actionat ca talc. Mai am timp sa incerc procedura pana la urmatoarea intalnire daca ma supar din nou pe pipa. Multumim pentru lamuriri!
Molia
 

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Twain » 23 Apr 2009, 11:08

O, dar credeam că s-a subînţeles că pipa trebuie să fie bine curăţată. :o

OK, precizez anume, ca să fie consemnat negru pe alb: înaintea operaţiunilor de mai sus pipa se toaletează ca pentru muzeu. Interiorul vetrei se periază bine de orice urmă de scrum şi se şterge cu şerveţele până când nu mai iese nici un pic de negreală pe hartie.
Abia apoi se poate trece la pct. 1 din postul meu de mai sus.

Încă o precizare: o pipă cu fund înălţat trebuie curăţată cu un pic mai multă grijă decăât una normală. Nu e vorba de pipa uscată, ci mă refer în special la cazul în care tocmai aţi avut parte, din întâmplare, de o fumată cam umedă (de la tutun, de la salivă, etc.). În acest caz, lăsaţi întâi pipa să se usuce 24 de ore înainte de a o curăţa, altfel riscaţi să exfoliaţi stratul superficial al fundului fals. Iar după alte 7-8 astfel de curăţări "la umed"... n-o să mai rămână nimic din el.
Mă rog, nu zic că asta ar fi o mare tragedie. Cine a reusit să-l construiască o dată, o să poată face unul nou şi a doua oară. În fond, operaţiunea în sine nu durează mai mult de 5-10 minute, cu tot cu curăţenia de după. :1)
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Pioneru » 23 Apr 2009, 13:50

Mie mi-a facut Twain o astfel de lucrare. Am "cojit-o" eu personal, coborandu-i nivelul, pentru ca fiind o pipa mare devenise foarte grea. Declar cu mana pe inima ca nu se exfoliaza, sfarama...de curatat am curatat-o normal, evident fara a brutaiza inutil cu lingurita sau cuiul. Cred ca in vreo 6 luni se va intari beton.
Avatar utilizator
Pioneru
Membru de onoare
 
Mesaje: 72
Membru din: 30 Oct 2008, 17:43
Localitate: Bucuresti

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde mante » 11 Mai 2009, 09:33

Am reusit sa construiesc fundul fals, sunt multumit de rezultat. Am fumat deja de 2 ori, fundul e tare :)si am scapat de chinuiala de la finalul bolului.Multumesc pt indicatiile tehnice. :1)
Panzer Vorwärts! Aber mit Verstand!
Avatar utilizator
mante
 
Mesaje: 20
Membru din: 09 Feb 2009, 15:34
Localitate: Botosani
Fumez pipa din: 0- 2-2009

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde cavalier » 30 Sep 2012, 11:57

"metoda" este functionala.

am primit o pipa cavalier ( de aici si nick-ul meu ;) ) aproape nefolosita ,care avea fundul vetrei mult sub canal. ramanea cam 15-20% din tutun, neconsumat.ma enerva tare.
noroc cu voi!
dupa ce am curatat-o bine am umezit fundul vetrei cu amestecul de miere si apa .am folosit miere zaharisita pana sa dizolvat.
cenusa rezultata de la o fumata am pisat-o pe un servetel cu futacul si am amestecat-o insistent cu solutia.ce a rezultat ,era destul de consistent ca sa mearga tasata in vatra si sa pot sa-i dau o forma. .aproape ca un chit.
pusa la umbra pe balcon si lasata sa se usuce 1 saptamana.
e ok.o folosesc de doua luni .
"proba de foc" a avut loc zilele trecute cand am scapat pipa pe gresie.am crezut ca fundul fals, e amintire.
surprinzator ,a rezista socului.
mersi baieti pentru sfaturile postate :41)
Avatar utilizator
cavalier
 
Mesaje: 7
Membru din: 16 Sep 2012, 18:00

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde Learned » 06 Iun 2015, 16:41

Pe langa cristale as ma-i adauga si filtrele de creta, au la Jpb, m-i se par foarte practice, le folosesc la pipele din cocean ca sa sar etapa de "break in", metoda functioneaza impecabil.

Filtrele de metal care se pun pe fund si cristalele de sare parca creaza un gust neplacut in timpul fumatei, a ma-i observat cineva?

Am o singura pipa care are gaura un pic mai sus ca fundul, dar cand o sa am un strat subtire the turta o sa o aduca la nivel, sper :)
Avatar utilizator
Learned
 
Mesaje: 94
Membru din: 05 Dec 2013, 23:51
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 08 Feb 2013

Re: Construirea unui fund fals

Mesajde pari » 11 Iun 2015, 10:08

Am simtit si eu Leonard si am renuntat, sa mai adaug ceva in pipa, personal am inceput cu pipe care aveau filtru(condesator) de metal din constructie, acum folosesc filtre active.
Pararea mea este ca nu trebuie sa te preocupe faptul ca fundul pipei este ceva mai sus ca baza cuptorului. :1)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti


Înapoi la Întreţinere şi reparare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron