Igiena pipelor

Moderator: mrg

Igiena pipelor

Mesajde Baaron » 26 Oct 2008, 23:01

Pipa trebuie curatata dupa fiecare fumata, altfel va capata un miros neplacut si nu se va usca la un nivel acceptabil.
Materiale necesare: perii de pipa (sarme infasurate in bumbac) si batiste din hartie (se prefera cat mai subtiri, moi, absorbante, in nici un caz parfumate)

Se goleste pipa de cenusa si de resturi de tutun, nu prin lovire ci prin amestecarea cu lingurita sau cuiul de pipa anexate companionului de pipa, popular cunoscut ca futac. Nu se va folosi forta excesiva pentru a nu zgaria turta in cazul pipelor din lemn sau vatra in sine in cazul meerschaumului sau coceanului. Nu se va lovi marginea pipei de suprafete dure (in nici un caz de tocul pantofului). In acest scop se va folosi dopul de pluta montat in centrul scrumierelor pentru pipe sau podul palmei.
Nu se va tine pipa de mustiuc in timpul scuturarii.

Se introduce o perie de pipa in mustiuc si se va cobora cat mai aproape de bol pentru a absorbi umezeala. Periile de pipa foarte rigide pot zgaria bolul sau turta, asa ca nu se recomanda folosirea excesiva a fortei.
In cazul pipelor din meerschaum se recomanda stergerea vetrei cu o batista de hartie pentru a impiedica formarea turtei. Gudronul are coeficient de dilatare diferit fata de spuma de mare si un strat gros poate crapa pipa.

Demontarea unei pipe calde sau rotatia mustiucului in sens trigonometric va duce la decalibrarea mustiucului si desrubarea diverselor componente infiletate.
Cand pipa ajunge la temperatura camerei (dupa vreo 30 de minute), se scoate peria lasata in interior, se demonteaza mustiucul prin rasucire in sensul acelor de ceasornic, se scoate filtrul sau adaptorul, se sterge cu un servetel si in cazul in care este vorba de filtru se lasa la uscat sau se arunca. Se trece din nou o perie de pipa prin mustiuc, prin adaptor si prin canalul de fum care face legatura intre shank si vatra, in aceasta ordine.

Se pot folosi ambele capete ale unei perii de pipa. Nu se recomanda spalarea periilor din bumbac deoarece acestea se vor deteriora. Cand o perie se innegreste va fi aruncata (preferabil in tomberonul dedicat deseurilor metalice).
Se va sterge apoi interiorul shankului si al camerei de filtru din mustiuc cu o perie indoita sau o batista de hartie facuta sul.
La final se va monta la loc eventualul adaptor de filtru si se va infileta mustiucul in pipa tot in sensul acelor de ceasornic.
Lasarea componentelor separate pe perioade prea lungi va duce la decalibrarea lor.

Mustiucurile din vulcanit/ebonita vor fi periate dupa estimativ 10 fumari cu pasta de dinti pentru a le pastra culoarea si a indeparta depunerile acumulate.
In cazul pipelor din lemn cand turta (stratul de gudron acumulat pe vatra) devine prea groasa se va folosi un reamer pentru a o subtia pana la 0.5-1mm. Turta are rolul de a proteja vatra de temperaturi inalte, dar un strat prea gros (peste 2mm) poate crapa pipa.

Parte din igiena pipei este si uscarea.
O pipa va sta intr-un spatiu aerisit pentru a se usca si va fi fumata cel mult odata pe zi, cel putin o data pe luna. Fumata mai des nu se va usca destul de bine iar fumata mai rar se va usca prea tare, ducand la decalibrarea shankului in raport cu mustiucul.
Baaron
 

Re: Igiena pipelor

Mesajde Molia » 02 Noi 2008, 15:32

Mustiucurile din ebonita pot fi tratate cu ulei de masline pentru a pastra culoarea si a nu acumula depuneri. Si asta se va face tot periodic, prin stergere cu un servetel inmuiat in ulei. Acelasi ulei se poate folosi pentru a reda luciul bolurilor din briar dupa ce au fost smirgheluite in caz ca au fost tratate cu lac sau au devenit mate in caz ca au fost tratate cu ceara (carnauba). Excesul de ulei se va sterge dupa cat timp iti ia sa fumezi alta pipa.
Molia
 

