Pagina 1 din 1

Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 23 Mai 2009, 12:09
de Augustinus
La ultima intalnire a piparilor, doctorul Alguhan mi-a oferit un pachet de tutun de pipa turcesc care, potrivit prezentarii, este facut din cele mai bune tabacuri locale. De asemenea, domnia sa m-a avertizat cu privire la mirosul pe care respectivul produs il lasa in camera. Fiind mare amator de astfel de noutati nu am rezistat sa nu fumez tutunul asta si iata ca abia la terminarea pachetului m-am invrednicit sa postez un review.
Distinsi pipari, este un tutun exceptional, cu o combinatie teribila de orientale, yenije dupa spusele lui Algu, cu o savoare speciala si cu satisfactii pe masura. Este adevarat ca la deschiderea pachetului te loveste mirosul de fructe fermentate sau, ca sa fiu mai clar, de tuica de pruna; este adevarat ca in camera nu lasa un miros tocmai placut, dar toate astea nici nu mai conteaza dupa ce fumezi o pipa. Gustul este unul discret, de prajitura de visine, acompaniat de o usoara tenta taninoasa, cu accese de Cabernet Sovignon, laptos si foarte usor. Desi continutul de nicotina este unul mediu spre ridicat, nu produce discomfort, transpiratii reci si alte marafeturi, ci doar placerea pura a unei fumate cu totul si cu totul deosebite. L-am incercat in diferite situatii, de la munca la birou, la excursiile la tara, si totdeauna s-a comportat extrem de bine. Nu necesita atentie deosebita, putand fi fumat la fel de bine mai umed sau uscat. Lasa o cenusa gri, fara fire nearse si, in ciuda aromei, nu imbacseste pipa. Ce sa mai, o reala si foarte placuta surpriza.

Re: Türk Pipo Tütünü

MesajScris: 23 Mai 2009, 15:20
de zudo
Si mie mi-a placut foarte mult. Mi s-a parut a fi un tutun masculin, barbar, destul de tare, prelucrat putin grosolan, cel putin taietura, dar de foarte buna calitate. Aroma fructata este naturala si este de roscove( http://patratosu.files.wordpress.com/20 ... covele.jpg ). L-am incercat si in combinatie cu Moth Mixture sub forma de parfait (juma de bol MM si deasupra tutunul de la Algu) si a fost exceptional. Poate ne ajuta Algu sa mai obtinem desi am inteles ca nu se gaseste mereu (fiind ieftin si bun).

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 26 Mai 2009, 14:59
de alguhan
Eu sint foarte multumit de calitate frunzelor folosite la acest amestec dar din pacate nu-mi place deloc aroma adaugata.
S-a produs de Monopolul Turcesc, in fabrica de tutun din apropiere orasului Izmir. De curand aceasta fabrica s-a privatizat si nuol proprietar este o firma Franceza, Tabac Turc. Inca nu au finalizat productia primului lot. Cand vor lansa voi face rost de cateva pachete ca sa vedem cum este.

[img]http://www.pipomarket.com/images/products/00/07/39/739_buyuk.jpg[/img]

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 01 Iun 2009, 02:00
de Augustinus
Crezi ca e vorba de aroma artificala? Mie mi se pare, mai degraba, rezultatul unui anume soi de fermentare. Nu am idee care este densitatea frunzelor de tutun folosite, dar mirosul de fruct fermentat (de tuica intr-un cuvant) este produs de fermentarea alternativa (adica frunzele se lasa sa se incinga bine si sa fermenteze, dupa care se aerisesc putin, apoi se reia procesul de fermentare). Acest lucru se simte si din fumata. De regula, tutunurile aromatizate lasa pe final un gust nu tocmai placut, destul de inecacios, ca sa nu mai vorbim despre usturimile pe limba (indiferent de cat de tabacita ar fi aceasta). Nu am patit asa ceva cu tutunul de la tine, de unde am dedus ca aroma s-ar putea sa vina pe o cale cat se poate de naturala. Daca fac abstractie de mirosul lasat in camera, tutunul asta mi se pare excelent.

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 01 Iun 2009, 09:01
de alguhan
Din cate stim nu este vorba de aroma artificiala. Tutunul se aromatizeaza absolut natural zic ei, si asa cred si eu dupa ce l-am fumat. Insa nu stiu prin ce mijloace si etape de lucru.

