Pagina 1 din 1

Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 03:11
de razvangrig
De curand am inceput sa caut informatii despre achizitionarea primei pipe. In cautarile online am observat ca, desi informatia este vasta, in acelasi timp este si foarte disipata. M-am gandit sa concentrez in acest topic atat o parte din informatiile gasite pe acest forum cat si din cele de pe site-uri straine. Rog fumatorii veterani de pipa sa imi corecteze greselile, daca este cazul, si sa faca adaugiri:

Pentru inceput, este recomandata o pipa din lemn de briar, fara racitor de metal, dotata cu sistem pt. introducerea unui filtru de 9mm.

Ca marci recomandate incepatorilor, avand in vedere raportul calitate-pret, sunt recomandate:

1. Danske Club, o marca care apartine firmei Stanwell
2. Savinelli Capitol

Deoarece se curata mult mai usor, forma corpului pipei trebuie sa fie „straight”. Exemple de denumiri de forme straight in limbajul consacrat sunt „dublin” sau „billiard”.

Fumul rece si uscat este cautat de majoritatea fumatorilor de pipa. Dry System este o inovatie de la firma Savinelli. Pipele Savinelli cu Dry System sunt proiectate pentru a da un fum rece si uscat chiar si atunci cand sunt fumate de un incepator care nu stie sa traga ritmic din pipa si sa controleze temperatura si modul de ardere al tutunului in vatra. Pretul acestor pipe este, totusi, mai ridicat.

Exista si pipele in stil „Army Mount”. Acestea au avantajul ca pot fi demontate in general cand pipa este inca fierbinte, fara a exista riscul deteriorarii corpului pipei.

Este bine ca pipa sa fie mai grea deoarece este mai rezistenta in timp. Pe de alta parte, pipele usoare sunt bune pt. cei carora le place sa le tina in dinti, de mustiuc, ca sa aibe mainile libere.

In ceea ce priveste bolul pipei, acesta trebuie prezinte, de preferinta, urmatoarele caracteristici:

Pereti grosi (astfel pipa nu o sa arda la mana iar vatra este mai rezistenta la temperaturile mari din timpul fumatului, reducandu-se riscul de a crapa);
Este foarte important ca gaura de fum sa fie ceva mai jos decat fundul vetrei sau exact pe fund, in nici un caz mai sus de acesta. Daca gaura este mai sus de fundul vetrei, arderea va fi intretinuta mai greu si pipa se va stinge repede, trebuind reaprinsa des. Deasemenea, veti trage mult mai greu din pipa. Cand cumparati o pipa, fiti foarte atenti la dispunerea gaurii de fum, inspectand vatra pipei cu o lanterna sau alta sursa de lumina.


Accesoriile absolut necesare oricarui fumator de pipa:

1. Pipe-tool (sinonim cu companion de pipa sau, popular, futac), compus in general din 3 ustensile, una in forma de cui mai lung, una in forma de spatula si una indoita la capat.
2.Perii de curatat
3.Pipe-reamer (pt. curatarea turtei)

Filtrele de pipa:

1.Filtre din lemn de balsa (absorb umezeala de pe teava pipei)
2.Filtre de carbon (filtreaza mai bine gudronul si alte impuritati din tutun)
3.Cristale de pipa pt. plasat in fundul vetrei (absorb umezeala)

Aveti grija ca dimensiunea filtrelor sa se potriveasca cu specificatiile pipei cu care le folositi ( de ex. 9mm sau 6mm).

Despre utunul de pipa:

In mare, exista 4 sortimente de baza, folosite in diverse amestecuri (blend-uri):

Virginia, Burley, Bright, Cavendish

Pentru mai multe informatii despre aceste sortimente de tutun:

http://www.pipesmoking.net/pipesmoking06.php

Pentru incepatori este recomandat Amphora Full Aroma, care are la baza tutunul de Virginia.


TUTUNUL DE PIPA

In general, tutunul nu se introduce in pipa imediat dupa deschiderea pachetului pentru ca este prea umed. Se pune pe o coala de hartie si se lasa la temperatura camerei macar o ora inainte de a-l fuma.

INSTRUCTIUNI DE UMPLERE A PIPEI (metoda 3x)

1. Tutunul se pune in pipa prin cadere libera (fara nici o apasare) pana la umplerea vetrei, apoi se taseaza cu o apasare usoara, pana coboara cam la jumatatea vetrei.
2. Se umple din nou vatra cu tutun prin cadere libera, dupa care se apasa tutunul ceva mai ferm, pana coboara la o treime de marginea vetrei.
3. In fine, se umple a treia oara vatra cu tutun, de data asta pana face o mica movilita deasupra pipei, si se apasa ferm cu degetul, pana coboara imediat sub marginea vetrei.