Re: Igiena pipelor

Mesajde zudo » 05 Apr 2010, 13:47

Iata o metoda interesanta de igienizare a pipelor estate cu ajutorul unei instalatii improvizate (retorta cu alcool ):
http://www.seattlepipeclub.org/content. ... e_id=16774
Aviz amatorilor de pipe vechi, achizitionate de prin targuri sau ebay !
Fişiere ataşate
957050899.gif
957050899.gif (6.03 KiB) Vizualizat de 24022 ori
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena pipelor

Mesajde Humidor » 05 Apr 2010, 14:54

...si inca o metoda despre care am mai auzit desi mi sa parut prostie prima oara in cazul domnului Teris (proprietarul revistei Wine Magazine) care ii povestea unui pipar cum isi curata periodic pipele spalandu-le cu detergent dupa care le usuca bine o zi doua...
In urma cu catva timp aflu de la dl. Racovita ca si dumnealui aplica metoda cu pricina. Se pare ca era "la moda" in generatia dumnealui ::36)
Humidor
 

Re: Igiena pipelor

Mesajde manos » 08 Mai 2010, 00:15

Retorta cu alcool -
Pentru a putea folosi dispozitivul (retorta) oferit cu amabilitate de zudo avem nevoie de un element ce uneste pipa de retorta mai exact un garou de tip vechi. Am reusit sa fac rost de aproximativ zece bucati pe care le voi aduce la urmatoarea intalnire pentru amatori. In cazul in care numarul posesorilor de retorte depaseste numarul de garouri va rog sa postati aici, in timp util, pentru a suplimenta numarul lor.
Hello there, Mars calling Earth !
Avatar utilizator
manos
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 120
Membru din: 27 Feb 2010, 21:25
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2008

Re: Igiena pipelor

Mesajde zudo » 11 Mai 2010, 16:55

Am testat sistemul pe o pipa recent achizitionata pe eBay. La retorta aveti grija sa fie etans capacelul de sus. Folositi teava laterala pentru racordul de cauciuc si lasati sa fiarba alcoolul pret de 5-7 secunde, dupa care indepartati sursa de caldura . Tineti pipa in pozitie verticala si veti observa cum din mustiuc se scurge un lichid inchis la culoare. Repetati pana cand lichidul extras din pipa devine curat. In functie de cat de imbacsita e pipa, sunt necesare intre 4 si 12 operatiuni.
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena pipelor

Mesajde manos » 14 Mai 2010, 23:37

Sistemul functioneaza perfect asa cum spune si zudo ! Multumim zudo pentru retorta !
Hello there, Mars calling Earth !
Avatar utilizator
manos
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 120
Membru din: 27 Feb 2010, 21:25
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2008

Re: Igiena pipelor

Mesajde zudo » 15 Mai 2010, 10:52

Si tie pentru garou, fara de care nu ar fi functionat ! ::5)
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena pipelor

Mesajde manos » 15 Mai 2010, 18:51

Cu placere :1) ...si apropos de garouri am deja zece bucati pregatite pentru a fi folosite !
Hello there, Mars calling Earth !
Avatar utilizator
manos
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 120
Membru din: 27 Feb 2010, 21:25
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2008

Re: Igiena pipelor

Mesajde mrg » 16 Mai 2010, 09:05

Ma inscriu si eu pe lista de asteptare. ::40)
Avatar utilizator
mrg
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 252
Membru din: 24 Oct 2008, 11:55
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2007

Re: Igiena pipelor

Mesajde Radu-Mihai » 17 Mai 2010, 10:51

Doresc si eu un garou,daca se poate, pt. a pune in functie "instalatia"!
Multumesc anticipat, Manos... :2)
Micile vicii dau farmec unei vieti monotone!
Avatar utilizator
Radu-Mihai
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 364
Images: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 14:56
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-1995