Nu sint sigur daca reteta este inca actuala dar iata reteta lor de aromatizarea tutunului:
- miere de lemn dulce (planta se numeste licorice in engleza) 2%
- roscoca 0,5%
- esenta naturala de smochin 0,5%
- miere 2%
- Benzoat si lapte 0,5%
- praf de ardere 0,25%
- propilen si glicol dietilen 0,25%
- apa 7%

Cand o sa ma duc la İzmir la mama in concediu, fabrica de tutun se afla la cateva zeci de km de İzmir. Am de gand sa fac o vizita acolo. O sa stau de vorba si sa vad cum se lucreaza. Eventual cumpar si din lotul nou de produs de la magazinul lor engros. Se zice ca acest lot este intradevar cea ce a fost tutunul de pipa turcesc de pe vremuri, foarte bun. O sa avem ocazie sa gustam cu totii..

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 01 Iun 2009, 12:01
de Augustinus
Foarte interesanta reteta. Nu ma pricep la chimie si cu atat mai mult la chimia organica. Algu, imi poti spune ce rol au substantele acelea chimice adaugate la compozita tutunului?

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 01 Iun 2009, 13:46
de alguhan
Din pacate eu sint si mai slab la chimie decat crezi ::6)
Benzoatul cred ca este un conservant, dar de rest habar n-am.

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 02 Iun 2009, 09:13
de alguhan
Am aflat ca "praful de ardere" este nitrat de sodiu.
Iubitorii de tutun din forumul clubului de pipa din Turcia au inceput o campanie in contra acestui adaos. Se trimit e-mailuri la firma producatoare, si cei care au posibilitate se intalnesc intr-o zi apropiata, si fac un drum pana la fabrica. Am intrebat si la forumul turcesc despre alte substantele folosite in tutun. Daca primesc un raspuns o sa scriu si aici.

Deocamdata lumea, mai ales fumatorii de pipa care au peste 50 de ani, sint bucurosi ca TPT (tutun de pipa turcesc) a ajuns la calitatea veche de pe vremuri. Va dati seama ca acest tutun se produce de aproape 60 de ani, si are niste fani adevarati :) Acum acesti fani astept cu rabradarea productia tutunului Yayladag, fratele lui TPT..

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 07 Sep 2009, 10:51
de Humidor
La ultima intalnire am primit cadou de la Algu o punga din acest tutun de data asta noua productie dupa reteta anilor 30. L-am incercat pe loc dupa o aerisire in aerul din parcul Carol.
Fumata mi s-a parut interesanta cu o aroma buna de tutun oriental si ceva acrisor - racoritor.
Ajuns acasa, nu am mai avut rabdare sa-l aerisesc prea mult si m-a taxat pe loc cu intepaturi la limba.

Este un tutun care trebuie uscat bine inainte si se preteaza la o pipa din spuma.

I-am dat bun. :1)

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 07 Sep 2009, 22:08
de zudo
Tutunul pe care l-am primit cadou de la Algu (multumesc inca o data!) la ultima intalnire e mult mai bun decat cel vechi. Mai dulce, mai putina aroma de roscove, mai bine prelucrat (sau un an mai bun), cu adevarat un oriental delicios. Pe asta l-as vota FOARTE BUN! L-am folosit in parfait cu Virginia no.1 de la MacBaren, cu Chocolate Flake de la S.G. si simplu. Oricum, este deosebit de bun. Cel mai tare ma innebuneste mirosul din pachet, nu am mai intalnit un iz atat de bogat si placut, care sa ma faca sa salivez (la propriu), la niciun tutun fumat pana acum.

Re: Türk Pipo Tütünü (Tutun de pipa turcesc)

MesajScris: 29 Sep 2009, 21:33
de Lifelover
Am intalnit si eu tenta aceea ,,taninoasa'' de Sauvignon in plicul meu, ceva ce nu poate decat sa ma bucure; l-am fumat in parfait cu W.O. Larsen 1864 si cu Amphora Full Aroma si nu pot sa spun decat ca, dintre orientalele pe care le-am incercat, atat de unul singur, cat si aparand progresiv prin dulceata celor mai sus parate, acesta anume mi se pare cel mai bun, mai ales savurat in meerschaumul de la nenea Besim Aktas. Ii dau ,,foarte bun'' fara nici o retinere... atat ,,proaspat' (nu m-a rabdat inima sa nu-mi fac un bol imediat dupa ce l-am desigilat in parcul Carol ::6) )', cat si dupa o uscare temeinica.

later edit: sau i-as fi dat, daca n-as fi votat ,,Bun'' la scurt timp dupa reuniunea respectiva. Sa ma-nvat minte al'data...