CUM SE FUMEAZA PIPA

Se aprinde pipa cu un chibrit (asteptand 2 secunde dupa aprindere sa dispara mirosul de sulf) sau o bricheta cu gaz. Se plimba flacara pe toata suprafata tutunului pana cand acesta se inroseste uniform in timp ce se trage ritmic aer prin muistiuc. Dupa aceasta se taseaza usor tutunul cu companionul de pipa, realizand un strat uniform de cenusa deasupra tutunului. Se repeta ritualul de aprindere, apoi se taseaza tutunul periodic, dupa nevoie, intretinand astfel o ardere uniforma.

Fumati lent si nu va speriati daca pipa vi se stinge des, tasati usor si reaprindeti cu incredere. Este normal ca pe parcursul unei partide de fumat, mai ales la un incepator, pipa sa trebuiasca reaprinsa in medie de 2-3 ori (depinde si de tutunul folosit).
Daca pipa bolboroseste si se incalzeste inseamna ca fumati prea repede si a intrat saliva pe teava. Luati o perie si impingeti-o usor prin mustiuc, absorbind excesul de umezeala. Daca fumati in ritm alert, pipa se infierbanta. In acest caz, lasati-o sa se raceasca, apoi aprindeti-o din nou. Daca fumati pufaind rapid, limba se va irita si va aparea senzatia de piscaturi.
Nu va descurajati de la primele tentative de a fuma bine o pipa. Intr-un timp destul de scurt va veti optimiza metoda de umplere si de tasare si va veti relaxa ritmul de pufait.
Recomandam incepatorilor cristalele de pipa plasate in fundul bolului, atat ca metoda de uscare a fumului cat si ca indicator pentru faptul ca pipa nu mai are tutun de ars.
O pipa care a stat stinsa mai mult de o ora se va goli si se va curata.

Intotdeauna dupa ce o pipa se fumeaza, se lasa sa se raceasca si se curata.

INSTRUCTIUNI DE CURATARE A PIPEI DUPA FIECARE PARTIDA DE FUMAT:

O pipă neîngrijită are miros neplăcut și nu este „uscată" (element deosebit de important în ritualul fumatului). Pentru a vă păstra pipa în stare bună, este important de știu că pipele trebuie curățate de fiecare dată după folosire. În acest scop, puteți găsi la magazinele de tutun perii speciale de curățat (practic, niște sârmulițe învelite în bumbac) și alte accesorii.

1. Scuturarea pipei

După fumat, pipa trebuie golită de cenușă cu ajutorul așa-numitului cui de pipă. Vă recomandăm ca, după răscolirea cenușei cu cuiul de pipă (operațiune menită a înlătura micile depuneri de cenușă din vatră), sa scuturati pipa lovind-o foarte ușor de marginea scrumierei. În tot acest timp este contraindicat să țineți pipa de muștiuc.


2. Demontarea pipei

Important: pipa nu se demontează caldă, ci abia când ajunge la temperatura camerei (după circa 30 de minute de la stingerea jarului). Exceptie fac pipele in stil Army Mount, care pot fi demontate inainte sa se raceasca, fara a exista riscul de a deteriora mustiucul. Pentru a demonta o pipa, rotiti mustiucul intotdeauna spre dreapta (nu il scoateti prin tragere, ci prin rotire). La fel si cand il introduceti la loc, nu impingeti direct, ci rotiti mustiucul spre dreapta pana cand se fxeaza. Nerespectarea acestor cerințe va duce la decalibrarea muștiucului.

Dupa demontare, pentru a absorbi umezeala, se folosește o perie de pipă. Aceasta se introduce în muștiuc și apoi prin teava atasata bolului, pana cand intra in vatra pipei. După aceasta operatiune, este indicat ca vatra pipei să fie curățată cu o bucată de șervețel umed (în niciun caz parfumat), pentru a împiedica formarea „turtei" (piatra formată în urma depunerii cenușei în vatră). Turta își are rolul ei bine ales și anume cel de a proteja vatra de temperaturi înalte, dar e bine de știu că un strat prea gros (peste 2mm) poate duce la crăparea prematură a pipei.

Curatarea generala a pipei (odata la 14-15 fumaturi)

Când turta devine prea groasă, este indicată folosirea unui așa-numit „reamer", un accesoriu care înlătură turta și o subțiază până la 0.5- 1 mm. Dupa folosirea reamer-ului, bolul si teava pipei se curata cu o solutie speciala, sau cu o solutie formata din alcool amesteacat cu sare de mare. Se curata mustiucul si teava atasata bolului cu cuiul de pipa si perii de pipa imbibate in solutie speciala sau alcool cu sare de mare. Mustiucul se spala si pe dinafara si se unge cu ulei de masline, dupa care se lustruieste cu un servetel de hartie sau o carpa foarte moale din bumbac.