Re: Igiena pipelor

Mesajde Molia » 27 Mai 2010, 11:27

Am curatat ieri pipele cele mai folosite cu retorta de la zudo, garoul de la manos si alcool dublurafinat #1 (25lei/0.5L in Carrefour). Cateva observatii asupra metodei:
1. Folositi un singur snop de vata, altfel veti avea de munca sa inlaturati ultimele bucati.
2. Aveti in apropiere un servetel cu care sa stergeti buza pipei, caci se va curata odata cu restul pipei si va transpira uleiuri care pateaza.
3. Tineti pipa aprinsa in dinti. Mainile va vor fi ocupate. Tineti retorta de prelungirea din dop astfel incat aburii sa iasa doar prin lateral iar cu mana cealalta tineti pipa curatata de imbinarea mortisa-tenon pentru a ii verifica temperatura. Daca se incinge, luati o pauza.
4. Daca in timpul fumatei pipa curatata avea obiceiul sa transpire la imbinare, acum va transpira mai mult.
5. Aruncati lichidul din retorta direct in vasul de toaleta si trageti apa, altfel riscati un miros care persista vreme indelungata.
Molia
 

Re: Igiena pipelor

Mesajde Twain » 27 Mai 2010, 12:25

Humidor scrie:...isi curata periodic pipele spalandu-le cu detergent dupa care le usuca bine o zi doua...

O metoda un pic cam neobisnuita. Nu a mentionat si un eventual gust ciudat, ramas in pipa dupa folosirea detergentului?

zudo scrie:Iata o metoda interesanta de igienizare a pipelor estate cu ajutorul unei instalatii improvizate (retorta cu alcool).

Pentru un plus de informatie pe acest topic, adaug si eu un videoclip gasit pe youtube.

Cleaning a Pipe with a Retort

Molia scrie:...3. Tineti pipa aprinsa in dinti. Mainile va vor fi ocupate.

He-he, mi-a placut recomandarea. :1)
.
The old pipe gives the sweetest smoke
- Irish proverb ---
Avatar utilizator
Twain
Membru de onoare
 
Mesaje: 395
Membru din: 26 Oct 2008, 12:01
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena pipelor

Mesajde zudo » 27 Mai 2010, 15:39


Doua observatii legate de filmuletul de mai sus:
1. pozitia ansamblului pipa-retorta trebuie sa fie oblica spre verticala si nu orizontala, astfel incat in pipa sa ajunga numai vaporii de alcool. Ideea e ca la fiecare revenire pe flacara in pipa ajung numai aburii iar "mizeria" se concentreaza in retorta. Altfel, riscati si sa stricati pipa sau, Doamne fereste ! sa luati foc ! :cry: Nu neaparat in aceasta ordine;
2. dopul de vata (dintr-o singura bucata, cum bine zice Molia) trebuie indesat cat mai bine in bol, pentru a nu risipi alcoolul care poate trece printr-un dop de vata inconsistent . Altfel, risipim alcoolul inainte de a realiza igienizarea corecta (sunt necesare pana la 12 cicluri) si putem deteriora si turta (interiorul bolului e de preferat a fi curatat cu un reamer, oricum la temperatura la care lucreaza este steril si nu face obiectul unei dezinfectari).

L.E.: daca va tremura mainile, precum domnului din filmulet, mai bine cereti ajutorul cuiva cu "sange rece" sau trageti o dusca zdravana de alcool inainte ! In cel din urma caz, daca folositi continutul retortei, incercati sa nu expirati spre flacara ! :15)
Avatar utilizator
zudo
Membru de onoare
 
Mesaje: 694
Membru din: 04 Feb 2009, 21:48
Localitate: Bucuresti

Re: Igiena pipelor

Mesajde Alien » 16 Iul 2010, 17:15

Radeti de mine, dar raspunde-ti-mi la o intrebare. Are vreo importanta cum pun filtrul in pipa? Adica cum e orientat.... Care capat spre shank si care spre bol....
I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti...
Avatar utilizator
Alien
 
Mesaje: 104
Membru din: 22 Iun 2010, 01:02
Localitate: Moreni/Craiova

Re: Igiena pipelor

Mesajde DSM » 16 Iul 2010, 21:31

Alien scrie:Radeti de mine, dar raspunde-ti-mi la o intrebare. Are vreo importanta cum pun filtrul in pipa? Adica cum e orientat.... Care capat spre shank si care spre bol....


