Igiena pipelor
Scris: 26 Oct 2008, 23:01
Pipa trebuie curatata dupa fiecare fumata, altfel va capata un miros neplacut si nu se va usca la un nivel acceptabil.
Materiale necesare: perii de pipa (sarme infasurate in bumbac) si batiste din hartie (se prefera cat mai subtiri, moi, absorbante, in nici un caz parfumate)
Se goleste pipa de cenusa si de resturi de tutun, nu prin lovire ci prin amestecarea cu lingurita sau cuiul de pipa anexate companionului de pipa, popular cunoscut ca futac. Nu se va folosi forta excesiva pentru a nu zgaria turta in cazul pipelor din lemn sau vatra in sine in cazul meerschaumului sau coceanului. Nu se va lovi marginea pipei de suprafete dure (in nici un caz de tocul pantofului). In acest scop se va folosi dopul de pluta montat in centrul scrumierelor pentru pipe sau podul palmei.
Nu se va tine pipa de mustiuc in timpul scuturarii.
Se introduce o perie de pipa in mustiuc si se va cobora cat mai aproape de bol pentru a absorbi umezeala. Periile de pipa foarte rigide pot zgaria bolul sau turta, asa ca nu se recomanda folosirea excesiva a fortei.
In cazul pipelor din meerschaum se recomanda stergerea vetrei cu o batista de hartie pentru a impiedica formarea turtei. Gudronul are coeficient de dilatare diferit fata de spuma de mare si un strat gros poate crapa pipa.
Demontarea unei pipe calde sau rotatia mustiucului in sens trigonometric va duce la decalibrarea mustiucului si desrubarea diverselor componente infiletate.
Cand pipa ajunge la temperatura camerei (dupa vreo 30 de minute), se scoate peria lasata in interior, se demonteaza mustiucul prin rasucire in sensul acelor de ceasornic, se scoate filtrul sau adaptorul, se sterge cu un servetel si in cazul in care este vorba de filtru se lasa la uscat sau se arunca. Se trece din nou o perie de pipa prin mustiuc, prin adaptor si prin canalul de fum care face legatura intre shank si vatra, in aceasta ordine.
Se pot folosi ambele capete ale unei perii de pipa. Nu se recomanda spalarea periilor din bumbac deoarece acestea se vor deteriora. Cand o perie se innegreste va fi aruncata (preferabil in tomberonul dedicat deseurilor metalice).
Se va sterge apoi interiorul shankului si al camerei de filtru din mustiuc cu o perie indoita sau o batista de hartie facuta sul.
La final se va monta la loc eventualul adaptor de filtru si se va infileta mustiucul in pipa tot in sensul acelor de ceasornic.
Lasarea componentelor separate pe perioade prea lungi va duce la decalibrarea lor.
Mustiucurile din vulcanit/ebonita vor fi periate dupa estimativ 10 fumari cu pasta de dinti pentru a le pastra culoarea si a indeparta depunerile acumulate.
In cazul pipelor din lemn cand turta (stratul de gudron acumulat pe vatra) devine prea groasa se va folosi un reamer pentru a o subtia pana la 0.5-1mm. Turta are rolul de a proteja vatra de temperaturi inalte, dar un strat prea gros (peste 2mm) poate crapa pipa.
Parte din igiena pipei este si uscarea.
O pipa va sta intr-un spatiu aerisit pentru a se usca si va fi fumata cel mult odata pe zi, cel putin o data pe luna. Fumata mai des nu se va usca destul de bine iar fumata mai rar se va usca prea tare, ducand la decalibrarea shankului in raport cu mustiucul.
Materiale necesare: perii de pipa (sarme infasurate in bumbac) si batiste din hartie (se prefera cat mai subtiri, moi, absorbante, in nici un caz parfumate)
Se goleste pipa de cenusa si de resturi de tutun, nu prin lovire ci prin amestecarea cu lingurita sau cuiul de pipa anexate companionului de pipa, popular cunoscut ca futac. Nu se va folosi forta excesiva pentru a nu zgaria turta in cazul pipelor din lemn sau vatra in sine in cazul meerschaumului sau coceanului. Nu se va lovi marginea pipei de suprafete dure (in nici un caz de tocul pantofului). In acest scop se va folosi dopul de pluta montat in centrul scrumierelor pentru pipe sau podul palmei.
Nu se va tine pipa de mustiuc in timpul scuturarii.
Se introduce o perie de pipa in mustiuc si se va cobora cat mai aproape de bol pentru a absorbi umezeala. Periile de pipa foarte rigide pot zgaria bolul sau turta, asa ca nu se recomanda folosirea excesiva a fortei.
In cazul pipelor din meerschaum se recomanda stergerea vetrei cu o batista de hartie pentru a impiedica formarea turtei. Gudronul are coeficient de dilatare diferit fata de spuma de mare si un strat gros poate crapa pipa.
Demontarea unei pipe calde sau rotatia mustiucului in sens trigonometric va duce la decalibrarea mustiucului si desrubarea diverselor componente infiletate.
Cand pipa ajunge la temperatura camerei (dupa vreo 30 de minute), se scoate peria lasata in interior, se demonteaza mustiucul prin rasucire in sensul acelor de ceasornic, se scoate filtrul sau adaptorul, se sterge cu un servetel si in cazul in care este vorba de filtru se lasa la uscat sau se arunca. Se trece din nou o perie de pipa prin mustiuc, prin adaptor si prin canalul de fum care face legatura intre shank si vatra, in aceasta ordine.
Se pot folosi ambele capete ale unei perii de pipa. Nu se recomanda spalarea periilor din bumbac deoarece acestea se vor deteriora. Cand o perie se innegreste va fi aruncata (preferabil in tomberonul dedicat deseurilor metalice).
Se va sterge apoi interiorul shankului si al camerei de filtru din mustiuc cu o perie indoita sau o batista de hartie facuta sul.
La final se va monta la loc eventualul adaptor de filtru si se va infileta mustiucul in pipa tot in sensul acelor de ceasornic.
Lasarea componentelor separate pe perioade prea lungi va duce la decalibrarea lor.
Mustiucurile din vulcanit/ebonita vor fi periate dupa estimativ 10 fumari cu pasta de dinti pentru a le pastra culoarea si a indeparta depunerile acumulate.
In cazul pipelor din lemn cand turta (stratul de gudron acumulat pe vatra) devine prea groasa se va folosi un reamer pentru a o subtia pana la 0.5-1mm. Turta are rolul de a proteja vatra de temperaturi inalte, dar un strat prea gros (peste 2mm) poate crapa pipa.
Parte din igiena pipei este si uscarea.
O pipa va sta intr-un spatiu aerisit pentru a se usca si va fi fumata cel mult odata pe zi, cel putin o data pe luna. Fumata mai des nu se va usca destul de bine iar fumata mai rar se va usca prea tare, ducand la decalibrarea shankului in raport cu mustiucul.