Pentru o documentare amanuntita despre universul pipelor, va recomand urmatoarele site-uri:

http://www.pipesmoking.net/

http://www.pipedia.org/index.php?title=Main_Page

Re: Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 06:51
de Twain
Foarte interesant, nici eu n-am văzut concentrată într-un singur loc atâta informaţie despre cum se fumează pipa. În acelaşi timp, mi-am dat seama cât de multă este această informaţie. Habar n-aveam că trebuie să ştiu atâtea lucruri.

Dacă-mi permiţi, o să încep eu corectarea câtorva mici greşeli.

Eu n-aş recomanda începătorilor marca Savinelli Capitol. Da, raportul preţ-calitate e foarte bun, dar unele exemplare sunt atât de proaste încât îţi trebuie o oarecare experienţă ca să le poţi stăpâni. Nu vreau să se înţeleagă că sunt TOATE proaste, multe chiar fumează decent, dar oricând un începător poate avea ghinionul să dea peste un exemplar de foarte slabă calitate.

Reamer-ul nu este chiar "absolut necesar", aşa cum spui. Până când o pipă va face o turtă atât de groasă încât să trebuiască subţiată vor trece luni bune de fumat, dacă nu chiar ani. Între timp, probabil că piparul şi-a cumpărat deja altă pipă (sau pipe), lăsând "veterana" să se prăfuiască pe un raft. Iar dacă, totuşi, se ajunge la formarea unei turte prea groase, atunci se poate subţia folosind, ca mine, un banal cuţit de friptură (lamă scurtă, vârf rotund).

La capitolul filtre trebuie adăugat că mai există pe piaţă şi filtrele cu meerschaum, care au înăuntru bucăţele din aşa-numita "spumă de mare". La aspect, seamănă cu cele de carbon.
Filtrele de carbon şi cele de meerschaum au capetele distincte. Capătul care se aşează către vatră este special construit să reziste la temperaturi mai mari.
Nu trebuie uitat că, dacă se foloseşte filtru, în caz de umezeală nu se mai poate apela la trucul cu băgatul unei perii prin muştiuc.

După umplerea pipei trebuie verificată densitatea aşezării tutunului. Pentru asta, se trage din pipă de 2-3 ori, fără aprindere. Aerul trebuie să treacă prin tutun fără niciun efort, la fel de uşor cum tragi aer printr-un pai de suc. Practic, se trage mai uşor dintr-o pipa decât se trage dintr-o ţigară.

Nu întotdeauna o pipă trebuie reaprinsă în medie de 2-3 ori. În funcţie de felul în care a fost aşezat tutunul, pipa se poate stinge şi de 20-30 de ori. Ideea este, însă, că e firesc ca o pipă să se stingă, nu trebuie creat un motiv de descurajare din asta ("Pfee, iar s-a stins, o să arunc pipa asta pe fereastră!!!").

În ce priveşte curăţarea, eu recomand demontarea pipei după circa 24 de ore, pentru că atât îi trebuie să se usuce. Există chiar un termen între pipari, care desemnează acest interval: ei spun că "lasă pipa să se odihnească". Dacă e necesar, o pipă poate fi fumată şi de 2-3 ori pe zi (în concediu, departe de casă şi de pipele de rezervă), dar în niciun caz nu trebuie grabă la demontatul ei.

"O pipă neîngrijită are miros neplăcut şi nu este „uscată"." este o propoziţie doar pe jumătate adevărată. În timp va căpăta un miros neplăcut, într-adevăr, dar uscarea ei începe din momentul în care este lăsată din gură.

Scuturarea pipei nu se face în niciun caz lovind-o - chiar şi foarte uşor - de marginea scrumierei. Asta duce la formarea de mici adâncituri în buza pipei, care, acumulate în timp, vor deveni inestetice. Pentru scuturare există scrumiere speciale, cu un adaos de plută în mijloc, de care se loveşte pipa. În cazul în care nu avem aşa ceva, pipa se scutură lovind-o din lateral, cu buricele degetelor. După care se suflă în ea, pentru a-i desfunda canalul de eventuale resturi de tutun ascunse acolo.

Informaţia cu folosirea şerveţelului umed la curăţarea vetrei nu o ştiam. Eu recomand mai degrabă folosirea unui şerveţel uscat. Şi nu pentru a "împiedica" formarea turtei, ci dimpotrivă, pentru a încuraja formarea ei uniformă.

În încheiere, aş adăuga că uleiul de măsline e bun nu numai pentru muştiuc, ci şi pentru exteriorul pipei, dacă nu e vopsit sau lăcuit din fabrică. Hrăneşte lemnul, îi conferă elasticitate şi lungeşte viaţa pipei.

Re: Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 14:59
de zudo
Laudabila intentia, stimabile Grig, insa ce rost ar mai avea discutiile si comedia asta de forum daca vine cineva atotstiitor si ne da cu enciclopedia in cap ?
Lasand la o parte greselile (desi sunt multe, nu are rost sa le-nsir aici si acum), caci niciunul dintre noi nu le stie pe toate, mai bine tratam subiectele separat si pe-nedelete. La fiecare dintre ele putem invata lucruri noi, unii de la altii sau cu totii de la inaintasii nostri.

Re: Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 15:53
de razvangrig
Nu am in nici un caz pretentia ca am scris vreo enciclopedie. Intentia pe care am exprimat-o clar de la inceputul postului a fost aceea de a ajuta pe altii sa afle ce sa cumpere cand se duc in magazin si isi iau prima pipa + accesoriile necesare si, mai departe, cum sa inceapa sa o fumeze. Ce am scris aici nu imi apartine. Sunt luate de pe mai multe site-uri (scrise de altii adica) si doar puse cap la cap de mine. Tin sa precizez ca sunt incepator in ale pipei. Postul este dedicat exclusiv incepatorilor, pentru un pipar veteran aceste informatii sunt banale si probabil necesita multe corecturi si adaugiri. Despre pipa si fumatul pipei se pot scrie mii de pagini. Chiar nu cred ca prin postul meu am lasat acest forum in pana de subiecte de discutie :) .

Re: Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 16:26
de mrg
Intentia e buna, utila, nimic de zis, dar... ai depasit ideea de pornire exprimata in titlu, respectiv "Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat". Nu-i condamnabil, insa, fara suparare, amestecarea in poveste a accesoriilor, a tutunului, a modului in care se curata/intretine pipa nu prea au ce cauta sub acest titlu.
Oricum, felicitari pentru initiativa/postare, chiar daca nu ai "localizat-o" perfect.

Re: Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 18:23
de zudo
O mica enciclopedie, foarte utila unui incepator, o gasesti sintetizata in primul numar al revistei PCB ( http://www.pipa-bucuresti.ro/ - prima pagina - in format pdf ). Sunt informatii de baza despre pipe, materiale, tabacuri si accesorii. :2)
Asteptam completarile tale, inclusiv materiale pentru viitoarele numere ale revistei noastre, dupa ce capeti putin mai multa experienta de pipar. Te rog sa nu intelegi gresit si sa nu te superi, se vede ca esti bine-intentionat dar, pe net, nu gasesti intotdeauna cele mai bune informatii sau, neavand experienta in lumea pipelor si tabacurilor, le poti interpreta eronat.
Te asteptam, atunci, la reuniunile noastre, unde poti obtine cel mai repede si cel mai bine toate informatiile, alaturi de posibilitatea testarii a nenumarate blenduri si de atmosfera prieteneasca. :1)

Re: Alegerea primei pipe, ceva mai detaliat

MesajScris: 08 Feb 2011, 23:51
de TLGTLC
Mie mi-a placut primul post cat si corecturile. Personal nu pot decat sa va multumesc pentru efortul depus.
La inceput, cand am inceput documentarea aveam senzatia ca toate aceste reguli nu sunt facute decat pentru a fi incalcate. Foloseam pipa haotic si nu dadeam nici cea mai mica importanta. Dar dupa scurta vreme tutunurile au inceput sa aiba acelasi gust, mirosurile urate au inceput sa apara alaturi de un gust acru cumplit. Totul a culminat cu doua pocnete in pipa si nu mi-a venit sa cred ce vad: lacul sarise in doua locuri-atat de incinsa era. Probabil sunt mai rezistent dar am remarcat ca e dureros sa ma spal pe dinti-ma ustura toata gura! Am realizat ca tutunul nu-mi produsese muscaturi la limba ci efectiv ma oparisem cu tutun fierbinte (antrenamentul il aveam de la ciorbele fierbinti care-mi plac la nebunie)! =p~
Toate astea au trecut, am inceput sa aplic tot ce citisem si acum ma pot bucura de fumatul pipei din plin! Curand am descoperit ca nu e greu sa ai grija de pipa si de felul in care fumezi iar la ora actuala chiar imi face placere sa le bibilesc!
Ce mai fac inca altfel este umplerea pipei-mie imi place sa trag din ea, sa depun efort. Pentru asta indes mult tutun si fumata dureaza enorm! Mai mult de 3 pipe nu reusesc sa fumez zilnic pentru ca ajung sa ma plictisesc.
Despre alegerea primei pipe la mine a fost simplu, neavand bani suficienti am cumparat ce mi-am permis la nimereala(SH). Neavand termen de comparatie nu pot sti daca am avut sau nu noroc. Insa abia astept sa reusesc sa-mi cumpar prima pipa de calitate; aici insa sunt intr-o ceata totala. Nu stiu de ce am impresia ca un topic pe tema "alegerea primei pipe pentru avansati" ar isca multe polemici.