Daca este model cu capat de ceramica pe ambele parti (precum cele de la stanwell si cele cu meerschaum ) atunic nu conteaza
Sunt unele modele care au un capat de ceramica (de obicei alb) si celalat din plastic (la ale mele verde) atunci conteaza, ceramica spre tutun.
“The value of tobacco is best understood when it is the last you possess and there is no chance of getting more.”
-Bismarck.
http://darksatanicmill.com/
Avatar utilizator
DSM
Membru fondator PCB
 
Mesaje: 115
Membru din: 11 Noi 2009, 20:17
Localitate: Timisoara

Re: Igiena pipelor

Mesajde Alien » 16 Iul 2010, 21:58

Multumesc. ;)
I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti...
Avatar utilizator
Alien
 
Mesaje: 104
Membru din: 22 Iun 2010, 01:02
Localitate: Moreni/Craiova

Re: Igiena pipelor

Mesajde asuba » 10 Ian 2011, 11:03

Adaug si eu aici primul meu experiment in materie de curatare cu aburi de alcool. Am supus procedeului nu toata pipa, ci doar mustiucul (este un mustiuc de churchwarden pentru care nu am facut rost inca de perii speciale). Tubul de cauciuc pe care l-am avut la dispozitie era prea strimt pentru capatul mustiucului care se tine in gura, asa ca l-am montat in cealalta parte, iar capatul de care vorbeam l-am astupat cu o bucatica de hirtie igienica. Am repetat operatiunea de vreo 7-8 ori, pina cind alcoolul a ramas curat.
O chestiune care nu a fost mentionata pina acum: acest mustiuc are un "punct" rosu, care de fapt este un mic cilindru intepenit intr-o gaura practicata in mustiuc. Acest cilindru minuscul a fost impins afara de presiunea vaporilor, dar am avut norocul sa-l gasesc destul de repede pe jos; deci in caz ca aveti de a face cu astfel de "puncte" ar fi bine sa puneti banda adeziva deasupra.
Atasez si poze pentru a se vedea cum se modifica culoarea alcoolului pe parcursul operatiunii. Prima data a iesit de culoarea unei cafele concentrate. Ultima poza, cu alcoolul slab colorat, corespunde cred penultimei curatari.


Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
asuba
 
Mesaje: 31
Images: 0
Membru din: 20 Sep 2009, 17:47
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 0- 0-2009

Re: Igiena pipelor

Mesajde Learned » 29 Mar 2014, 01:03

"Cand pipa ajunge la temperatura camerei (dupa vreo 30 de minute)..."

Am auzit multe pareri legate de timpul necesar pentru scoaterea mustiucului fara riscuri dupa fumata, uni ca si aici spun 30 de minute, alti 2~3 zile.

Sincer sa fiu nu ma-i stiu ce sa cred.

Toti asteptati 30 de minute?

"O pipa va sta intr-un spatiu aerisit pentru a se usca si va fi fumata cel mult odata pe zi, cel putin o data pe luna. Fumata mai des nu se va usca destul de bine iar fumata mai rar se va usca prea tare, ducand la decalibrarea shankului in raport cu mustiucul."

Cunosc mai multe persoane cu colecti impresionante de pipe care cu siguranta nu timp fumeze fiecare pipa cel putin o data pe luna?!?
Avatar utilizator
Learned
 
Mesaje: 94
Membru din: 05 Dec 2013, 23:51
Localitate: Bucuresti
Fumez pipa din: 08 Feb 2013

Re: Igiena pipelor

Mesajde pari » 31 Mar 2014, 10:05

Daca ne gandim la ce efect poate avea scoaterea mustiucului cand pipa este calda(diferenta de dilatare la cald), atunci tragem concluzia ca pipa se poate curata cand se raceste :)
Avatar utilizator
pari
Membru de onoare
 
Mesaje: 473
Images: 121
Membru din: 27 Feb 2009, 22:37
Localitate: Ploiesti


Înapoi la Întreţinere şi reparare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator